Haberler

Körüklü Çizmeler" Son Ustalarda Şekil Buluyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege bölgesinin efe kültürünün parçası olan, bir dönem zenginlerin, ağaların ve efelerin giydiği körüklü çizmeler, artık halk oyunları ekiplerinin Manisa'daki son körüklü çizme ustası Çakmak: "Bir dönem siparişlerini zor yetiştirdiğimiz ürün artık rağbet görmediğinden, halk oyunları ya da meraklılarına.

Ege bölgesinin efe kültürünün parçası olan, bir dönem zenginlerin, ağaların ve efelerin giydiği körüklü çizmelerin Manisa'daki son ustası 67 yaşındaki Hasan Çakmak, artık yalnız halk oyunları ekiplerine çizme üretiyor.

Manisa'daki atölyesinde el ürünü körüklü çizmelerin üretimini sürdüren Hasan Çakmak, AA muhabirine, bir dönem yiğitliğin sembolü efe kıyafetlerinin önemli bir parçası olan körüklü çizmenin kişiye özel ve suni ürün kullanılmadan üretildiğini bildirdi. Çakmak, sembol oluşunun yanında körüklü çizmelerin yazları ayak terini emmesi, romatizmayı engellemesi, kışın da soğuktan koruması nedeniyle tercih edildiğini belirtti.

Çakmak, "Körüklü çizmeleri suni derilerden yapamadığınızdan, bu maliyeti ister istemez yükseltiyor. Bir körüklü çizme 450 ile 600 lira arasında fiyata mal edilebiliyor. İşçiliği ağır ve her ayrıntısı emek istiyor" dedi.

İlkokul eğitiminin ardından mesleğe babasının yanında çırak olarak başladığını kaydeden Hasan Çakmak, bir dönem siparişlerine zor yetiştikleri bu ürün için artık rağbet görmediğini, nadiren gelen sipariş üzerine ürettiğini söyledi.

Manisa'da körüklü çizme üreten tek kişi kaldığını ifade eden Çakmak, halk oyunları ekiplerinden gelen taleplerin sektörün devamını sağladığını belirtti. Çakmak, halk oyunu ekiplerinin yanında bazı görsel sanat alanlarında kostüm olarak kullanılan körüklü çizmelerin, yörük kültürünü yaşatmaya çalışan maddi gücü yüksek kişilerce de özellikle deve güreşi etkinliklerinde giyildiğini, bazı kişiler tarafından da aksesuar olarak evlerinde bulundurulmak için sipariş edildiğini ifade etti.

Manisa'daki tek ustanın kendisinin kaldığını yineleyen Çakmak, bu kültürü gelecek nesillere aktarmak istediğini, meslekte yetiştireceği çırak bulamadığını, gençlerin mesleğe ilgi göstermediğini de ifade etti. - Manisa

Kaynak: AA / Güncel
title
Close