Kocaeli Organik Ürünler Pazarı Kurulacak
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çiftçilere organik tarım ve eko turizm konularında eğitim verirken, Kocaeli Organik Ürünler Pazarı da kuruluyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sağlıklı, organik gıdaların üretim ve tüketimine teşvik edilmesi için, organik tarım konusunda proje başlattı. 2013 yılı aralık ayı içerisinde MARKA(Doğu Marmara Kalkınma Ajansı)'nın destek programı kapsamında 111 çiftçi ve girişimciye Organik Tarım ve Eko Turizm konularında eğitimler verildi. Organik üretime ve pazar yapımına destek olacak tüm kurumlar bir araya gelerek organik üreticilere "Ekolojik Ürünler Sağlıklı Nesiller" semineri düzenleyerek, organik tarıma geçişin önemi anlatıldı. Ayrıca Kocaeli'ne bir Organik Ürünler Pazarı yapılması kararlaştırıldı ve çalışmalara başlandı.
YUVAM AKARCA'DA KURULACAK
Organik tarım yapan üreticisinin, tüketiciye doğrudan ulaşmasını sağlayacak "Kocaeli Organik Ürünler Pazarı"nın, İzmit Belediyesi tarafından Kocaeli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği, İzmit Ziraat Odası, Kocaeli Tema Vakfı ve İzmit Pazarcılar Odası'nın destekleri ile Yuvam Akarca'da açılması planlanıyor.
GDO'SUZ ÜRÜNLER TÜKETİLECEK
Organik pazarın açılması için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin koordinasyonunda bir araya gelen kurumlar; danışmanlık, eğitim, organizasyon, denetimler, basın ve halkla ilişkiler konularında destek verecek. Böylece kurulacak Kocaeli Organik Ürünler Pazarı ile halkımız kimyasaldan uzak, GDO'suz ürünler tüketmiş olacak. Daha sağlıklı ve tabii gıdalar tüketerek beslenme kaynaklı hastalıkların azalması sağlanacak.
YERLİ TOHUM YETİŞTİRİLİYOR
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Park, Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı Köye Hizmet Şube Müdürlüğü tarafından yeni kurulan organik pazara hammadde temini amacı ile yerli tohumlardan fide elde ederek deneme yetiştiriciliği yapılıyor. Organik üretimin teşvik edilmesine yönelik eğitim ve üretim materyali desteği verilmesi planlanıyor.
DENEME BAHÇELERİ KURULDU
Modern tekniklerle meyve üretiminin arttırılması amacıyla Karamürsel, Kandıra, İzmit, Kartepe ve Gebze'nin farklı kırsal mahallelerinde deneme amaçlı kiraz, erik, asma, kestane, ceviz, badem, kayısı, fındık, nar, ayva, armut, dut, Trabzon hurması gibi pazar payı yüksek 2000 adet meyve fidanından oluşan tüzel kişilik ve şahıs arazilerinde deneme bahçeleri kuruldu.
ORGANİK FİDELER ÇİFTÇİLERE DAĞITILIYOR
Kandıra'nın Kırkarmut Mahallesi'nde ilimizde ilk defa birim alandan yüksek verim sağlayan çit sistemi fındık bahçesi deneme çalışması yürütülmektedir. Ayrıca yerli tohumlardan elde edilen organik fideler çiftçilere dağıtılarak organik tarıma geçişin ilk adımları atılıyor. Bu amaçla domates, biber, salatalık, karpuz gibi fideler çiftçilerimiz tarafından organik tarımda kullanılmak üzere çoğaltılıyor.