Haberler

Kamuran Yavuz, Eskişehirspor'u Yeniden Yapılandırıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçen Temmuz ayında Eskşehirspor'un alt yapısının başına getirilen Kamuran Yavuz, Vali Hanefi Demirkol Tesisleri'ndeki alt yapı binasını da yeniliyor.

Geçen Temmuz ayında Eskşehirspor'un alt yapısının başına getirilen Kamuran Yavuz, Vali Hanefi Demirkol Tesisleri'ndeki alt yapı binasını da yeniliyor. Eskişehirspor'un efsane futbolcularından olan Yavuz Alt yapıya tahsis edilen tesislerdeki binanın alt katı çöplüktü, inanılmaz çöplük. Fareler cirit atıyordu. 1986 yılında kalma kömür kazanı vardı, patlamak üzereydi. Doğalgaza dönüştürdük. Yaş gurupları için odalar, çocukların duşlarını aldıkları bölümler yaptırıyoruz. Her şeyi yenilecek dedi.

TÜRKİYE'Yİ KURTARACAK BİR SİSTEM

Eskişehirspor'a geldiği için mutlu olduğunu belirten Kamuran Yavuz, Federasyon ve UEFA ile yaptığı çalışmalarını, 6-6,5 yıllık birikimlerini Eskişehirspor'a aktaracağını ve Türkiye'de altyapılardaki çocuklara eğitim verilmediği belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü

Türkiye'de alt yapı dediğinizde maalesef bütün kulüplerde bizim bir takımımız var, bunun yanın da alt yapımız da var, burada yaş grupları da var. Bunu da federasyon mecbur etti. Şu grupları bunun için mecburuz deyip bir düşünce vardı. ve böyle düşünce olunca da ne oluyordu. Bütün takımlar kendi altyapı takımlarını kuruyordu başlarına da tanıdık bildik bir takım antrenörleri koyuyorlar ve ondan sonra da bunlar çıkıyorlar bir takım çalışmalar yapıyorlardı. Şimdi bu bütün her yerde olduğu gibi Eskişehir'de de böyle olmuş maalesef. Yani bütün hocalara denmiş ki şu takım senin bu takıma o hoca gelmiş, antrenör gelmiş antrenman yaptırmış. Ama genç takım olayını, bu altyapı olayını çözmek istiyorsanız, bir şeyler katmak istiyorsanız, bu alt yapıdaki her yaş grubuna yüzde yüz eğitim vermeniz lazım. Bu eğitimi verecek de neye ihtiyacınız var Kim verecek bu eğitimi, eğitilmiş kişiler verecek tabii ki. Bu eğitilmiş kişiler olmazsa nasıl eğitim verilecek çocuklara. Onun için de şöyle bir sistem yaptık. UEFA'da benim altı buçuk yıl çalışmamın sonunda bütün Türkiye'nin hocalarına kurs verdiğim dönemlerdeki bütün o programı toplayarak burada uygulamaya başladım. Yani birinci derecede şunda mevcut olan tüm hocalarımız eğitildi, halada eğitiliyor. Ben buraya Temmuz ayında başladım. Dört-beş ay olmuş. Hemen hocaların eğitimine başladım onlara kurs vermeye başladım. Tabi hocalar da bu eğitimi gördükçe de bu eğitimi çocuklara aktarmaya başlıyorlar. Eskişehir'de kurduğumuz bu sistem Türkiye'yi kurtaracak bir sistem.

ÇOCUKLAR KLASİK MÜZİKTEN TİYATROYA KADAR ETKİNLİKLERE KATILIYOR

Futbolcu eğitiminin önemini anlatan Kamuran Yavuz, önce alt yapı antrenörlerine eğitim verdiklerini bu antrenörlerin de aldıkları eğitimi çocuklara aktardıklarını belirerek şunları söyledi

Sistemi biraz açarsak. Bütün hocalar, onlar da talebe gibi burada. Sabahleyin geliyorlar buraya akşama kadar sadece burada futbolcuların o sahadaki eğitiminden çalışmıyorlar bunun yanında çocukların hepsine başka eğitimler de veriyorlar. Bu eğitimlerin içinde ne olabilir Mesela hepsini toplayıp yabancı dil hocaları ile yabancı dil, daha küçük yaştaki gruplar için bir satranç kursları başlatıyorum. Eskişehir'de yapılacak olan bütün etkinliklere bunları sokabilecek klasik müziğinden tutun bütün filmlerine, tiyatrosuna kadar olabilecek grupları bunlarla özleşleştirmek bütünleştirmek istiyorum. Şu anda diyebilirim ki Türkiye'nin alt yapı olarak, bilinçli olarak eğitilen küçük yaş gruplarının eğitilen en önemli yeri Eskişehir.

8-10 FUTBOLCU ÇIKACAK

Alt yapıdaki çocuklara yönelik eğitimlerin uzun soluklu bir uğraş olduğunu belirten Kamuran Yavuz, kısa sürede kendilerinden bir şey beklenilmemesi gerektiğini söyledi. Eğitimlerin 10 yıllık bir model çerçevesinde ele alındığını kaydeden Yavuz şöyle dedi

