Karadeniz'de Resif Projesi
Karadeniz Bölgesinde, iki yıl önce ilk kez uygulanan Resif Projesi çalışmaları akademisyenler tarafından incelenerek kontrol altına alındı.
Karadeniz Bölgesinde, iki yıl önce ilk kez uygulanan Resif Projesi çalışmaları akademisyenler tarafından incelenerek kontrol altına alındı. Resif Projesinin başarıya ulaştığı görüldü.
Karadeniz'de yok olmaya yüz tutan balık çeşitlerinin oluşumuna katkı vermek ve her tür balık için yaşam alanları oluşturmak amacıyla Karadeniz sahillerine konuşlandırılan yapay resiflerin durumlarını incelemek için dalış yapıldı.
Düzce Üniversitesi Biyolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd.Doç. Dr Deniz Yağlıoğlu ve Arkeoloji Bölümü'nden Yrd.Doç. Dr. Emre Okan, iki yıl önce Çayağzı açıklarında 24 metre derinliğe konuşlandırılan yapay resiflerdeki gelişmeleri gözlemlemek amacıyla bir dalış gerçekleştirdi. Projenin gerçekleşmesi çalışmalarının takipçisi olan İGM Üyesi İbrahim Bilgin ve Akçakoca basın mensuplarının izlediği dalış sonrası teknede yapılan açıklamada Karadeniz'de ilk kez uygulanan resif projesinin umut verdiği, bitki ve balık popülasyonlarının oluşmaya başladığı belirtildi.
Yrd.Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu, Yrd. Doç. Emre Okan, dalgıçlar Yunus Barut ve Tuğrul Abanoz'dan oluşan dalış ekibinin su altında 45 dakika kalarak gerçekleştirdikleri incelemeleri İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cenk Doğan da izledi.
Dalış sonrası bir değerlendirme yapan Yrd.Doç.Dr. Deniz Yağlıoğlu, iki yıl önce atılan blokların aynı derinliklerde olduğunu dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüm bloklarda yaygın ve yoğun bir şekilde kaya midyesi ve az oranda yosunlaşma oluşmuş. Yağcı olarak da bildiğimiz balık yanı sıra barbun, izmarit, mezgit ve istavrit gibi balıklar görüldü. Resif çevresinde bir yaşam oluşmuş. Blokların denize bırakılmasından kaynaklandığını sandığımız bir dağınıklık tespit ettik. Ancak, tüm veriler umut verici. Daha geniş alanların oluşturulması gerek olduğu kanısındayım. Buradaki tespitlerimizi rapor haline getirerek bakanlığa sunacağız."
Arkeolog Yrd.Doç. Dr. Emre Okan, Karadeniz Bölgesinde özellikle İstanbul, Zonguldak arasında arkelojik çalışmaların deniz altında da yapılmasını planladıklarını belirterek 3 yıl içerisinde bu çalışmaların yapılarak bölgede arkeolog çalışmaları planladıklarını söyledi.
Akçakoca Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cenk Doğan, yapılan akademik çalışmalara her türlü desteğin verileceğini belirterek "Bize düşen neyse Bakanlık çalışmaları ile birlikte destek vereceğiz" dedi.
Düzce İl Genel Meclis Üyesi İbrahim Bilgin, Resif Projenin başarıyla sonuçlanmasından duydukları sevinci yaşadığını belirterek "Akademik çalışmalar sürekli yapılarak resif projesi takip altına olacaktır. Bu bölgede 100 üzerinde beton blokları iki yıl önce atıldı. Deniz yaşamındaki hayata katkı sağladık. Çalışmalarımız sürecek" dedi. - DÜZCE