Haberler

Kars'ın Kurtuluşunun 93. Yıl Dönümü Kutlandı

Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.

Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.

Kutlamalar kapsamında, Vali Eyüp Tepe, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Kenan Kalay ile Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Valilik binası önünde bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan belediye başkanı Bozkuş, tarih şuuru yüksek Kars halkının mutlu gününün kutlu olmasını dileyerek, asırlardan beri Anadolu'nun doğu kapısı olan Kars'ı bekleyen ecdadın, karlı Sarıkamış dağlarından Kuzey Afrika çöllerine, Balkan ovalarından Kafkas dağlarına kadar çeşitli coğrafyalarda ve kıtalarda bu aziz vatan ve millet için kahramanca mücadele ettiklerini söyledi.

Vatan ve millet sevgisinin Karslılar için vazgeçilmez bir ideoloji olduğuna değinen Bozkuş, "1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sonrasında düşman istilasına uğrayan Kars vilayetimiz, 43 yıllık bir işgalin ardından Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa'ya bağlı birliklerin ileri harekatıyla 30 Ekim 1920 günü yeniden vatan topraklarına katılmıştır" dedi.

Bozkuş, harekatın devamında Türk birliklerinin Gümrü'ye kadar ilerlediğini, sürecin Gümrü Anlaşması'nın imzalanmasıyla sonuçlandığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Kars'ın ve çevresinin kurtuluşu, Anadolu'nun düşman işgalinden kurtulmasında ordumuzun ve halkımızın moral motivasyonunu yükseltmiştir. Bu zafer aynı zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümetinin ilk resmi zaferi olmuş ve zaferin ardından imzalanan Gümrü Anlaşması da Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümetinin ilk resmi anlaşması olmuştur."

Vali Tepe de törenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bu toprakların uzun süre ecdadın yaşadığı alanlar olduğunu vurgulayarak, "1877 yılındaki savaşla kısa bir süreliğine kaybedilen ve gurbete giden topraklar, 30 Ekimde tekrar Misak-ı Milli sınırları içerisine katılıyor. Bu manada biz emeği geçen, bu uğurda şehit olan, gazi olan bütün ecdadımıza müteşekkeriz, ruhları şad olsun, Allah onlardan razı olsun" diye konuştu. - Kars

Kaynak: AA / Güncel

Nevzat Bozkuş Eyüp Tepe Gümrü Kars Politika Güncel Haberler

title