Bu çok uzun soluklu bir uğraş. Alt yapı olayına girdiğiniz zaman kalkıp da 3 ay 5 ay, 1 sene sonra yukarılara bir şey istemeniz çok acımasız olur. Çünkü benim temel olarak, hedef olarak belirlediğim eğitim grubu 13 yaşından başlıyor. 13, 14, 15, 16 yaş grubu . Bunlar çok çok önemli. Çünkü yaklaşık olarak bir futbolcunun çocukluğundan başlayarak 8-ile 13 yaş arası eğitimi, buna öğrenimin altın çağı diyoruz. Yani burada ne öğrendiyse çocuk yukarı doğru onu taşıyor. Onun için bizim yaş grupları 8 yaşından başlıyor. 8 yaşından itibaren bunları iyi eğitmeye başlarsanız 12-13 yaşında şekillenmeye başlıyorlar, ondan sonra bunların işlenmesi dolayısıyla yukarıya doğru daha bilinçli bir futbolcu grubu atıyorsunuz. Yani ne oluyor böyle kabaca söyleyecek olursak 8 yaşında aldığınız bir çocuğu 8 yaşından 13-14 yaşına kadar bir 4-5 sene geçiyor. 12 yaşından sonra da bu bilinci hocaların eğitiminde 5 sene de böyle geçiyor. Yani bu planın genel tamamen işlemesi 10 yıllık bir model. Hadi biz bunun birazını keselim, biçelim, yetişmiş diyelim en azından bir futbolcunun üst seviyeye çıkıp da A takımda oynayabilecek seviyeye gelmesi, öğrenmiş olarak gelmesi en az 5 sene alıyor. Eskişehir'deki herkese bunu iddialı olarak söylüyorum. Elimde şimdi bir grup var 12-13 yaşında, yukarıdan daha iyi hocalarıyla gelen bir grup. Bu grup içerisinden 5 sene sonra Eskişehirspor'a en azından 8-10 tane futbolcunun çıkacağına inanıyorum. Yani oynar, kadroda olur. En azıdan 8-10 tane futbolcunun yukarıda A takım seviyesinde oynayabilecek kalitede futbolcular çıkacağına inanıyorum. Bu çok önemli bir düşünce ve proje. Bunun üzerinde çalışıyoruz. 5-6 sene sonra Eskişehirspor'un yapısı içerisinde en azından yüzde 30'larda 40'lardaki bir alt yapı çocuklarının orada olması lazım. Takımda şuan yüzde yok, çok acı bir şey.

ESKŞEHİR ESKİDEN ALT YAPI GİBİYDİ

Eskişehirspor'un kurulduğu yıllarda kendisinin de takımda forma giydiğini belirten Yavuz, Bizim zamanımızda Eskişehir'de toplananlarla Eskişehirspor kuruldu. Eskişehir çevresindeki birtakım adamlar toplanıldı. Sanki Eskişehir tamamıyla bir alt yapı gibiydi o zaman ve bu alt yapıdan toplandı, o 20 tane çocuk, dışarıdan da birkaç tane getirildi ve bu takım şampiyon oldu, lige çıktı ve belli bir süre sonra ligin tozunu attırdı. Böyle efsane bir kadro oluştu dedi.

ÇOCUKLAR YETENEKLERİNİN BİTTİĞİ YERE KADAR İLERLİYORLAR

Verdikleri eğitimin ayrıntılarını açıklayan Kamuran Yavuz, Bu eğitimle ne oluyor Bu eğitimi vermezseniz çocuk yukarı çıktığı zaman en azından futbolun bir takım prensiplerine göre sahanın neresinde duracağını, ne zaman kaçacağını, ne zaman duracağını, ne zaman koşacağını, ne zaman savunma yapacağını, ne zaman hücum yapacağını bunları bilmiyor çocuk. Kendi bildiği gibi antrenman yaptırdığı için o sağa-sola koşuyorlar. Sonra biraz düzen verdiğin zaman ufak ufak şöyle bir gelişiyorlar. Eğer yetenekleri varsa bu çocukların o yetenekleri ilerliyorlar bir müddet sonra. Ama nereye kadar ilerliyorlar o yeteneğin bittiği yere kadar ilerliyorlar diye konuştu.

HOCALARIN HOCASI

Futbol camiasında 'Hocaların hocası' olarak adlandırılan Eskişehirspor Altyapı Koordinatörü Kamuran Yavuz, Şu andaki Türkiye'de mevcut olarak çalışan tüm antrenörlerin hepsinin eğitimini ben verdim ve benim grubum verdi. Bütün antrenörlerin ne konumda olduğunu hepsini de biliyorum. Bunlar üst seviyedeki Süper Lig antrenörlerini söylüyorum. Şuan Türkiye'de çalışan, bunun yanında B ve A kategorisinde de binlerce kişiye eğitim verdim. Ama maalesef sizden çıktıktan sonra binlerce kişinin kontrolünü yapamıyorsunuz. Ancak bundan sonraki şey antrenörün kendisine kalmış bir olay ve kendisini geliştirmesi.. Ama maalesef onlar da iyi bir eğitim alsa bile bu çarkın içinden çıktıktan sonra gidiyorlar kendi takımlarında kendi bildiklerini, kendi etrafında gördüklerine göre bir eğitim vermeye çalışıyorlar. Bu da eksik kalıyor. Onun için bu eğitimin sürekli olması lazım dedi.

KADEMEYİ BİLMEYEN MİLLİ TAKIM SEVİYESİNDE FUTBOLCULARIMIZ VAR

Alt yapıdaki bütün oyuncuların eğitilmesi gerektiğini tekrarlayan Kamuran Yavuz İyi bir şekilde eğiteceksiniz, bilinçli bir şekilde eğiteceksiniz, doğru bir şekilde eğiteceksiniz. Hiç eğitilmeden yukarı çıktıkları için hala bizim Süper Ligde oynayan hatta milli takım seviyesinde olup da daha durduğu yeri bilmeyen, rakibinin üstüne koşmayı bilmeyen, kademeyi bilmeyen futbolcularımız var. Bunlarla oynuyoruz maalesef. Onun için yüzde yüz eğitim, eğitim, eğitim. diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close