Haberler

İzmir Soğuk, Tarladaki Ürünleri de Dondurdu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Soğuk, tarladaki ürünleri de dondurdu İZMİR'de, son 51 yılın en soğuk günlerinin yaşanması, günlük hayatı etkilediği kadar tarımı da vurdu.

Soğuk, tarladaki ürünleri de dondurdu

İZMİR'de, son 51 yılın en soğuk günlerinin yaşanması, günlük hayatı etkilediği kadar tarımı da vurdu. Özellikle binlerce dönümlük tarlalarda hasatı bekleyen lahana, pırasa ve karnabahar dondu. Çiftçi rekor soğukların ürünlerinin kalitesini bozduğunu çoğunu da toplamadıklarını bu nedenle de zararda olduklarını anlattı. Ancak 10 bin üyeli Torbalı Ziraat Odası Başkanı Murat Uslu ise, soğuk havanın zararının pek olmayacağını, kalan ürünün pahalı satılacağını vatandaşı ise çiftçiyi zor durumda bırakan politikaları üreten hükümetin düşünmesi gerektiğini söyledi. Soğukla birlikte pazarda artan fiyatlardan şikayet eden tüketicileri önümüzdeki günler daha iç karartıcı bir tablo bekliyor.

İzmir'de hafta başında yüksek kesimlere yağan kar yerini son üç gündür de soğuk ve dondurucu havaya bıraktı. İzmir buz tutarken 51 yıl önceki soğuk hava rekoru da kırıldı, sıcaklık eksi 7'ye kadar düştü.

REKOR SOĞUKLAR TARIMI DA VURDU

Kentte soğuk hava, hayatı olumsuz yönde etkilediği kadar tarımı da vurdu. İzmir'in çevresinde bulunan önemli tarım alanlarındaki binlerce dönümde hasatı bekleyen lahana, pırasa ve karnabahar dondu. Soğuktan dolayı rengi sararan ve kalitesi düşen ürünlerini ucuz fiyattan piyasaya sürmeyi planlayan çiftçinin, donan ürünlerini ise para kazanamayacağı için tarlada bırakacağı öğrenildi. Binlerce ton pırasa, lahana ve karnabaharın tarlada çürümeye terk edileceği bildirildi.

PAZAR EL YAKACAK

Soğuk havanın etkilediği en önemli yerlerden birisi de, İzmir'in olduğu kadar Türkiye'nin de önemli tarım merkezlerinden Torbalı oldu. 200 bin dönümden fazla arazide tarım yapılan Torbalı'da da, çiftçi büyük zarara uğradı. Ürünlerinin önemli bir bölümünün soğuklardan dolayı ya kalitesinin düştüğünü ya da donduğunu söyleyen çiftçi Oktay Aday, "Bizim buraların ürünleri hep kalitelidir. Ama soğuklar bunu etkiledi. Biz ne yapacağız? Yaprakları sararan solan ürünleri mecburen ucuz fiyattan vereceğiz. Yoksa elimizde kalır. Donan ürünler de var, onlar zaten o buzun erimesinden sonra çürür gider. Yani ucuz fiyata pazara bile çıkartamayız. Soğuklar bizleri çok etkiledi. Önlem de alamazdık. Açık alanlarda tarım yaptığımız için soğukla mücadele edemedik" dedi.

Bölgelerinde yarım asırdır böyle bir soğuk havayı hiç yaşamadıklarını anlatan Hasan Olcar da, "Zaten kış şartlarında zor üretim yapıyoruz. Kaliteli ürettiklerimizi satmakta zorlanıyorduk. Şimdi iyice perişan olduk. İşçi ücretleri arttı. Nakliye de zaten pahalı. Soğuğun etkilediği bu ürünlerimizi nasıl satacağız bilmiyorum. Yetkililerin yardımlarını bekliyoruz. Binlerce üretici aynı derdi yaşıyor" dedi.

ÜRETİCİ FİYAT ARTTIRIR

10 bin üyeli Torbalı Ziraat Odası'nın Başkanı Murat Uslu ise, konuyla ilgili farklı bir yaklaşımda bulundu. Soğuk havanın elbette ürünleri etkilediğini ama bunun çiftçiye zararının daha az olacağını, hatta pek olmayacağını söyledi. Uslu, "Çiftçi emek verip ürününü yetiştirmiş, soğuk havalardan dolayı ürünün bir bölümü etkilenir ama bir bölümü kalır ya da geç olgunlaşır. Bu da pazarlarda ürün yığılmasının önüne geçer ve fiylatlar da yüksek kalır. Çiftçi ürününü pahalı satıp zararını karşılayabilir" dedi. Pazarda vatandaşın da yüksek fiyatlardan şikayet ettiğinin hatırlatılması üzerine Murat Uslu, "O bizim sorunumuz değil, üreticinin para kazanması lazım. Vatandaşı, çiftçiyi zor durumda bırakan politikaları üreten hükümet düşünmeli. Artan mazot fiyatları, giderler çiftçiyi yıllardır zor durumda bırakıyor. Çiftçi üretim yapıyor ama her yıl tarlalarından birkaç dönümünü elinden çıkartarak yapıyor. Bunların önlemlerinin toptan alınması lazım" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close