Haberler

KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği Envanteri Hazırlandı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2012 yılında kurulan ve dönem başkanlığını Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel'in yürüttüğü KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİKOP) faaliyetlerine devam ediyor.

Selçuk, Niğde, Aksaray, Karamanoğlu Mehmetbey, KTO Karatay ve Mevlana Üniversitelerini bir çatı altında toplayan ve KOP İdaresi'yle yakın ilişki içinde çalışan Birlik, Kasım ayında Konya'da yapılacak KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu hazırlıklarına devam ederken Türkiye'de ilk defa olmak üzere, Konya, Aksaray, Karaman, Niğde illerinden oluşan KOP Bölgesi'ndeki 7 üniversiteyi tanıtan "KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği Envanteri"ni hazırladı.

KOP Bölgesi'nde bulunan 7 üniversitenin potansiyelini gösteren birleşik envantere göre; KOP Bölgesi'ndeki üniversitelerde 132 binin üzerinde öğrenci, 6 bine yakın öğretim elemanı bulunuyor. Bölgede fen, sosyal ve sağlık bilimleri alanlarında konusunda uzman akademisyenler ve başarılı çalışmalar göze çarpıyor.

Envantere göre; Türkiye genelindeki 118 bin 839 öğretim elemanının 5 bin 962'i KOP Bölgesi Üniversitelerinde görev yapıyor. KOP Bölgesi üniversitelerinde akademik personel sayıları incelendiğinde 643 profesör, 487 doçent, 1.386 yardımcı doçent, 922 öğretim görevlisi, 318 okutman, 2 bin 32 araştırma görevlisi ve 174 uzman çalışıyor.

KOP Bölgesi Üniversitelerinde toplam 132 bin 706 öğrenci öğrenim görürken bu sayının 69 bin 688'i Selçuk Üniversitesi'nde yer alıyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde 20 bin 508, Niğde Üniversitesi'nde 17 bin 611, Aksaray Üniversitesi'nde 12 bin 943, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde 8 bin 630, Mevlana Üniversitesi'nde 2 bin 62 ve KTO Karatay Üniversitesi'nde bin 264 öğrenci öğrenimlerini sürdürüyor.

Envanterde, Türkiye'de öğretim elemanı başına 20 öğrenci düşerken Bölgede öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısı 22, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı ortalaması da 53 olarak belirlenmiş.

Hazırlanan envantere göre KOP Bölgesi'nde yer alan üniversiteler bina, derslik, laboratuvar, sosyal mekanlar açısından öğrencilere oldukça iyi imkanlar sunduğu vurgulanıyor. KOP Bölgesi Üniversitelerinde toplam 74 adet anfi, bin 422 derslik, 507 laboratuvar, 217 bilgisayar laboratuvarı ve 144 uygulama alanı bulunuyor.

"Bilimsel, Sosyal ve kültürel faaliyetler yoğun"

KOP Bölgesi Üniversitelerinde bilimsel, sosyal ve kültürel faaliyetlerin yoğun bir şekilde yürütüldüğü görülüyor. Bütün bölge üniversitelerinde bir yıl içinde 569 konferans, 223 sergi, konser, şenlik, tiyatro, 118 panel, 87 gezi, 37 çalıştay ve 43 eğitim toplantısı gerçekleştirildiği ifade ediliyor. KOP Bölgesi Üniversitelerinde 219 öğrenci topluluğu olduğu da göze çarpıyor. Bölge üniversiteleri toplamda 20 Türkçe süreli ve bir adet İngilizce yayın ile akademik alanlara katkı sağlıyor.

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu hazırlanan bu envanterin Türkiye'de bir ilk ve önemli bir çalışma olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Bölge Üniversitelerimiz Selçuk Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Hakkı Gökbel'in Dönem Başkanlığı'nda eşgüdüm içinde oldukça başarılı faaliyetler yapıyorlar. Bu envanter çalışması Bölge üniversitelerimizin eğitim ve AR-GE gücünü ortaya koyan Türkiye'de bir ilk niteliğinde önemli bir çalışmadır. Bölgemizi kalkındırmada önemli bir motor gücü olan üniversitelerin katkı vermediği bölgesel kalkınma programları eksik kalacaktır. Kasım 2013'te yapılacak olan KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu bu birlikteliğin ve katkının en önemli göstergesidir. Öğrencilerimizin tercih dönemlerinde KOP Bölgesi üniversitelerini daha iyi tanıyıp analiz edebilmesine imkan sağlayacak bu envanterin hazırlanmasında katkı sağlayan 7 üniversitemizin rektörlerini kutluyor, aynı çatı altındaki bu oluşum içinde yer almaktan gurur ve mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum."

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close