Haberler

Jandarma Genel Komutanı Yörük: Her Gün 24 Vatandaşımızı Trafik Kazalarında Kaybediyoruz

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Jandarma Genel Komutanlığınca düzenlenen Trafik Güvenliği seminerinde konuşan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, "Trafik kazaları gelişmekte olan diğer ülkeler gibi maalesef ülkemiz için de önemli bir halk sağlığı sorunudur.

Jandarma Genel Komutanlığınca düzenlenen Trafik Güvenliği seminerinde konuşan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, "Trafik kazaları gelişmekte olan diğer ülkeler gibi maalesef ülkemiz için de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Herkesin bir yakınını trafik terörü nedeniyle kaybettiği ülkemizde, kaza sonrası ölümleri de dahil ettiğimizde yılda yaklaşık 8 bin 500 insanımız ölmekte, yani her gün ortalama 24 ocağa ateş düşmektedir" dedi.

Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat ve Niğde illerinden valiler, emniyet müdürleri, jandarma komutanlarının katıldığı etkinlikte, "Yol güvenliği, trafik mağdurlarının yaşadığı kazalar, trafik kazaları ve zararlı sonuçların önlenmesi, uykulu araç kullanma ve trafik kazaları, kaza nedeni olarak stres ve öfke kontrolü, tarım araçlarının karıştığı trafik kazalarının incelenmesi, trafikte araç muayene istasyonları" konuları ele alındı. Seminere eşi Sibel Yörük ile birlikte katılan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, sözlerine hafta sonunda Kayseri'nin Hacılar ilçesinde meydana gelen trafik kazasında yaşamını kaybeden 11 gence rahmet ailelerine başsağlığı, yaralılara geçmiş olsun dileklerini belirterek başladı. Jandarma Genel Komutanı Yörük, "Hızlı bir gelişim ve değişimin yaşandığı dünyamızda, hoşgörü, insan hakları ve eşitlik gibi değerler, toplumsal gelişmenin temel dinamikleri haline gelmiştir. İnsanın en temel ve birinci hakkı, yaşama hakkıdır. Bu hakkı korumak en temel görevimizdir. Maalesef hepimizin en temel hakkı olan yaşama hakkı, trafik kazaları nedeniyle tehlike altındadır" dedi.

HER GÜN 24 OCAĞA ATEŞ DÜŞMEKTE

Trafik kazalarına dikkat çeken Orgeneral Yörük, "'Dünyada her yıl trafik kazaları sonucunda yaklaşık 1,2 milyon insan ölmektedir. Bu ölümlerin yüzde 80'i, dünya üzerindeki araçların ancak yarısına sahip olan orta gelirli ülkelerde meydana gelmektedir. Trafik kazaları gelişmekte olan diğer ülkeler gibi maalesef ülkemiz için de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Herkesin bir yakınını trafik terörü nedeniyle kaybettiği ülkemizde, kaza sonrası ölümleri de dahil ettiğimizde yılda yaklaşık 8 bin 500 insanımız ölmekte, yani her gün ortalama 24 ocağa ateş düşmektedir. 2013 yılında dünya genelindeki ölüm nedenleri arasında 8'inci sırada yer alan trafik kazaları, birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de 15-29 yaş arası gençlerimizin birinci ölüm sebebidir. Bin bir güçlükle, emekle yetiştirdiğimiz çocuklarımızın, hayatının baharındaki gençlerimizin, yani geleceğimizin, en verimli çağlarındaki politikacılarımızın, sanatçılarımızın, yazarlarımızın ve sporcularımızın trafik terörü sebebiyle elimizden kayıp gittiğini yüreğimiz parçalanarak, üzüntüyle görmekteyiz" diye konuştu.

'KARAYOLU GÜVENLİĞİ ÇALIŞMALARINA HIZ VERİLDİ'

Fark yaratmak için farkında olmak gerektiğini belirten Jandarma Genel Komutan Yörük, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz jandarma teşkilatı olarak konunun öneminin farkındayız. Trafik kazalarını, hep birlikte göstereceğimiz kararlılıkla ve duyarlılıkla azaltabiliriz. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak ülkemizde de trafik kazalarını ve kayıplarını azaltmak için karayolu güvenliği çalışmalarına hız verilmiştir. Jandarma Genel Komutanlığı olarak bizler üzerimize düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirme gayreti içerisindeyiz. Trafik kazaları sonucunda meydana gelen kayıplarımızın azaltılması amacıyla başlatılan sosyal sorumluluk projelerinde yer alan Komutanlığımız, icra ettiği eğitim seminerleri ile özellikle hız kurallarına uyma ve emniyet kemeri takma konusunda farkındalığı artırmayı hedeflemektedir. Çünkü Jandarma Genel Komutanlığı olarak güvenli bir ortamın oluşturulmasında en önemli katkının eğitimle sağlanabileceğine inanmaktayız. Bu noktada öncelikle trafik hizmetleri ile ilgili gerek alanda, gerekse eğitim faaliyetlerinde görev alan personelimizin eğitimine büyük önem vermekteyiz. Eğitimli personelimiz tarafından, trafik kazalarında risk ve tehlikeleri en aza indirmek için toplumu bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri aralıksız yürütülmektedir. Alışkanlık ve davranışları değiştirmenin gerçekten çok zor bir olay olduğunu biliyoruz ama eğitim ve etkili bir denetimle bunun üstesinden gelinebileceğine inancımız tamdır."

'2014 HIZ VE EMNİYET KEMERİ YILI'

'Yol güvenliği konusunda söz alan Avrupa Güvenli Trafik Projesi Türkiye Koordinatörü Dr. Serap Şener de, seminerdeki konuşmasında 2014 yılının "Hız ve Emniyet Kemeri Yılı" ilan edildiğini belirterek, "Avrupa ülkelerinde hedef kaza ve ölüm oranlarını yarıya indirmektir. Türkiye olarak da bunu gerçekleştirebilmek için gerekli çalışmalar 5 ana konum üzerinden yapılmaktadır. Farkındalık yaratarak, yasal değişikliklerle, sürekli eğitimle bunu sorunu çözmeliyiz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close