Haberler

Kamulaştırma Bekleyen Köylüler; 'Boynumuz Kıldan İnce Ama Arazilerimiz Ucuza Gitmesin'

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orhangazi-izmir Otoyolu Projesi kapsamında, 'acele kamulaştırma' kararı aldığı Bursa'nın Karacabey İlçesi'ne bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar, dava açmaya hazırlanıyor.

Orhangazi-izmir Otoyolu Projesi kapsamında, 'acele kamulaştırma' kararı aldığı Bursa'nın Karacabey İlçesi'ne bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar, dava açmaya hazırlanıyor. Daha önce 'Toplulaştırma' yoluyla bedel ödemeden yapılan işlemlerle ilgili Danıştay'daki davayı kazanan köylüler, "Devletin kararına karşı boynumuz kıldan ince ama arazilerimiz ucuza gitmesin" dediler.

İstanbul-İzmir otoyolu kapsamında Bursa ve Balıkesir'de 30 köy ve mahallede acele kamulaştırma kararı alındı. Kamulaştırma yüzlerce parseli kapsayacak. Son yılların büyük kamulaştırma hamlelerinden olan ve yüzlerce parseli kapsayan alanların listesi dün Resmi Gazetede yayınlandı.

Bakanlar Kurulu kararı uyarınca Bursa'nın Kadırga, Büyükbalıklı, Çaylı, Konaklı, Canbalı, Canbaz, Gönü, Harmanlı, Hürriyet, Muratlı, Runguçpaşa, Seyran, Yolağızı, Taşpınar, Subaşı, Sırabademler, Karakoca, Adaköy, Çeltikçi, Durumtay, Koşuboğazı, Taşköprü, Yumurcaklı ve Balıkesir'in Karapürçek, Söğütçayır, Duman, Yenimahalle, Yahyaköy, Ömerköy, Balıkdere köy ve mahallelerinde acele kamulaştırma yapılacak.

Otoyol güzergahında yeralan Bursa'nın Karacabey İlçesi'ndeki 2 mahalle ve 11 köyde tarım arazilerinde 'toplulaştırma' yoluyla bedel ödemeden yapılan işlemler, Karacabey'de yaşayan üç arazi sahibinin bu uygulamaya, Anayasa ve Toplulaştırma Kanunu'nun amacı ile bağdaşmadığı'nı gerekçesiyle, 4 Ocak 2013'te Danıştay'a iptal davası açmıştı. 2 yıl 10 ay süren yargılama sonucunda Danıştay 17'nci Dairesi, 29 Eylül 2015'te bire karşı dört oy ile İstanbul- Orhangazi- İzmir Karayolunun Karacabey bölgesinde uygulananan 'Toplulaştırma' işleminin iptaline karar vermişti.

Yüksek Mahkemenin iptal kararıyla Karayolları Genel Müdürlüğü'nün bu bölgelerde yol yapımı işlemlerinde kamulaştırma seçeneği kalmıştı.

Arazilerin den yol geçen köy sakinleri zarar edecekleri gerekçesiyle acele kamulaştırmaya karşı çıkıyor. Köylerinden yol geçmesine karşı olmadıklarını dile getiren Harmanlı Köyü'nde oturan Recep Karasakal, "Biz köylü olarak yol yapılmasına karşı değiliz. Ancak daha önce yol yapımında arsa sahibine ödeme yapılmayan 'toplulaştırma' yöntemi ile yol yapılacaktı. Biz de mahkemeye gittik ve toplulaştırma ile yol yapım kararını iptal ettik. Ancak şimdi de acele kamulaştırma yöntemiyle arsalarımıza el konulmak isteniyor. Burada devlet arsa fiyatlarını kendisi belirleyecek ve arsa sahibinin bu karara itiraz etmesi mümkün olmayacak. Bu sebeple arsalarımız ucuza gidecek. Biz ne fazla ne eksik istiyoruz. Hakkımız neyse onu istiyoruz" dedi.

Arazisinden yol geçen Harmanlı köyü sakini İsmail Parlak ise, devletin kendilerine adaletli davranması gerektiğini söyledi. Arsanın normal değerini istediklerini söyleyen Parlak, "Devletimize karşı boynumuz kıldan ince. Ama biz hakkımızı istiyoruz. Fazlasını da istemiyoruz. Yeter ki yol geçecek diye arsalarımız ucuza gitmesin" ifadelerini kullandı.

"NORMAL KAMULAŞTIRMA OLSUN"

Yol projesinin ardından köyün kalkınacağını söyleyen Harmanlı Köyü Muhtarı Erdem Çolak, acele kamulaştırma değil, normal kamulaştırma istediklerini söyledi. Çolak, "Köyümüzün yetiştirdiği hukukçulardan aldığımız bilgiye göre acele kamulaştırma arsa sahiplerinin zarar etmesine yol açıyor. Çünkü devlet kendi yöntemiyle arsanıza değer biçiyor ve siz o parayı almak zorundasınız. İtiraz hakkınız olmuyor. Örneğin bir vatandaşın arsasının normal değeri 10 bin lira. Devlet bu vatandaşa 5 bin lira veriyor. Normal kamulaştırma yapılırsa vatandaş 'Benim arsamın değeri daha yüksek' deyip arsasını devlete vermeyebilir. Ancak acele kamulaştırma yöntemiyle bu işlem yapılırsa itiraz hakkınız olmaz ve devlete arsayı vermek zorunda kalırsınız" dedi.

Harmanlıda'ki tarlaların yüzde 50'sinin emlakçılarca alındığını söyleyen Çolak, köyde 140 kişinin arsasına yol geçeceğini söyledi. Köyde en ucuz arsanın dönüm başına 30 bin lira olduğuna dikkat çeken Çolak, en pahalı arsanın ise 100 bin lira olduğunu kaydetti.

EMLAKÇILAR PROJEYİ FIRSAT BİLDİ

Bu arada, özellikle Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Uluabat Gölü ve Marmara Denizini birleştirme projesi ile körfez geçiş projesini duyan emlakçıların, Uluabat Gölü ve Marmara denizine yakın olan köylerden dönüm dönüm arazi almaya başladıklarını kaydeden köylüler, "En ucuz arsayı 30 bin liraya alan emlakçılar ellerinde binlerce dönüm araziyi bekletiyor. Projenin bitmesini bekleyen emlakçılar, ucuz fiyata aldıkları arsaları projenin bitmesiyle satmayı düşünüyor. Bankalara kredi borçları olan bazı köylüler ise çareyi arsalarını emlakçıya satmakta buluyor" diye konuştular.

"ACELE KAMULAŞTIRMA OLAĞANÜSTÜ DURUMLARDA UYGULANABİLİR"

Köylülerin avukatlığını yapan Taylan Dinçer, Bakanlar Kurulu'nun 'Acele Kamulaştırma' kararının bu bölge için uygulanamayacağını savunarak, yeniden Danıştay'a dava açacaklarını söyledi. Acele Kamulaştırma kararlarının Milli Savunma ve olağanüstü durumlarda uygulanabileceğini ileri süren Dinçer, "Karayolları Genel Müdürlüğü'nün bu bölge için normal kamulaştırma işlemi yapması gerekir. Yani arazi sahipleri pazarlığa çağrılacak, uyuşmazlık olursa idare dava açacak. Arazi sahipleri olarak normal kamulaştırma işleminin uygulanmasını istiyoruz. Bu yüzden yeniden yargıya başvuracağız" dedi. - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close