Haberler

Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi'nde Osmanlıca gazeteler günümüz alfabesiyle okunuyor

Güncelleme:

Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi'nde bulunan Osmanlıca gazeteler, özel bir yazılım sayesinde günümüz Türkçesiyle okunabiliyor. Müze ziyaretçileri, geliştirilen yazılımı kullanarak Osmanlıca gazetelerin orijinallerini anlamlandırabiliyor.

Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi'nde Osmanlıca çıkan gazeteler bir yazılım sayesinde günümüz alfabesiyle okunuyor.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Büyükşehir Belediyesince restore edilen ve müze haline getirilen okulun tarihi binası, özel yazılımlı dijital teknolojisiyle de dikkati çekiyor.

Milli Mücadelede Basın bölümünde 1920-1921 yılları arasında baskısını Kayseri'de yapmak zorunda kalan Sebilürreşad ve Sakarya Savaşı'nda kente nakledilen Anadolu'da Yenigün gazeteleri Osmanlıca sergileniyor.

Müze ziyaretçileri, Osmanlıca görülen gazetelerin orijinallerini, geliştirilen bir yazılım sayesinde günümüz Türkçesi ile okuyabiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, 2 Mayıs 2016'da restore ettirip Milli Mücadele Müzesi olarak açtıkları Kayseri Lisesi'nin o dönemi ziyaretçilerine yaşattığını belirtti.

Mili Mücadele Dönemi Basın bölümüne dikkati çeken Büyükkılıç, "Müzede son teknoloji kullanılmıştır ve basın bölümü ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir. Milli Mücadele'de bir süre Kayseri'de basılan gazeteler Osmanlıca sergileniyor ve ziyaretçiler bir dokunuş ile günümüz Türkçesi ile o dönem neler yazıldığını okuyabiliyorlar." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Kültür Sanat Teknoloji Gazeteler Kayseri Yazılım Kültür Güncel

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten teğmenlerle ilgili yeni çıkış: Kasıt, disiplinsizlik varsa gereği yapılacak

Teğmenlerin kılıçlı yeminiyle ilgili AK Parti Sözcüsü'nden yeni çıkış

Cübbeli Ahmet Hoca saldırıya uğradı

Cübbeli Ahmet Hoca saldırıya uğradı

Ölümden dönen Cübbeli isim verdi: Bu olay onun tezahürü olabilir

Ölümden dönen Cübbeli isim verdi: Bu olay onun tezahürü olabilir

Ümit Özdağ, Engin Polat'la ilgili sözlerine açıklık getirdi: İki politikacı arasındaki pazarlıkta rakam telaffuz edilmiş

"Yazamıyorum" diyen Özdağ, canlı yayında bombayı patlattı: İki siyasetçi pazarlık yaptı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title