Kırıkkale'de TGB'lilerin Soma Eylemi Davası
Soma'da 301 madencinin öldüğü facia ardından bir araya gelip hükümeti protesto eden TGB üyesi 5 üniversiteli öğrenciye yönelik açılan davanın görülmesine başlandı.
Kırıkkale'de, geçen Mayıs ayında Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin öldüğü facia ardından bir araya gelip hükümeti protesto eden Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi 5 üniversiteli öğrenciye yönelik açılan davanın görülmesine başlandı. Dava, gelmeyen 2 öğrencinin dinlenmesi için 16 Ekim'e ertelendi.
Kırıkkale Üniversitesi Kampusu B kapısında 14 Mayıs 2014 tarihinde toplanan TGB'li üniversite öğrencileri, basın açıklaması, ardından faciaya dikkat çekmek için oturma eylemi yaptı. TGB üyesi 4 kişi ile birlikte TGB İl Başkanı Mert Demirhan yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Soma'da yaşanan trajedi hepimizi derinden etkiledi. İşçilerimizin ölmeleri ya da yerin altında mahsur kalıp ölümü beklemeleri trafonun yanmasından değil, işçilerimizi köle olarak çalıştıran sistemin vahşiliği, katilliğindendir. Bunu kaza olarak göstermeye çalışmak, bu facianın üzerini örtmeye çalışmaktır, cinayeti yok saymaktır. İşçilerimizi o koşullarda çalıştıran yerin yedi katı dibinde onlara gerekli iş koşullarını sağlamayan hükümet bu cinayetin baş sorumlusudur."
Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 5 TGB'li hakkında 'Toplantı ve Gösteri Yürüşleri Kanunu'na muhalefet' suçlamasıyla dava açıldı. Açılan davanın ilk duruşması bugün Kırıkkale 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Hakim Yüksel Kayhan, duruşmaya gelmeyen 2 öğrencinin dinlenmesi için duruşmayı erteledi. TGB Kırıkkale Şubesi Başkanı Mert Demirhan, adliye çıkışında yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Oturma eylemi davasının ilk duruşması görüldü. Duruşma sırasında savcılık makamının iddia makamının hazırladığı iddianame okundu. Bunun üzerine biz de yanlışları ifade ettik. Soma'da gerçekleşen maden faciasının bir iş kazası değil, bir iş cinayeti olduğunu, bir katliam olduğunu düşündüğümüz için gerçekleştirmiştik biz bu eylemi. Eylememiz hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek suçundan açılmıştı bu dava. Mahkemeye biz böyle bir suçu asla kabul etmediğimizi, yaptığımız her şeyin yasalara uygun olduğunu, Anayasanın ilgili maddeleri uyarınca düşüncelerimizi açıklama hürriyetini gerçekleştirdiğimizi söyledik. Bu davadan kesin olarak beraat edeceğimize eminiz. Çünkü gerçekleştirdiğimiz basın açıklaması ve oturma eylemi asla yasalara aykırı değildir. Açıklamamızda Soma'nın iş cinayeti olmaktan ziyade iş kazası olarak gösterilmeye çalışılması bu katliamı, bu cinayetin üzerini örtmek vurgusuydu."