Haberler

Keten Lifleri" Ev Hanımlarının Elinde Değerleniyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde başlatılan "Çekmene Can Veren Has Eller Projesi" kapsamında dokuma eğitimi alan ev hanımları, son yıllarda ilginin azaldığı "çekmen bezi"nin yeniden yaygınlaşması için çaba sarf ediyor.

CEM SÜRMENELİ - Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde başlatılan "Çekmene Can Veren Has Eller Projesi" kapsamında dokuma eğitimi alan ev hanımları, son yıllarda ilginin azaldığı "çekmen bezi"nin yeniden yaygınlaşması için çaba sarf ediyor.

İlçeye bağlı Hasanlı Köyü Merkez Mahallesi Kalkındırma Derneğince hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığının sosyal proje yarışmasında başarılı görülen proje kapsamında köyde yaşayan kadınlar, dokuma tezgahı başında keten iplerine hayat veriyor.

Yüzyıllardır keten liflerinden yaptıkları bezle elbise diken kadınlar, son yıllarda ilginin azaldığı "çekmen bezi"nin yeniden yaygınlaşması için başlatılan projede aynı zamanda meslek sahibi olarak, kazançlarıyla aile ekonomisine katkıda bulunabilecek.

"Ürünleri dış ülkelere ihraç etmek istiyoruz"

Hasanlı köyü muhtarı ve Hasanlı Köyü Merkez Mahallesi Kalkındırma Derneği Başkanı Recep Tufan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Düne kadar ellerinde çapa ile bağ bahçe işlerinde çalışan kadınlarımız, bundan sonra meslek sahibi olarak aile bütçelerine katkı sağlayabilecek." dedi.

Bölgede tekstil köyü olmayı hedeflediklerini ifade eden Tufan, şunları söyledi:

"İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Müdürlüğüne sunduğumuz projenin amacı, unutulan kültürümüzü geri kazanma. Alaplımızı ve köyümüzü tekstil kenti yapmak istiyoruz. Eskiden yöremizde çok miktarda keten lifinden dokuma tezgahlarında çekmen bezi üretilirdi. Bizim de hedefimiz bu geleneği sürdürerek köylü kadınlarımızı iş sahibi yapmaktır. Ayrıca zaman içinde yapılan ürünleri dış ülkelere ihraç etmek istiyoruz."

- "Çocuklarımıza güzel bir miras bırakacağız"

Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde görevli el sanatları eğitmeni Öznur Yılmaz Beşevli de "düzen" adı verilen el tezgahlarda dokunan çekmen bezinin, önemli bir kültürel ürün olduğunu belirterek, "Kursumuza 37 kadın kursiyerimiz katılmaktadır. Çekmen, ilçemizin çok eski bir bezidir. Eskiden kadınlarımız evlerinde kurdukları tezgahlarda bundan çeşitli kıyafetler dokurmuş. Bu geleneğin tekrar yaşatılması için güzel bir proje hazırlandı." şeklinde konuştu.

Kursiyer Hatice Uslu da kursa katılmasını sağlayan muhtara ve büyüklerine teşekkür ederek, "Biz burada bez dokuyacağız. Çekyat örtüsü, havlu gibi ürünler yapacağız. Eski geleneğimizi sürdüreceğiz aynı zamanda aile bütçemize de katkıda bulunacağız." dedi.

Nurcan Karademir ise "Evde boş oturmaktansa böyle güzel bir kursa katılarak kendimizi değerlendiriyoruz. İnşallah aile bütçemize katkıda bulunarak, çocuklarımıza güzel bir miras bırakacağız. Destek olanlardan Allah razı olsun." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close