Haberler

Köy Köy Gezerek Uşak Şeker Fabrikasının Hissedarlarını Arıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özelleştirme kapsamına alınan Uşak Şeker Fabrikasının kurucusu Nuri Şeker’in torunu Mehmet Şeker, dedesi hakkında araştırma yaparken önemli evraklara ulaşarak hukuk mücadelesi başlattı.

Özelleştirme kapsamına alınan Uşak Şeker Fabrikasının kurucusu Nuri Şeker'in torunu Mehmet Şeker, dedesi hakkında araştırma yaparken önemli evraklara ulaşarak hukuk mücadelesi başlattı.

1926 yılında Nuri Şeker önderliğinde Uşaklı esnaf, yörede oturanlar ve köylülerin katılımıyla kurulan Türkiye'nin ilk şeker fabrikası olma özelliğini taşıyan Uşak Şeker Fabrikası, 1931 yılında devlete aktarıldı. Yakın zamanda devletin fabrikayı özelleştirme kapsamına alması ile harekete geçen Nuri Şeker'in torunu Mehmet Şeker dedesi hakkında araştırma yaparken Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası'nın 81 köyde 570 ortağının hisselerinin verilmediğini tespit etti. Konuyla ilgili hissedarların isimlerini ve hisse miktarına ulaşan Mehmet Şeker elindeki evraklarla 81 köyü gezerek 570 ortağın varislerine ulaşma kararı aldı. Bu bağlamda ilk olarak Uşak merkeze bağlı Kapaklar köyünden gezmeye başlayan Mehmet Şeker köyde yaşayan şeker fabrikası hissedarı Himmet oğlu İsa'nın oğlu Sami Kara ve kızı Ummuhan Karahan'a ulaştı. Sami Kara ve Ummuhan Karahan kardeşlerle görüşen Şeker, hissedarlara Şeker Fabrikası'nda babalarının hissesi olduğu yapacakları müracaatlarla haklarını alabilecekleri yönünde bilgi verdi. Şeker, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "1931 ile 1948 yılına kadar olan o dönemin gazetelerine verilen şeker fabrikası ilanlarında, hissedarların isimleri ve hisse miktarları tek tek yazılmış. Bu belgeleri uzun uğraşlar sonucu buldum. Özelleştirme kapsamındaki fabrikanın ortağı olan bu köylülerin haklarını alabilmeleri için 81 köyü tek tek dolaşarak her hissedarın murisleri ile görüşerek haklarını aramalarını sağlayacağım."

Uşak Şeker Fabrikasının kurucusu olan dedesi Nuri Şeker başta olmak üzere kendi ailesine ait hisse senetleri ile yasal mücadele başlatacağını dile getiren Mehmet Şeker, sözlerine şöyle devam etti; "Elimdeki tüm bilgi, belge ve hisse senetleri ile Başbakanlık Özelleştirme Daire Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ve Uşak Şeker Fabrikası Genel Müdürlüğü'ne birer dosya hazırlayıp göndererek, hakkımı arayacağım. İlgili yerlere sunacağım dosyalarda 81 köydeki 570 hissedarın da ismi olacak. Dedelerimizin vermiş olduğu katkı payıyla kurulan Uşak Şeker Fabrikası'ndaki hisse bedellerini devletten alabilmeleri için de hissedarları veraset ilamları ile birlikte aynı yerlere müracaatlarını sağlayarak verecekleri hukuk mücadelesinin ardından haklarını almalarını sağlayacağım." - UŞAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close