Haberler

Konukoğlu: "Masaya Son Yumruğu Patron Vurmalı"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SANKO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, " 'Profesyonel adamlarla yönet, profesyonel adamlarla müesseseleş' derler.

SANKO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, " 'Profesyonel adamlarla yönet, profesyonel adamlarla müesseseleş' derler. Müesseseleşelim ama masaya son yumruğu patron vursun. Tamamen profesyonellere bıraktığınız zaman sizi çökertirler" dedi.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından Büyükşehir Belediyesi Sanat merkezi'nde gerçekleştirilen "2. Samsun İnsan Kaynakları İstihdam Fuarı (SAMİF)" kapanış gününde SANKO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu birikimlerini katılımcılarla paylaştı.

Sanat Merkezi'ndeki programa Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Bekdemir, Karadeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Fahrettin Ulusoy, Samsun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Hasan Kılıçaslan, Samsun TSO Meclis Başkanı Muharrem Durmuşoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Samsun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Hasan Kılıçaslan, "SANKO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu'nun Samsun'a bir kuruşluk yatırımı yok. Demek ki büyük gönüllerin insanı olmak kolay değil. Kendisi, 50 yılda bir edindiği tecrübeyi insanlarla paylaşmak, geleceğe gerçekten iyi insanlar yetiştirmek için kendini adamış bir büyüğümüzdür" diye konuştu.

"DÜNYADA TÜRKİYE, TÜRKİYE'DE SAMSUN"

Daha sonra SANKO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, sahneye çıkarak birikimlerini paylaştı. Konukoğlu, "Babamız öldüğünde 7 bin civarında işçimiz vardı. Yaklaşık olarak da 200 - 250 milyon dolar da ihracatımız vardı. Şu anda 650 milyon doların üzerinde ihracatımız 14 bin de çalışanımız var. Ama benim hedefim de hep 20 bindi Türkiye'deki ve dünyadaki ekonomi ve teknolojinin gelişmesinden dolayı bir tarafta tesisleri kurduk, öbür tarafta teknolojiden dolayı kadroyu bir türlü yükseltemedik. Bazen belirli noktalarda uçak yükselirken bazı sektörlerden girmeniz, bazı sektörlerden de çıkmanız gerekiyor. Yani duygusal ticaret olmaz. Bizim bir sloganımız var. O da 'Dünyada Türkiye, Türkiye'de Gaziantep'. Sizlerden bir slogan istiyorum. O da 'Dünyada Türkiye, Türkiye'de Samsun'. Bu slogan kendi şehrinizi geliştirmek için kafanızda yer ediyor. Bir iş kuracaksan bunu şehrinde kur. Şehrinde kur ki şehrin gelişsin. Buranın ekmeğini yiyorsan, buranın topraklarına yatırım yapacaksın. Burada kazanıp da başka yere gitmek yok. Kendi memleketinde yatırım yapamıyorsan, komşu illere yatırım yap. Oralarda da yapamıyorsan Türkiye'ye yap" şeklinde konuştu.

"2000 KRİZİNDE SANAYİCİMİZİN BORÇLARINA KEFİL OLDUK"

2000 yılından önce şirketlerinin ihracatının 450 ila 800 bin dolar arasında gidip geldiğini belirten Konukoğlu, "Şu anda 6 milyar doları geçtik. 179 ülkeye ihracat yapıyoruz. 25 ülkede temsilcilerimiz var. Türkiye'nin neresine tesis kurarsam kurayım merkezi Gaziantep'tedir. Çünkü Gaziantep'i geliştirmek ve Gaziantep'teki belediyenin benim verdiğim vergilerden pay almasıdır. 2000 yılında ben Gaziantep'te meclis başkanı iken tüm Türkiye'de olduğu gibi bizde krize girdik. Orada tüm bankalar sanayicilerin üzerine geldi. Hepsinin müdürlerini topladım 'sanayicilerin üzerine gelmeyin. Biz Gaziantep Sanayi Odası olarak sanayicimizin kefiliyiz' dedik. Sanayicimizin borçlarına kefil olduk. Sanayicileri topladık 'panik yapmayın' dedik. Biraz bağlarımızı, tarlamızı satarak borçlarımızı taksite bağlayıp ödedik" açıklamasında bulundu.

"...SİZİ ÇÖKERTİRLER"

Türkiye'nin sistemli çalışmayı henüz öğrenemediğini ifade eden Konukoğlu, "1 Alman hiçbir şey yapamaz. 1 Fransız da hiçbir şey yapamaz. 10 Türk de hiçbir şey yapamaz. Ama 1 Türk çok şey yapar. 10 Alman bunlardan daha sistemli çalışır. Sistemli çalışmayı Türkiye'de daha öğrenemedik. Çünkü hep vurarak, kırarak iş yaptık. Osmanlı tarihimizde bile birleşmeler yok, belirli savaşlar var. Ama genlerimiz yavaş yavaş teknoloji genlerine dönüşmeye başladı. Bunlar bir müddet daha geçecek. SANKO Holding olarak 14 sektörde iş yapıyoruz. Hepsinde de mümkün olduğu kadarıyla başlarına başarılı insanlar koyduk. Hep, 'profesyonel adamlarla yönet, profesyonel adamlarla müesseseleş' derler. Müesseseleşelim ama masaya son yumruğu patron vursun. Tamamen profesyonellere bıraktığınız zaman sizi çökertirler" ifadelerini kullandı.

KONUKOĞLU'NDAN GENÇLERE TAVSİYELER

Gençlere tavsiyelerde de bulunan Konukoğlu şunları kaydetti: "Üniversiteler sizlerin hafızanızı genişletiyor ve kapasitenizi arttırıyor. Bu kapasiteyi doldurmak sizin elinizde. İş isteyeceğiniz yerlere doğru dürüst gideceksiniz, efendice oturacaksınız, ondan sonra zaten siz belirli noktalarda çalışan olarak oraya çalışmaya gideceksiniz. Oradaki patron sizi işe aldığı zaman maaşınızı ayarlayacak. Mesela bizde skala vardır. Her üniversitenin bir puanı vardır. Bazı üniversitelerin maaşı yüksek, bazı üniversitelerin de maaşı düşüktür. Onları da üniversitelerin giriş puanlarına göre değerlendiriyoruz. 2 sene sonra bu işler tersine de dönebiliyor. İlk girişte üniversiteler arasında en az 700 TL fark var. Yabancı dili de olursa artı 200 TL fark alır. 2 seneden sonra performans farkı başlar. En düşük üniversiteli çalışan en iyi üniversiteli çalışandan bile fazla maaş alabilir." - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close