Haberler

KKTC Başbakanı Ünal Üstel Açıklamalarda Bulundu: Taşınmaz Mal Komisyonu ve Yabancı Yatırımlar

KKTC Başbakanı Ünal Üstel Açıklamalarda Bulundu: Taşınmaz Mal Komisyonu ve Yabancı Yatırımlar
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KKTC Başbakanı Ünal Üstel, Taşınmaz Mal Komisyonu'nun AİHM tarafından uygun görüldüğünü ve önümüzdeki yıl 123 milyon Sterlin kaynak aktarılacağını açıkladı. Yabancı taşınmaz alımları konusunda düzenlemeler yapılacağını belirten Üstel, inşaat sektöründe yaşanan duraklama dönemine dikkat çekti.

Haber : Devrim Gürkan

(LEFKOŞA) - KKTC Başbakanı Ünal Üstel, KKTC'de kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu'nu AİHM'in de uygun gördüğünü belirterek, "Taşınmaz Mal Komisyonu kuruldu burada. Rumlar mal talebi istiyorsa takas yöntemiyle işlem yapılıyor. Türk tarafı talep ettiğinde Rum mahkemesinde dava açması gerekiyor ama dava görüşülmüyor. Taşınmaz Mal Komisyonu'nda ise başvuruyla işliyor, orada AB temsilcisi de var" dedi. Üstel ayrıca, Komisyon'a önümüzdeki yıl 123 milyon Sterlin kaynak sağlanacağını belirtti.

KKTC Başbakanı Üstel, aralarında ANKA Haber Ajansı'nın da bulunduğu Türkiye'den bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Kıbrıs meselesi ve güncel gelişmelere dair değerlendirmelerde bulunan Üstel, Kıbrıslı Türklerin güneyde kalan malları için yeni bir politikaya geçtiklerini belirtti. Üstel, "Güney Kıbrıs Yönetiminin Kuzey'deki inşaat sektörüne katkı veren üçünc ülke vatandaşlarını tutuklamasıyla birlikte ülkede bir panik havası başladı. İnşaat sektörü durdu. Türkiye'yi ziyaret ettiğimizde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a aktardık durumu. Onlar da AİHM'de bir çalışma başlatıyorlar. Biz de Türkiye'deki temaslarımız itibariyle hem Rum tarafında gerekirse de AİHM'de hukuki yola başvuracağız" dedi.

KKTC'de kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu'nun AİHM tarafından da uygun görüldüğünün altını çizen Üstel, "Taşınmaz Mal Komisyonu kuruldu burada. Rumlar mal talebi istiyorsa takas yöntemiyle işlem yapılıyor. Türk tarafı talep ettiğinde Rum mahkemesinde dava açması gerekiyor ama dava görüşülmüyor. Taşınmaz Mal Komisyonu da ise başvuruyla işliyor, orada AB temsilcisi de var" şeklinde konuştu. Taşınmaz Mal Komisyonu aracılığıyla bir ara kaynak sağlanamayınca Rum tarafının bunu hemen AİHM'e taşıdığını belirten Başbakan Üstel, "Ama biz şimdi buraya kaynak sağladık. Bu yıl 83 milyon Sterlin kaynak aktardık. Önümüzdeki yıl da 123 milyon Sterlin kaynak sağlandı. Taşınmaz Mal Komisyonu'nda 40 bin dosya var. Bu aktarılan kaynakla 2023'e kadar yapılan tüm başvuruları ödemek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Yabancılara mal satışı devede kıl oranında"

KKTC ve Türkiye kamuoyunda son dönemde KKTC'den mal alan İsrailliler tartışmasına değinen Üstel şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bazı basın yayın organları bu olayı biraz fazla şişirdi. Popülizm yaptılar. Böyle yabancılar çok fazla toprak aldı olayı yoktu. Tabi yanı başımızda İsrail olayı bir yıl önce patlak verdi. Mazlum insanların orada ölümüne BM, uluslararası toplum seyirci kaldıktan sonra İsraillilerin KKTC'de yaşamaması gerektiği görüşüyle bir popülizm yaptılar. Burada taşınmaz alanların sayısına bakıldığında ilk üç sıra Türkler, İngilizler ve Almanların. İsrailliler ise 12'nci sıradadır. Nihayetinde aldığı tapu da KKTC tapusudur. Yabancılara mal satışı devede kıl gibi çok çok az bir orandadır."

"Yabancı statüsündeki bir kişinin birden fazla taşınmazı varsa turizm lisansı vereceğiz"

Yabancılara mal satışına ilişkin yasanın ardından inşaat sektörünün bir "duraklama dönemine" girdiğini kaydeden Üstel, "Yasayı yeniden ele aldık, gözden geçiriyoruz. Yabancı yatırımcıları biraz rahatlatacağız. Turizme ilişkin ayrı bir yasa düzenliyoruz. Yabancı statüsündeki bir kişinin birden fazla taşınmazı varsa, bunlara turizm lisansı vererek, turizm tesisi olarak kaydetmelerine imkan tanıyacağız. Böylelikle turizm kaydıyla bu kişiler birden fazla sayıdaki konutlarını turizm sektörüne kaydederek ellerinde tutabilecekler" dedi.

Sıkıntının tapu çıkarılmadan avukatlar aracılığıyla yapılan satış sözleşmelerinden kaynaklandığını söyleyen Üstel, "Bu avukatlık bürolarında emlak komisyonculuğu yapılıyordu. Kaç konutun kime satıldığını bilmiyorduk. Bu düzenlemeyle avukatlardaki sözleşmeleri, satışları sayısını öğreneceğiz" diye konuştu. KKTC'nin şu anda turizm için 26 bin yatağı olduğunu ve bunun büyük kısmının 5 yıldızlı otellere ait olduğunu vurgulayan Başbakan Üstel, bu lisanslarla turizm kapasitesini farklı bir modelle geliştireceklerini kaydetti.

Kaynak: ANKA / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Şahıs, kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

19 ilimizde eğitime kar engeli

19 ilimizde eğitime kar engeli

Saadet Partisi'nde yeni genel başkan Mahmut Arıkan

Saadet'te Karamollaoğlu dönemi sona erdi! İşte yeni genel başkan

title