Haberler

Koruma Polisleri Kasırga'nın Alıkonma Sürecini Anlattı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın alıkonulmasına ilişkin davada tanık olarak dinlenen koruma polisi Serkan Özcan, "Ambulanstan inen askerlerden bir bölümü doğrudan Fahri Kasırga'ya yöneldi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın alıkonulmasına ilişkin davada tanık olarak dinlenen koruma polisi Serkan Özcan, "Ambulanstan inen askerlerden bir bölümü doğrudan Fahri Kasırga'ya yöneldi. Askerlerin yere yatırmak istediği Kasırga, 'Ben yere yatmam. Vuracaksanız vurun beni' karşılığını verdi. Askerler, Kasırga'yı zorla ambulansa bindirip götürdü. Ambulansı takip etmek istedik ancak buna izin verilmedi" dedi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinin, Sincan Cezaevi kampüsü içindeki mahkeme salonunda gördüğü davada, tanık olarak dinlenen koruma polisi Serkan Özcan, özel kalem müdürünün telefonla arayarak sıkıntılı bir durum olduğunu ve konuta gelmesini istemesi üzerine özel aracıyla Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına geldiğini söyledi.

25 numaralı nizamiyede, yabancı bir araç ile önü silahlarını doğrultmuş 5-6 asker tarafından kesilmiş makam aracını gördüğünü anlatan Özcan, doğrudan makam aracında bulunan Fahri Kasırga'ın yanına gittiğini belirtti.

"Efendim, ben geldim" dediği Kasırga'nın kendisine, "Tamam oğlum" karşılığını verdiğini ifade eden Özcan, Alaydan çıkmak için askerlerden yolu açmasını istediklerini ancak askerlerin, "Emir var çıkamazsınız" diyerek çıkışa izin vermediğini bildirdi.

Askerin silah çektiğini bunun üzerine koruma polislerinin de silah çektiğini belirten Özcan, bu sırada Fahri Kasırga'nın yanlarına geldiğini ve askere hitaben, "Siz ne yapıyorsunuz? Size bu emri kim verdi? Ben sizin amirinizim. Çıkıyorum. Vuracaksanız vurun beni" dediğini aktaran Özcan, bunun üzerine nizamiye nöbetçisi Mennan Yeşilbaş'ın Fahri Kasırga'yı Alay Nöbetçisi Haydar Aktaş ile telefonla görüştürdüğünü anlattı.

Görüşmeden kısa süre sonra askeri bir araç ile ambulansın 25 numaralı nizamiyeye geldiğini belirten Özcan, askeri araçtan Haydar Aktaş'ın silahlı iki askerle, ambulanstan ise 10-15 kişilik rütbeli bir grubun indiğini, Aktaş'ın kendilerine, "Asker yönetime el koydu. Siz bittiniz artık. Devlet biziz." dediğini söyledi.

Özcan, Haydar Aktaş'ın "Gereğini yapın, alın hepsini" talimatı üzerine ağır silahlı askerlerin kendilerini tellere dayayarak silahlarını aldığını söyledi.

Serkan Özcan, "Ambulanstan inen askerlerden bir bölümü doğrudan Fahri Kasırga'ya yöneldi. Askerlerin yere yatırmak istediği Kasırga, 'Ben yere yatmam. Vuracaksanız vurun beni' karşılığını verdi. Askerler, Kasırga'yı zorla ambulansa bindirip götürdü. Ambulansı takip etmek istedik ancak buna izin verilmedi" dedi.

Kasırga götürüldükten sonra askerlerin silahlarını verdiğini belirten Özcan, Kasırga'nın eşini alıp güvenli bir yere götürdüklerini bildirdi.

"Darbe oldu, asker yönetime el koydu"

Koruma polisi Bayram Alıcı da Alaya geldiğinde önü silahlı askerlerce kesilmiş makam aracını nizamiyede gördüğünü söyledi.

