Haberler

Kaplumbağalar Dahil Tüm Yaban Hayvanlarını Uzaktan Sevelim'

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUĞLA'nın Ortaca ilçesindeki Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, deniz kaplumbağalarının uysal hayvanlar olduğunu belirterek, son yıllarda fotoğraf çekmek ve sevmek isteyen kişilerce taciz edildiğini söyledi.

MUĞLA'nın Ortaca ilçesindeki Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, deniz kaplumbağalarının uysal hayvanlar olduğunu belirterek, son yıllarda fotoğraf çekmek ve sevmek isteyen kişilerce taciz edildiğini söyledi. Kaska, "Kaplumbağalar dahil tüm yaban hayvanlarını uzaktan sevelim" dedi.

Ortaca'nın dünyaca ünlü İztuzu sahilinde faaliyetlerini sürdüren DEKAMER'in müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, deniz kaplumbağalarının elle beslenmemesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Kaska, "Yazın yüksek turizm sezonu başladı. Deniz kaplumbağalarıyla turistler, daha fazla karşılaşmaya başladı. Son yıllarda medyada fazlaca yer alan kaplumbağa ısırdı haberleri, tekrar gündeme gelebilir. Bunun en büyük nedeni kaplumbağaların elle beslenmesi. Şunu hemen belirtelim. Hiçbir yaban hayvanı kontrolsüz şekilde beslenmemeli" diye konuştu.

Prof. Dr. Kaska, yaban hayvanlarını beslemenin çoğu zaman olumsuz sonuçlar doğurduğunu belirterek, "Etrafında çok fazla insan olduğunda da çok basit ifadeyle korkuyor ve kendini koruma ihtiyacı hissediyor. Deniz kaplumbağalarında şimdiye kadar bahsettiğimiz olumsuz etkileri defalarca gördük. Ayrıca insan yoğun alanda beslenmeye alışan kaplumbağalar göç etmiyor, taşıt trafiğinin ve balıkçılığın yoğun olduğu alanlarda kalarak ölümle sonuçlanan yaralanmaların sayısı artıyor. Ayrıca deniz kaplumbağalarının uysal hayvanlar olması nedeniyle son yıllarda fotoğraf çekmek ve sevmek amacıyla çok fazla taciz edildiğini de görüyoruz. Kaplumbağalar dahil tüm yaban hayvanlarını uzaktan sevelim" dedi.

Prof. Dr. Kaska, koruma altındaki hayvanlara uzman olmayan kişilerin müdahale etmesinin, niyet ne olursa olsun beslemeye çalışması gibi davranışların suç olduğunu söyledi. Kendilerine zaman zaman "Alın bu kaplumbağayı, rehabilite edin" denildiğini dile getiren Kaska, şunları kaydetti:

"Öncelikle yaşam alanı içinde sağlıklı bir bireyi yakalamak ve rehabilite etmek gibi bir yöntem izlemiyoruz, doğru da bulmuyoruz. Bu nedenle bizi arayan kişiler bizden olumsuz yanıt alıyorlar. Ancak sınırlı sayıda vakada, hayvanı insandan koruma zorunluluğunun doğması ve hayvan üzerindeki insan kaynaklı aşırı stresi ortadan kaldırmak amacıyla özel ortamda kısa süre misafir etmek zorunda kaldık. Bizim hedefimiz yaralı ve hasta kaplumbağaları tedavi ederek doğal yaşama geri kazandırmak, sağlıklı bireyleri doğadan toplamak değil. Bu nedenle bizi, kaplumbağayı rehabilite etmeye davet etmek yerine bölgede hayvanlara yönelik olumsuzlukları önlemeye çalışmanız en doğru yol."

- Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close