Keçiören'de "Prof. Dr. Türköne ile Tarih Sohbetleri"
Prof.Dr.Mümtazer Türköne, Keçiören Belediyesi'nin kültür faaliyetleri kapsamında düzenlediği "Tarih Sohbetleri" programında yaptığı konuşmada, "Bizimle ilgili kararlar veren ve hayatımıza karışan yöneticilerin bizden tek farkı, bizim yöneticilere"...
Prof. Dr. Mümtazer Türköne, Keçiören Belediyesi'nin kültür faaliyetleri kapsamında düzenlediği "Tarih Sohbetleri" programında yaptığı konuşmada, "Bizimle ilgili kararlar veren ve hayatımıza karışan yöneticilerin bizden tek farkı, bizim yöneticilere verdiğimiz yetkidir. Her şeyin aslı biziz" dedi.
Kültürel faaliyetlerine ara vermeden devam eden Keçiören Belediyesi, edebiyat sohbetleri, şiir dinletileri ve Yeşilçam sohbetlerine "Mümtazer Türköne ile Tarih Sohbetleri" programını da ilave etti. Prof. Dr. Mümtazer Türköne ile Tarih Sohbetleri programının ilki "Anayasa Tarihi" üzerinden gündem okumasıyla başladı. Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezi kümbet katında gerçekleştirilen programda konuşan Türköne, dinleyicilere 1839 Tanzimat Fermanı'ndan başlayarak Türkiye'nin anayasal gelişmeleri hakkında
bilgi verdi.
"İnsan olarak var olduğumuz için sahip olduğumuz ve kimsenin müdahale edemeyeceği haklarımız var. Bu haklara birlikte yaşayabilmek için gerekli olan maddeleri ilave ederek oluşturduğumuz şey anayasadır" diyen Türköne, "Bizimle ilgili kararlar veren ve hayatımıza karışan yöneticilerin bizden tek farkı, bizim yöneticilere verdiğimiz yetkidir. Her şeyin aslı biziz" dedi.
Yaptığı anayasa tarifinden sonra "Peki anayasa söz konusu olduğunda kafamızı karıştıran ne?" diye soran Türköne, "Birileri bizden kaynaklanmayan ve hukuka dayanmayan güç ve yetkileri anayasa kuralı haline getirmeye çalışıyor. İşte bu yüzden problem çıkıyor" dedi.
Mevcut anayasanın değiştirilemeyen ve değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen maddelerini, şu an ikisi yargılanan beş generalin oluşturduğunu ifade eden Prof. Dr. Türköne, "Milletin yüzde 90'ınını temsil eden meclis beş generalin kuyuya attığı taşı çıkaramayacak mı?" diye konuştu.
5 generalin koyduğu maddelerin hiçbirinin halkın isteklerinden üstün olamayacağını belirten Türköne, halk tarafından yapılacak yeni anayasanın bir tarih olacağını vurguladı. Prof. Dr. Türköne, 61 Anayasası ile kurulan ve 82 Anayasası ile revize edilen düzeni, silahla gasp edilmiş bir düzen olarak niteledi. Bu düzenin temsilcilerinin halkı, kendi kendini yönetemeyecek, cumhuriyeti yıkacak ve halifeliği geri getirecek kimseler olarak gördüğünü söyleyen Türköne, "Keşke 24 Anayasasına geri dönsek" dedi.
Programın sonunda Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Prof. Dr. Türköne'ye bir plaket takdim ederken katılımlarından dolayı da teşekkür etti. Mümtazer Türköne ile Tarih Sohbetleri yıl boyunca devam edecek. - ANKARA