İçeri girdiği sırada askerlerden ikisinin silahını kendisine doğrulttuğunu ve "Sen kimsin, gelme" dediklerini anlatan Alıcı, bu sırada Fahri Kasırga'nın askerlere, "Ben sizin amirinizim. Size bu emri kim verdi? Siz ne yapıyorsunuz?" dediğini, askerlerin ise Kasırga'ya karşılık vermediğini ifade etti.

Bu sırada araçta bulunan Kasırga'nın eşinin konuta döndüğünü söyleyen Alıcı, askeri bir araçla ambulansın geldiğini, ambulanstan 10-15 civarında askerin indiğini, Binbaşı Haydar Aktaş'ın, "Gereğini yapın, hepsini alın" talimatı üzerine silahını alan iki askerin kendisini yere yatırdığını ve sırtına silah dayadığını belirtti.

Bu sırada askerlerin Fahri Kasırga'yı da yere yatırmak istediğini anlatan Alıcı, "Ben yere yatmam. Vurun beni" karşılığını veren Kasırga'nın askerlerce zorla ambulansa bindirilerek götürüldüğünü anlattı.

Alıcı, askerlerin silah ve telefonlarını verdikten sonra Kasırga'yı nereye götürdüklerini sordukları Haydar Aktaş'ın kendilerine, "Arkadaşlar, siz şaka mı sanıyorsunuz? Darbe oldu, asker yönetime el koydu" dediğini bildirdi. Alıcı, "Hanımefendiyi güvenli bir yere götürmek istiyoruz" dedikleri Aktaş'ın alaycı bir ifadeyle, "En güvenli yer burası" dediğini bildirdi.

"Bunlar sadece konuşurlar işte"

Alay Komutan Yardımcısı Ahmet Hatip de ifadesinde, jet seslerini duyunca alaya geldiğini, üstünü değiştirdikten sonra karargaha geçtiğini, burada karşılaştıkları Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış'ın kendisine, "Siz de mi geldiniz?" dediğini ve Genelkurmay Başkanlığından gelen evrakları verdiğini belirtti.

Hatip, Tuğgeneral Mehmet Partigöç imzalı evraklardan darbe girişimini anladığını ve Alay Komutanı Barış'a, "Buradan anlayacağımız Tuğgeneral Mehmet Partigöç kendisini Genelkurmay Başkanı yapmış, doğru mu anlıyorum komutanım?" dediğini, ancak komutanın cevap vermeyip odasına geçtiğini kaydetti.

Bir süre sonra odasına gelen Muhsin Kutsi Barış'ın televizyonda 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün açıklamalarını izleyip, "Bunlar sadece konuşurlar işte" dediğini anlatan Hatip, bu sözleri üzerine Barış'ın darbecilerin tarafında olduğunu anladığını söyledi.

Odasından ayrılan Alay Komutanını tutmak için harekete geçtiğini belirten Hatip, ancak komutanın yerini tespit edemediğini, bunun için birkaç kişiyi aradığını ve komutanın konutunda olduğunu öğrendiğini, 4 kişilik bir ekip oluşturularak komutanın tutuklanması emri verdiğini söyledi.

Bu sırada Kasırga'nın Binbaşı Haydar Aktaş tarafından kaçırıldığını öğrendiğini söyleyen Hatip, Aktaş'ı tutuklamak istediğini, "Silahını alın" talimatı verdiğini, binbaşının silahını vermeyip, kendilerine direndiğini, alay komutanının "ver" işareti üzerine önce Aktaş'ın silahını teslim ettiğini, önce Haydar Aktaş'ı ardından da Alay Komutanı Muhsin Kutsi Barış'ı alıkoyup polise teslim ettiklerini bildirdi.

Hatip, 25 numaralı nizamiyenin nöbetçi astsubayı Mennan Yeşilbaş'ın aslında komutanlar bölgesinde nöbet tutmadığını, ancak alay komutanının nöbet listesini değiştirerek Yeşilbaş'ın 15 Temmuz'da bu nizamiyede nöbet tutmasını sağladığını belirtti.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close