Haberler

Kobi'lere Özel İş Sağlığı ve Güvenliği Kılavuzu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere: "KOBİ’lere rehberlik etmesi amacıyla PERYÖN ile birlikte, dijital ortamda hazırladığımız, 'garanti.

Garanti Bankası KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) rehberlik etmesi amacıyla Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) ile birlikte dijital ortamda hazırladıkları "KOBİ'lere Özel İş Sağlığı ve Güvenliği Kılavuzu"nun işletmelerin gelişmelere ve yasal düzenlemelere geç kalmadan uyum sağlamalarına yardımcı olacağını söyledi.

Garanti Bankası'nın PERYÖN  iş birliğiyle KOBİ'leri bilinçlendirmek amacıyla düzenlediği "İş Sağlığı ve Güvenliği" konulu KOBİLGİ Toplantısı İkitelli OSB Başkanlık Binası'nda gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Karadere,  eylül 2011'den bu yana gerçekleştirdikleri KOBİLGİ toplantılarıyla, KOBİ'lerin iş yapış şekillerinde değişime yol açacak yasal düzenlemelere geç kalmadan uyum sağlamasını hedeflediklerini söyledi.

Karadere, bugüne kadar yaptıkları toplantılarda, ekonomi gündemini derinden etkileyen Yeni Türk Ticaret Kanunu, Yeni Teşvik Yasası gibi düzenlemeleri ele aldıklarına işaret ederek, "Yasaların hukuki ve finansal açıdan doğurduğu fırsatları tartışırken, KOBİ'lerimize mevzuat, pazarlama, satış gibi konularda zengin bir içerik sunmaya çalıştık. PERYÖN'le beraber gerçekleştirdiğimiz bugünkü toplantıda ise İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'ndaki değişiklikleri ele alacağız" dedi.

Ortaya çıkan yeni gelişmelere uyum sağlama yöntemlerini konuşarak, birlikte hazırladıkları kılavuzu tanıtacaklarını anlatan Karadere, şunları kaydetti:

"Son yıllarda ülkemizde yaşanan hızlı sanayileşme ve teknolojik gelişmeler sonucunda, iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili bazı farklı ihtiyaçlar doğdu. Örneğin, 2010'da gerçekleştirilen Avrupa İş Koşulları araştırmasına Türkiye'den katılanlar, Avrupa Birliği ülkelerinin çalışanlarına göre iş koşullarının daha ağır ve yıpratıcı olduğunu belirtiyor. Yaptıkları işlerin Avrupalı meslektaşlarına göre çok daha fazla risk taşıdığına inanıyor."

Karadere, diğer yandan, TÜİK'in 2013 yılında yaptığı İş Kazaları ve İşe Bağlı Sağlık Problemleri Araştırması'na göre, Türkiye genelinde son 12 ay içinde istihdam edilenlerin yüzde 2,3'ünün, bir iş kazası geçirdiğini dile getirerek, "Araştırma, bu kişilerin yüzde 63,7'sinin geçirdiği iş kazası nedeniyle belirli sürelerde işinden uzak kaldığını gösteriyor. Oysa, iş kazalarından uzak, tehlikesiz ve sağlıklı bir ortam sağlamak, KOBİ'lerin önceliği olmalı. Sürdürülebilir yönetim düşleyen, küresel rekabetle başa çıkmayı hedefleyen tüm KOBİ'lerin bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor" diye konuştu.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, işyerlerindeki mevcut şartların iyileştirilmesi, işveren ve çalışanların sorumluluk ve haklarının yeniden tanımlanmasının amaçlandığını anlatan Karadere, Türkiye'yi "marka ülke" olma hedefine yaklaştıracak önemli bir adım atıldığını belirtti.

KOBİ'lerin, iş sağlığı ve güvenliği alanında somut adımlar atabilmesi için ellerinden gelen desteği sağlamaya çalıştıklarına vurgu yapan Karadere, "İş hayatındaki en önemli değerin 'insan' olmasından hareketle, PERYÖN ve Garanti Bankası olarak, 'KOBİ'ler İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Kılavuzu'nu oluşturduk. Kılavuz, PERYÖN İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışma Grubu tarafından, bilimsel veriler ışığında ve titizlikle hazırlandı. KOBİ'lerin iş sağlığı ve güvenliği konusundaki tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir bilgi seti oluşturuldu. Dijital ortamda büyük bir özenle hazırladığımız ve 'garanti.com.tr' üzerinden de ulaşılabilen kılavuzun, Türkiye'de iş kazalarını önleme kültürünün oluşmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Karadere, bu kültürün yaygınlaşmasının, evrensel ve vazgeçilemez "yaşama hakkı"nı her şeyin üzerinde tutarak, iş kazaları nedeniyle yitirilen veya sakatlanan insan sayısını minimum seviyelere indireceğini ifade etti.

"KOBİ'lerin iş güvenliği konusunda hala ciddi eksiklikleri var"

PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Yiğit Oğuz Duman da PERYÖN olarak Garanti Bankası ile birlikte bu yıl ikincisini gerçekleştirdikleri KOBİLGİ Toplantıları'na son derece önem verdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de istihdamın yaklaşık yüzde 80'ini KOBİ'ler sağlıyor. 2 yıl önce İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yürürlüğe girdi. Bu kanuna göre işverenler mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dahil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmak zorunda. Bunun yanı sıra işverenler, işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izlemek, denetlemek ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlamakla da yükümlü. İş kazalarının büyük kısmının gerçekleştiği KOBİ'lerde iş güvenliği kültürünün yerleştirilmesi hayati önem taşıyor."

Duman, büyük ölçekli firmaların iş güvenliği konusunda daha bilinçli davranıp gerekli düzenlemeleri ve eğitim çalışmalarını hayata geçirdiğini, ancak KOBİ'lerin bu alanda hala ciddi eksikliklerinin olduğunu gördüklerini dile getirerek, "Bunun en belirgin sebebi ise bilgi eksikliği ve işverenlerin bu konudaki ürkekliği. Biz de KOBİLGİ Toplantıları aracılığıyla KOBİ'lerde iş sağlığı ve güvenliği konusunda bir bilinç yaratmayı amaçlıyoruz. Her ne kadar iş güvenliği ve sağılığı konusunda yasal düzenlemeler yapılsa bile, bu konu yerleşik bir kültür haline gelmeli. İşverenlerimiz görmeli ki, çok küçük değişiklikler ve çok az yatırımla, iş güvenliği ve çalışanın sağlığı konusunda hayati iyileştirmeler sağlanabiliyor. Bizim asıl amacımız, bu kültürün oluşmasına önayak olmak. PERYÖN olarak, çalışma grupları oluşturup konuyu daha yapısal boyutlarda ele alıp, çözümler üretmemiz de bu yüzden" değerlendirmesinde bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
title
Close