Kayıtdışılığın Önüne Geçmek İçin 'Beyaz Bayrak' Projesi
Adana'da tekstil çalışanları ile bir araya gelen Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, Türkiye'deki kayıt dışılığın önüne geçilmesi ve sendikalaşmanın önünün açılması için 'Beyaz Bayrak Projesi' hazırladıklarını söyledi.
Adana'da tekstil çalışanları ile bir araya gelen Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, Türkiye'deki kayıt dışılığın önüne geçilmesi ve sendikalaşmanın önünün açılması için 'Beyaz Bayrak Projesi' hazırladıklarını söyledi. İnanç, devlet ihalelerine girecek işverenlere 'Beyaz bayrak' zorunluluğu getirilmesi ve bu işverenlerin kendi bölgesinin bir üst bölgesindeki teşvik imkanlarından yararlandırılmasının kayıt dışılığı önleyeceğini savundu.
BOSSA işçilerine teşekkür için Adana'ya geldiğini belirten Murat İnanç, işçilerin bağlı bulundukları sendika ile aralarındaki sorun nedeniyle 1 günde kendi sendikalarına 1500 işçinin geçiş yaptığını anlattı. Öz İplik-İş Sendikası binasında düzenlenen toplantıda, sendikalaşma ve kayıt dışı çalıştırılan işçilerle ilgili konuşan İnanç, "Yapılacak pozitif ayrımcılıkla, kayıt dışılık ve sendikasızlaştırmanın önüne geçilebilir" dedi. İnanç, şöyle devam etti:
" Türkiye'de kayıt dışılıkla mücadele eden tek kurum Öz İplik-İş Sendikası'dır. Sendika olarak, kimsenin yapamadığını yaptık ve kayıt dışılığı anlatan bir film çalışması gerçekleştirdik. Milli Eğitim Bakanlığı'na yazı göndererek, kayıt dışılığın zararlarını anlatan konuların okul müfredatlarına girmesini talep ettik. Bu çalışmalarımız SGK'ya örnek oldu ve bir çizgi film çalışması gerçekleştirdi. Kayıtlı işletmelerin, kayıtsız işletmelere karşı dezavantajlı olduğunu anlatıyoruz. 'Beyaz Bayrak' projesi başlattık. Sendikalı ve kayıt dışı çalışanı olmayan işyerlerine beyaz bayrak verilsin. Devletin yapacağı ihalelerde, beyaz bayrak şartı konulsun. Beyaz bayraklı işverenler, kendi bulunduğu bölgenin bir üst bölgesi teşviklerinden yararlansın. Biz işletmeler arasında pozitif ayrımcılık yapılmasını istiyoruz. Bakın o zaman kayıt dışı yüzde kaçlara düşüyor."
"SURİYELİLERİ SÖMÜRÜYORUZ"
Türkiye'de yaşanan Suriyelilerin kayıt dışı çalıştırıldığını öne süren İnanç, Gaziantep'te kısa süre önce galvaniz fabrikasında meydana gelen patlamada ölen işçilerden 2'sinin Suriyeli olduğunu, yaralılar arasında da çok sayıda Suriyeliler olabileceğini iddia etti.
İnanç şöyle devam etti:
" Türkiye'deki çalışma hayatının bir problemi de, geçen gün Gaziantep'teki iş kazasında ortaya çıktı. Hayatını kaybeden işçi arkadaşlarımızdan 2'si Suriyeliydi. Yaralılardan kaçı Suriyeliydi, onu bilemiyoruz. Çünkü karartıldı. 'Suriyelilere oturma izni vereceğiz' denildi. Suriyeliler'i Gaziantep ve ülkenin diğer illerinde kayıt dışı çalıştırıyoruz. Suriyeliler'e hem bakıyor, hem sömürüyoruz. Bu, çalışma hayatının gerçekleri. Türkiye kayıt dışıyla mücadele edemezse, kayıtlı işletmelerde zarar görecek." - Adana