Haberler

Kağıthane Belediyesi Personeline Hızlı Okuma Eğitimi Verildi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kağıthane Belediyesi İnsan Kaynakları Müdürlüğü personele yönelik “Hızlı Okuma Teknikleri ve Okuma Psikolojisi Eğitimi” düzenledi.

Kağıthane Belediyesi İnsan Kaynakları Müdürlüğü personele yönelik "Hızlı Okuma Teknikleri ve Okuma Psikolojisi Eğitimi" düzenledi.

Meclis Salonu'nda düzenlenen programda eğitim sunumunu eğitimci yazar Murat Tunalı gerçekleştirdi. Personele hızlı okuma teknikleri üzerine bilgiler veren Tunalı, hızlı okuma tekniklerini gündelik alışkanlığa dönüştürülmesi üzerine konuştu. Tunalı, "Ben size araba kullanmayı anlatabilirim. Ancak sizlerin araba kullanması için direksiyon başında olmanız gerekir. Arabayı çalıştırmalı, hatta hata yapmalısınız. Pratik uygulama ile deneyerek öğrenmelisiniz ve öğrendikleriniz süreklilik kazanarak gündelik hayat içerisinde alışkanlığa dönüşmeli" dedi.

Hızlı okuma tekniklerinin tarihi ile ilgili bilgi veren Tunalı, "Hızlı okuma teknikleri 2'nci Dünya Savaşı sırasında ortaya çıkmıştır. Savaş yıllarında İngiliz uçaksavarları, çok hızlı geçtikleri için yanlışlıkla kendi uçaklarını vurur. Bunun üzerine askerlere hızlı görme eğitimi verme kararı alınır. Ekrana sembol ve şekiller yansıtılıyor. Önce saniyenin yarısı, sonra 3'de 1'i, sonra 10'da 1'i, sonra da 50'de 1'i kadar şekiller ve resimler yanıp söndürüldü. Günler sonra o kişiler hızlı görmeye başlıyor ve zayiat azalıyor. Daha sonra bu teknik öğrencilere adapte ediliyor. Bu defa şekiller yerine kelimeler yanıp sönüyor. Böylece hızlı okuma teknikleri başlıyor ve bu teknikler 1970lerin sonunda da hızlı okuma teknikleri ülkemize gelmiştir" şeklinde konuştu.

Şekil olarak okumaya dayalı olan hızlı okuma tekniğine ana hatlarıyla blok okuma denildiğini ifade eden Tunalı, "Hızlı okuma tekniği iki türlüdür. Blok okuma ve alan okuma. Okumak süreçtir ve bu sürecin sonunda kişi okuduğunu anlar. Anlamak ezberlemek ya da öğrenmek değildir. Anlamak bize çoğu zaman yeter ancak sınav durumlarında anlamak değil öğrenmek gerekli olur. Hiçbirimiz tek hamlede okuyup öğrenemeyiz" dedi.

Okurken uyku gelmesi, okuduğunu tek seferde anlayamamak, okurken duyulan seslerin dikkat dağıtması gibi durumların nedenlerini ve bu etkilere karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi aktaran Tunalı, okuma duruşu, okuma performansı, göz kaslarının çalışması ile insan üzerindeki etkilerine de değindi.

Tunalı, en fazla okuma evine sahip ülkenin Türkiye olduğunu ifade etti. Mahalle aralarında bile işlevlerini yitirmiş kıraathaneler bulunmasına rağmen dünyanın en az okuyan ülkelerinden biri olduğumuzu sözlerine ekleyen Tunalı, okuma alışkanlığı kazanmanın önemini belirtti.

Uygulamalı olarak gerçekleştirilen eğitim semineri eğlenceli anlara sahne olurken, Kağıthane Belediyesi Başkan Yardımcısı Hasan Çakır'ın Tunalı'ya takdim ettiği Kağıthane Envanteri ve teşekkür plaketinin ardından program sona erdi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
Trump kazanmaya çok yakın! İşte ABD'deki seçimlerden anlık sonuçlar

İşte ABD'deki tarihi seçimlerden anlık sonuçlar

Trump'ın seçimi kazanabileceği beklentisi Bitcoin'i uçurdu

ABD seçimleri piyasaların ateşini yükseltti

Trump'la fotoğrafını paylaşan Elon Musk: Gelecek böyle olacak

Seçimi Trump ile birlikte takip eden Musk'tan olay paylaşım

Donald Trump'tan bir açıklama daha: Çok iyi gidiyoruz, büyük bir başarı elde edeceğiz

Rakamlar açıklandıkça keyfi yerine geldi! Trump'tan bir açıklama daha

title