Haberler

Kibarkaya: Yağlı Boya Resimlerin İnsan Sağlığına Etkisi Araştırılsın

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankaralı ressam Memik Kibarkaya, son günlerde Uzak Doğu ülkelerinden gelen oyuncak, ayakkabı, saat gibi ithal malların kanserejen etkilerinin gündemde olduğunu belirterek, yağlı boya resimlerle boyalarının insan sağlığına etkilerinin araştırılmasını istedi.

Ankaralı ressam Memik Kibarkaya, son günlerde Uzak Doğu ülkelerinden gelen oyuncak, ayakkabı, saat gibi ithal malların kanserejen etkilerinin gündemde olduğunu belirterek, yağlı boya resimlerle boyalarının insan sağlığına etkilerinin araştırılmasını istedi. Kibarkaya, "Çin'den Tır'lar dolusu yağlı boya ve resimler getiriliyor. Ucuz diye aldığımız bu yağlı boya resimleri salonlarımıza, odalarımıza, ofislerimize ve çocuk odalarına doldurduk. Bu boya ve resimler ucuz diye her yerde alınıp satılıyor. Sağlımıza ne tür etkileri var? Bu konuyu vatandaş olarak yetkilerden araştırılmasını istiyorum" dedi.

Sanatsal çalışmalarını Ankara'da sürdüren emekli veteriner hekim Memik Kibarkaya (65), Çin'den ithal edilen kalın boyalarla boyanmış imitasyon resimlerinin ucuz diye alınıp salonlara, odalara, ofislere, hatta çocuk odalarına kadar asılıp doldurulduğunu söyledi. Kibarkaya, "Bu resimler ülkemize sokulurken canlılar üzerinde kanserojen etkisi var mı, yok mu hiç bilmiyoruz. Konunun ilgili bakanlıktan araştırılıp, bu resimleri kullanan vatandaşlar ve bu boyaları kullanan sanatçı toplumu aydınlatılmalıdır" dedi.

Kibarkaya, Uzak Doğu ülkelerinden getirilen milyonlarca imitasyon resimlerin AVM'ler de çok ucuz olduğu için çok rahatça alınıp satıldığını, ancak bu resimlerin kalın boyalarla yapıldığını, üç-beş yıl gibi sürede kuruduğunu ifade etti. Kibarkaya, "Bu resimleri kapalı alanlara taktığınız da uzun süre koku ve gaz yayıyorlar. Duvara taktığımız bu resimlere ellerimizi sürmesek de yaydıkları gaz ve koku canlıların sağlığını ne türde etkilediğini sağlık yetkilerinden öğrenmek istiyoruz. Yine bu ülkelerden yağlı boya resim yapmak için boyalar getiriliyor. Avrupa'dan gelen bir tüp boyanın fiyatı 50 TL, Uzak Doğu ülkelerinden getirilen boyaların fiyatı 10-15 TL aralığında satılıyor. Son yıllarda sanat camiası çok genişledi. On binlerce insan bu boyaları ucuz diye kullanıyor. Kullanırken eline bulaştırıyor ve teneffüs ediyor. Başta bir sorun görünmüyor, ama 5-10 yıl sonra nasıl bir sorun yaratacak bilemiyoruz. Bu nedenle ilgili kurumların bu konuyu araştırmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Son yıllarda Onkoloji hastanelerinin çoğaldığına dikkat çeken Kibarkaya, "Türkiye'de kanser vakaları çoğaldı. Bu nedenle de Onkoloji hastanelerinde artış oldu. İnsan sağlığını tehdit eden ve kanserojen etkisi yaratan ürünlerin sıkı denetimden geçirildikten sonra arza sunulmalıdır. Avrupa'da insan sağlığına zarar verici ürün üreten ve satanlar ağır cezalarla cezalandırılıyor. Bu uygulamanın bizde de geçerli olmasını istiyoruz" dedi. - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close