Kornea Nakliyle 20 Yıl Sonra Yeniden Gördü
Van'da 20 yıl önce tandırdan sıçrayan ateşle görme yetisini yitiren 55 yaşındaki Ayşe Yılmaz, kornea nakliyle yeniden görmenin mutluluğunu yaşıyor.
YUSUF SOYALP - Van'da 20 yıl önce tandırdan sıçrayan ateşle görme yetisini yitiren 55 yaşındaki Ayşe Yılmaz, kornea nakliyle yeniden görmenin mutluluğunu yaşıyor.
Ayşe Yılmaz, Gürpınar ilçesindeki evlerinde tandır ekmeği pişirirken yüzüne sıçrayan alevle gözlerini kaybetti. Gelininin girişimiyle kornea nakli yaptırmak için bir süre önce Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi'ne başvuran Yılmaz'a nakil yapıldı. Başarılı bir ameliyatla sol gözüyle görmeye başlayan Yılmaz, ilk olarak kendisiyle yakından ilgilenen gelinini sordu.
"En çok gelinimi merak ettim"
Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 yıl önce tandırda ekmek pişirirken gözlerini kaybettiğini anlattı.
Görme yeteneğini kaybettikten sonra günlük hayatta birçok sıkıntı yaşadığını kaydeden Yılmaz, "Gözlerimi kaybetmemle birlikte birçok sıkıntıyı beraber yaşadım. Görmediğim için başımı duvarlara vuruyordum. Ne yaptığımı bilmiyordum. Yiyecek ve içecekleri sürekli üstüme döküyordum. Yemek yerine arıyı bile ağzıma atmıştım. Bu yüzden çok sıkıntılı günler geçirdim." dedi.
Yılmaz, "Benim için gece gündüz hep karanlıktı. Duvarları tutunarak ya da bir kişinin desteğiyle 20 yılımı geçirdim. Sürekli birilerinin yardımına ihtiyaç duyuyordum. Biri olmadığında tabaklar ayağımın altında kırılıyor. Bilmeden sürekli sofraya ve ekmeğe basıyordum." diye konuştu.
Kornea naklinin yapılmasıyla yeniden hayata atıldığını dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:
"Sanki Allahım beni yeniden yaratmış gibi hissediyorum. Kedi bile geçtiğinde ne olduğunu bilmediğim için korkuyordum. Artık hiçbir şeyden korkmuyorum çünkü ben de görüyorum. İlk gözüm açıldığında dünyayı, insanları, gökyüzünü gördüm. En çok da gelinimi merak ediyordum. Nasıl göründüğünü oğlumun kiminle evlendiğini görmeyi hep hayal ediyordum. Gözlerimin açılmasıyla gelinimi gördüm çok mutlu oldum."
"Yeni doğmuş gibi bizimle
Aygül Yılmaz da 2 yıl önce Yılmaz ailesine gelin olarak geldiğini söyledi.
Kayınvalidesinin 20 yıl içinde birçok sıkıntı yaşadığını kaydeden Yılmaz, "Kaynanamı hastaneye getirerek kornea nakli için başvuruda bulunduk. Nakil sırası gelmesiyle başarılı bir ameliyatla tekrar görmeye başladı. Görmeye başladığı ilk gün sabaha kadar bana bakıp durdu. Kaynanam artık yeni doğmuş gibi bizimle" dedi.
Yılmaz, kayınvalidesinin kendisini merak ettiğini belirterek, "Karanlık dünyasında bile beni görmeyi hayal ediyordu. Allah'tan umudumuzu hiç kesmedik. Daha önce birçok kişi hastaneye götürmemizin yanlış olduğunu söyledi. Çünkü yaşlı olduğu için yaşının geçtiğini ve damarlarının kuruduğunu söyledi. Biz o söylenenleri dinlemeyerek hastaneye geldik ve iyi ki de gelmişiz." diye konuştu.
"Organ nakli konusunda hassasiyet gerekli"
Van YYÜ Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Muhammed Batur, Van'da 2012 yılında göz bankasını kurup, kornea nakline başladıklarını aktardı.
Hastanede kornea nakli için 50 hastanın sıra beklediğini ifade eden Batur, şunları söyledi:
"Hastamız bizlere başvurduğunda her iki gözü de görmüyordu. Kornea naklini yapma konusunda zor karar verdik. Bu kararı alırken hastamızın iki gözü de görmediği için kaybedecek bir şeyimiz olmadığını düşündük. Ailesi ve kendisiyle de görüştükten sonra nakil işlemi için ameliyatımızı gerçekleştirdik. Başarılı geçen ameliyatla bir gözü görmeye başladı. Hastamızın sağlıklı bir şekilde görmesi bizleri sevindirdi."
Batur, birçok hastanın kornea nakli beklediğini belirterek, "Vatandaşlarımızın kornea ve organ nakli konusunda gerekli hassasiyet göstermelerini ve bizlere yardımcı olmalarını bekliyoruz. Bu şekilde Ayşe teyzemiz gibi nice hastamızın umudu olarak görmesini ve hayata dönmesini sağlayacaklar." diye konuştu.