Haberler

İzocam "Sessiz Şehirler"e Odaklanıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

27 Nisan Uluslararası Gürültü Farkındalık Günü çerçevesinde konuyu gündeme taşıyan İzocam, gürültü kirliğinin Multi Konfor koşullarıyla önlenebileceği, kentsel dönüşümün, ısı yalıtımının yanı sıra ses yalıtımı için de fırsat sunduğu görüşünde...

Şehir gürültüsü günümüzde hemen herkesin rahatsızlık duyduğu, insan psikolojisi üzerinde de olumsuz etkileri olan önemli sorunlar arasında yer alıyor. Gereksiz yere çalınan kornadan, egzoz veya inşaat gürültüsüne kadar herkesin kulaklarını tıkamak istediği çok sayıda gürültü, yaşam konforunu olumsuz yönde etkiliyor. 27 Nisan Uluslararası Gürültü Farkındalık Günü kapsamında konuya dikkat çeken İzocam, "sessiz şehirler"e odaklanıyor ve hem şehir gürültüsünü en aza indirecek hem de bina genelinde alınacak çözümleriyle daha yaşanılır kentler oluşturmak için çalışmalar yürütüyor.

İzocam'ın gürültü kirliliğine karşı kendine özgü ifadesi olan "sessiz şehirler" ile başlattığı mücadelede Multi Konfor Binalar öne çıkıyor. Şehir gürültüsünün yarattığı stresten uzak durmak için alınabilecek önlemler arasında gürültüyü çokça zaman geçirilen yaşam ve çalışma alanlarından uzak tutmak gerekiyor. Gelişmiş şehirlerde insanlar zamanının %90'ını kapalı alanlarda geçiriyor. Dışardan gelen şehir gürültüsü ile birlikte bina içinde oluşan gürültülere de önlem alınması gerekiyor. Evde hacimler arası ve sokak gürültüsü, fabrikalarda işçi sağlığı, ofislerde sessiz çalışma ortamları sağlayabilmek Multi Konfor şartlarıyla mümkün olabiliyor. Multi Konfor Bina şartları, bunlara ek olarak tiyatro, sinema, konser ve benzeri kültürel etkinliklerin sergilendiği yerlerde de doğru akustik uygulamalar ve ses geçirgenliğinin önlenmesi için de özel alanların korunmasına hizmet ediyor.

Bu alanlarda istenen sessizliğe ulaşmada ise dış cephe yalıtımıyla birlikte yapıların iç duvar yüzeyleri, ara bölmelerinde ve katlar arasında doğru ürünlerle doğru yalıtım uygulanması önem taşıyor. İzocam'ın "sessiz şehirler" yaratmada etkili olan taşyünü ve camyünü ürünleri ses yutucu özellikleriyle ses yalıtımı için iddialı çözümler sunuyor.

Sessiz şehirlere Multi Konfor Bina şartlarıyla ulaşılabileceğine dikkat çeken İzocam, bu konudaki etkili ürünleriyle de tecrübesini ortaya koyuyor. Multi Konfor Binalar iç hava kalitesi, enerji verimliliğini artıran ve ısıl konfor şartlarını iyileştiren ısı yalıtımı ve yangın güvenliğine ek olarak ses yalıtımı ve akustik konfor da sunuyor. Sessiz şehirler oluşturabilmek için inşa edilen yapıların Multi Konfor Bina şartlarına uygun olması gerekiyor. İzocam, Multi Konfor Binalara yönelik sunduğu camyünü ve taşyünü ürünleriyle ses köprülerini engelleyecek ve ses yalıtımı sağlayacak çözümler sağlıyor.

2005 yılında yürürlüğe giren ve 2010 yılında revize edilen "Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği"nde AB uyumlaştırma süreci devam ediyor. Özellikle gürültünün fazla olduğu sanayi bölgelerinde, yoğun trafik alanlarında ve eğlence mekânlarında ses yalıtımının yapılması gerekiyor. 2017 Mayıs ayında yürürlüğe giren "Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik" sanayi dışındaki binaların her türlü duvar ve döşeme kesitinin sağlaması gereken minimum ses azaltım değerini (Rw) içeriyor. Yeni yapılacak binalarda istenilen ses yalıtım değerlerini sağlamada İzocam da camyünü ve taşyünü ürünlerin yer aldığı sürdürülebilir detayları ile katkı sağlıyor. Bu yanmaz ürünler ısı yalıtımına ek olarak ses ve titreşim yalıtımı da yapıyor. Bu sayede gürültünün sönümlenmesini sağlıyor, iletilmesini önlüyor ve hacim akustiğini sağlamada da önemli katkı sunuyor. Binanın genelinde ve dairelerde uygulanan yalıtım ile elde edilen sessizlik istenilen konfor ortamını sağlıyor. Akustik açıdan konforlu, anlaşılabilirlik değeri yüksek iç mekanlar elde ediliyor.

Kentsel dönüşüm sadece ısı yalıtımı için değil, ses yalıtımı için de bir fırsat yaratıyor. Isı yalıtımı nasıl ekonomik olarak tasarruf sağlıyorsa ses yalıtımı da aslında gürültüden tasarruf sağlıyor. Çünkü duymak istemediğimiz sesleri kısıyor. Yaşam konforu ve çalışma verimi yükseliyor, sağlık harcamaları azalıyor. Ses yalıtımı sesin bir bölmeyi geçmesi, sesin belli oranlarda durdurulması yolu ile ona özgü hesaplarla önlem alınarak istenen ölçüde azaltılabiliyor. Ses yalıtımı için binaların inşasında Taşyünü ve Camyünü gibi mineral elyaflı levhaların kullanılması önemli. Ayrıca merdiven ve asansör boşluklarının yalıtımının da yapılması ses geçişlerini azaltarak akustik konfor sağlıyor.

İzocam, 2017'de sürdürdüğü Ar-Ge çalışmaları sayesinde hafif ara bölmelerde kullanılmak üzere geri dönüşümlü malzemeler kullanarak "İzocam Ara Bölme Levhası"nı geliştirdi. Farklı kalınlıklarda üretilebilen yanmaz Usta Dostu Ara Bölme Levhası ürün, ara bölme duvarlarda, ısı yalıtımının yanı sıra ve A sınıfı ses yalıtımı da sağlıyor.

Sağlıklı ve konforlu bir yaşam için "sessiz şehirler" önümüzdeki dönemde gündemde giderek daha fazla önem kazanacak ve konut sahipleri ile yöneticilerinin bu yöndeki çözüm arayışları yapılacak işler listelerinin üst sıralarında yer alacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close