Haberler

Kişiye Özel Kemençe Yapıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun'da 24 yıldır kemençe yapan emekli sınıf öğretmeni İbrahim Çelebi, "Sanatçı bizi arayıp istediği ses tonunu, şeklini ve hangi ağacı kullanacağımızı söylüyor." dedi.

Samsun'da 24 yıldır kemençe yapan 56 yaşındaki emekli sınıf öğretmeni İbrahim Çelebi, "Sanatçı bizi arayıp istediği ses tonunu, tipini, şeklini ve hangi ağacı kullanacağımızı söylüyor. Biz de o isteklere göre kemençe yapıyoruz" dedi.

Samsun'un İlkadım İlçesi Gülsan Sanayi Sitesi'nde kemençe yapan İbrahim Çelebi, kişiye özel yaptığı kemençelerle dikkat çekiyor. Yaptığı kemençelerin fiyatlarının diğer kemençelere göre çok pahalı olduğunu belirten evli ve 2 çocuk babası Çelebi, "Bu meslek bana babadan yadigar. 11 yaşındayken kemençe çalmaya başladım. 32 yaşından bu yana da profesyonel olarak kemençe imalatı yapıyorum. 2005 yılında öğretmenlikten emekli oldum. O günden bu yana da tek uğraşım bu" dedi.

Kemençe yaparken dut, erik ve ardıç ağaçlarını kullandığını belirten İbrahim Çelebi, "Ben profesyonel sanatçılara yönelik kemençeler yapıyorum. Bu zamana kadar toplamda yaklaşık 2 bin adet kemençe yaptım. Dünyanın birçok yerine kemençe gönderiyorum. Özellikle Türklerin çoğunluklu olduğu ülkelerden sipariş alıyorum. Ayrıca Yunan sanatçılara da kemençe yapıyorum. Bizim kemençe yapılarımız Karadeniz'in standart yapılı kemençeleridir. Bunun yanı sıra Yunan stili kemençeler de yapmaya başladık. Biz sanatçının sesine göre yapıyoruz. Sanatçı bizi arayıp istediği ses tonunu, tipini, şeklini ve hangi ağacı kullanacağımızı söylüyor. Biz de o isteklere göre yapıyoruz. Sonrasında test edip kendisine dinletiyoruz. Beğendiği zaman kemençesini alıyor. Beğenmez ise bizde kalıyor. Fiyatlarımız 1000 ile 1200 TL arasında değişmektedir. Bu fiyatlara kemençenin yayı da dahil" diye konuştu.

Kemençe yaparken ağaçları yaş olarak alıp işlediğini ifade eden İbrahim Çelebi, şöyle devam etti:

"Daha sonra kuruması için beklemeye alıyoruz. 1-2 hatta 5 yıl bile bekleyenler oluyor. Bunlar kuruduktan sonra yamulma olayı gerçekleşmiyor. Mutlaka çok iyi kurumaları gerekiyor. Kemençenin üzerinde sesi aldığımız, titreşimi sağlayan ses tahtaları var. Bunlar çok önemli. Bu tahtaları da Artvin, Rize, Trabzon, Giresun'un yüksek yerdeki ağaçlarından alıyoruz. Aldığımız numuneleri test edip kemençe üzerinde uygulamaya geçiyoruz."

- Samsun

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close