Karadeniz'in İkinci Çılgın Projesi Yine Sinop'tan
Sinop Valisi Dr.Ahmet Cengiz'in Türkiye gündemine oturan ve "Karadeniz'in Çılgın Projesi" olarak adlandırılan "Sinop Kanal Projesi"ne, iddialı bir proje daha eklendi.
Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz'in Türkiye gündemine oturan ve " Karadeniz'in Çılgın Projesi" olarak adlandırılan "Sinop Kanal Projesi"ne, iddialı bir proje daha eklendi. Karadeniz'in ikinci çılgın projesini Sinop İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Abdullah Batur açıkladı.
Abdullah Batur tarafından açıklanan ve öneri olarak sunulan "Sinop Üniversitesi Kanal Kampüs Projesi", dünyanın 8. harikası olan ve Dubai'de hayata geçirilen Palmiye Adaları Projesi'nin tam tersi olarak, karada açılan yeni kanal ve adacıklardan oluşuyor. Proje ile Akliman bölgesinde, Sinop Üniversitesi için yeni ve farklı bir kampus alanının oluşturulması hedefleniyor. Bölgedeki Aksaz Deresi'nin genişletilerek etrafındaki sulak alana yapılacak çok sayıda kanal ile bölgenin denizle birleştirilmesini sağlayacak proje ile İtalya'nın Venedik kentinde olduğu gibi kanal yerleşim alanlarından birinin de Sinop'ta hayata geçirilmesi planlanıyor.
Proje hakkında bilgi veren Abdullah Batur, projenin hayata geçmesi halinde Sinop'un vizyonuna büyük katkı sağlayacağını söyledi. Batur açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Sulak alanların kurutulması ile elde edilen tarım alanları, doğal su rejiminin bozulmasına ve sulak alan kayıplarına sebep olmaktadır. Sulak alanların korunması geliştirilmesi ve akılcı kullanımı için alternatif çalışmalar yapılmalıdır. İlimizin sulak alanlarından birine sahip olan Akliman bölgesinde, Sinop Üniversitesi için yeni ve farklı bir kampüs alanı oluşturulabilir. Aksaz Deresi genişletilerek etrafındaki sulak alana yapılacak çok sayıda kanal ile bölge denizle birleştirilebilir. Dünya üzerinde sayısız örnekleri olan kanal yerleşim alanlarından biri de Sinop'ta oluşturulabilir. Dünya da yükselen kanal turizm trendini Sinop Üniversitesi'nin hizmetine sunabiliriz. Sulak alanların ekolojik işleyişini değerlendirebilecek, yorumlayabilecek ve planlamasını yapabilecek bilgi ve deneyime sahip uzmanların görev yaptığı Sinop Üniversitesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sinop Belediyesi işbirliği içinde bu alanda kanal kampus oluşturulabilir. Uzun vadede gerçekleşebilecek bu projeye, her kurum destek vermelidir. Ayancık yolundan karayolu ile, denizden ise teknelerle ulaşımın sağlanacağı kanal kampüs Türkiye'de bir ilk olarak değerlendirilebilir. Bu proje ile sulak alan doldurulmadan, çöplük yapılmadan, atıl vaziyette bırakılmadan yaban hayat ile evcil hayat birleştirilebilir. Amacımız hayali projelerle Sinop gündemini meşgul etmek ya da zaruri hizmetleri, benzersiz çalışmalar gibi göstermek değildir. Amacımız Sinop'un ve Sinoplunun vizyonuna katkı sağlamaktır. Çünkü bir vizyonumuz yoksa fırsatlar ve kaynaklar biz onları fark etmeden geçip gidecektir." - SİNOP