Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Kayseri'de 1'inci Ulusal Plazma Teknolojileri Kongresi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası 1'inci Plazma Teknolojileri Kongresi, Kayseri'deki Abdullah Gül Üniversitesi Sümer Kampüsü'nde başladı.

Uluslararası 1'inci Plazma Teknolojileri Kongresi, Kayseri'deki Abdullah Gül Üniversitesi Sümer Kampüsü'nde başladı.

AGÜ Kampüsü'ndeki etkinliğe  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özdıngıs, TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, kongre Başkanı, Prof. Dr. Beycan İbrahimoğlu, Kongre Onursal Başkanı ve AGÜ rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu ve 13 ülkeden çok sayıda bilim adamı katıldı.

Programdan önce basın mensuplarının sorularını cevaplayan Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu çok önemli bir bilimsel etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını ifade etti.  Sabuncuoğlu, "Rusya ve Ukrayna dahil 13 ülkeden gelen bilim adamları ve plazma teknolojileri ile çalışan tüm bilim adamlarını plazma teknolojileri Türkiye'de gerçekleştirilen ilk uluslararası toplantıdır. Bilimsel bir toplantı ve organizasyon bu. Bu teknolojinin biz çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Hem Türkiye için hem dünya için çok önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Beycan İbrahimoğlu da "Plazma teknolojileri için Avrupa'nın çoğu yerinde ve Amerika'da birçok fakülteler enstitüler var. Plazma teknolojileri böyle bir kongre imajdır. Zamanında bu teknolojiye sahip olmasak da şimdiden uzmanlarımızı yetiştirmemiz gerekir. Sanayimiz içinde çok önemlidir. Her biriniz evinize gittiğinizde bilgisayarınızı açınca Tokamat diye yazdığınızda nükleer santrallerden daha fazla enerji verecek bir teknolojiyi görürsünüz. Onun adı da Tokamattır. Dünyada  üzerinde bilimsel çalışmalar yapılmış 300 Tokamat var. Tokamatın nükleer santrallerden bir farkı vardır; o da 100 milyon derece bir sıcaklığa ulaşmak söz konusu. 100 milyon derecede uzun süre çalışamıyoruz. Çalıştığımız 4-5 saniyedir. Hala bu sıcaklığa ulaşabilecek malzemelere ihtiyacımız vardır. Onu hallettiğimiz zaman dünyanın enerji problemini de halledeceğiz. Türkiye tekstilde  çok önemli bir yere sahip fakat  bu teknoloji ile zamanın gerisinde kalabiliriz. Tekstilde renk verebilmek içinde İtalya ve Japonya  plazma  kullanırken, biz hala su ve tuz kullanırsak teknolojinin gerisinde kalırız demektir. Plazma 2 motorunun yapımına Abdullah Gül Üniversitesi ile bir anlaşma yaparak başladık. Amacımız Kayseri'de bu motorun geliştirilmesi ve Kayseri sanayisine faydası olmasıdır" diye konuştu. - Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title