Haberler

İzmir - Sabancı Kadın Girişimcilerle Buluştu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sabancı kadın girişimcilerle buluştu İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu'nca düzenlenen söyleşiye katılan Sabancı Holding ve Akbank Hissedarı, ONKİM ve MEDIASA Yayıncılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, World Travel Channel'in kurucusu, Macaristan Fahri Konsolosu Demet Sabancı Çetindoğan, girişimcilik deneyimini ve sosyal sorumluluk projelerini anlattı.

Sabancı kadın girişimcilerle buluştu

İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu'nca düzenlenen söyleşiye katılan Sabancı Holding ve Akbank Hissedarı, ONKİM ve MEDIASA Yayıncılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, World Travel Channel'in kurucusu, Macaristan Fahri Konsolosu Demet Sabancı Çetindoğan, girişimcilik deneyimini ve sosyal sorumluluk projelerini anlattı. Rusya krizinin turizmi farklı yönlere götürdüğünü belirten Demet Sabancı Çetindoğan, "Her zaman için kriz beklemeden bir B ve C planı yapmamız gerekiyor" diye konuştu. Türkiye'nin kadın girişimciliği konusunda Avrupa'daki ülkelerle karşılaştırıldığında sayısal olarak çok daha iyi yerde olduğuna dikkat çeken Demet Sabancı Çetindoğan, ancak ekonomide çalışan kadın iş gücü bakımından yeterli noktaya ulaşılamadığını dile getirdi.

İzmir Ticaret Borsası Yeni Meclis Salonu'nda İzmir Ticaret Borsası ve TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen söyleşiye, Sabancı Holding ve Akbank Hissedarı, ONKİM ve MEDIASA Yayıncılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, World Travel Channel'in kurucusu, Macaristan Fahri Konsolosu Demet Sabancı Çetindoğan konuk olarak katıldı. Kadın girişimcileri kelaynak kuşlarına benzeten İTB Başkanı Işınsu Kestelli, "Nesli tükenmekte olan kelaynaklardan daha az sayıda kadın girişimciyiz. Fakat kelaynakların aksine, bizim sayımızın giderek artacağına, ülkemizin zenginlik yolculuğuna büyük katkı yapacağımıza dair umudumuz yüksek. Biliyorum ki ülke olarak daha zengin olmak, daha huzurlu yaşamak daha mutlu yarınları solumak istiyoruz. Eğer gerçekten refah devleti olmak istiyorsak kadınlarımızı girişim dünyasına, siyasete, yönetim kademelerine, kısaca hayatın tam içine, hak ettiği ölçüde sokmak zorundayız" dedi. TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayşe Öztezel de konuşmasında, Türkiye ve Avrupa'daki kadın girişimci sayısının azlığına dikkat çekti, İzmir'de kendilerine güveni olan annelerin sayısının artmasını istediklerini vurguladı.

"TRENE SON VAGONDAN BİNMEK DOĞRU DEĞİL"

Üniversiteden sonra çikolata fabrikası kurmak istediğini, ancak ilerleyen dönemlerde yaptığı fizibilite çalışması ve babasının uyarısı üzerine bundan vazgeçtiğini anlatan Demet Sabancı Çetindoğan, bir tesis kurulmadan önce çok iyi hazırlık yapılması gerektiğini kaydetti. Türkiye'de "Yan taraftakiler yapmış kazanıyor, biz neden kazanmayalım" diye bir düşünce olduğunu, ancak bunun yanlışlığını dile getiren Sabancı Çetindoğan, "Ben bunu yaşadım. Aynı mahalledeki bakkallardan bahsetmiyorum daha büyük tesislerden bahsediyorum. Trene son vagondan binmek doğru değil. Birçok tesisin battığını gördüm. Şimdi restoran moda oldu. Arsası olan hemen restoran işine girmek istiyor. Ama bunlar da yarın sıkıntı yaşayabilir. Otelcilik işine girmeden önce çok ciddi araştırmalar yaptık, yurt dışından alanında uzman insanları getirdik. Şimdi bakıyorum, inşaat işinde birikimi olan insanlar, son zamanlarda otelcilik işine girmek istiyorlar. Tabi olumlu ve olumsuz yönleri var" dedi.

"RUYSA KRİZİ TURİZMİ FARKLI YÖNLERE GÖTÜRÜYOR"

Suriye sınırında Rusya uçağının düşürülmesiyle başlayan krizin turizmi farklı yönlere götürdüğünü dile getiren Demet Sabancı Çetindoğan, kriz çıkmadan önce her firmanın farklı planlar yapması gerektiğini söyledi. Krize hazırlıksız yakalanıldığını belirten Demet Sabancı Çetindoğan, "Her sektörün kendine has özellikleri oluyor. Her zaman için kriz beklemeden bir B ve C planı yapmamız gerekiyor. Bu bizim ülkemizde daha önem arz eden bir durum. Çalıştığımız alana göre bu planları yapmaya çalışıyoruz. Denetleme kurumlarımız var onlar 6-8 ayda bir planları revize ediyor, krizlere karşı sürekli bu planlar güncelleniyor. Kadın girişimciliği konusunda Türkiye Avrupa'daki ülkelerle karşılaştırıldığında aslında sayısal olarak iyi bir yerdeyiz, ama toplam ekonomide çalışan kadın iş gücü bakımından yeterli seviyede değiliz bunun için de gerekli önlemlerin alınması gerekiyor" diye konuştu.

"KADIN GİRİŞİMCİ SAYISI ARTMALI"

Kadın girişimci sayısının artması gerektiğini bildiren Demet Sabancı Çetindoğan, "Aslında kadın girişimciliği pozitif ayrımcılık görünse bile ben buna karşıyım. Girişimci demek bir anlamda hazır olmak demektir. Bunun kadın veya erkek olmakla bir ilgisi yok. Ben kendimi kadın olarak değil girişimci olarak görüyorum. Aynı zamanda 'Kadın eli değmiş' terimini de doğru bulmuyorum. Bu söylemin kadını yüceltmek yerine baskılamak yönünde kullanıldığını düşünüyorum. Kadın girişimcilerinin artması gerekiyor. Bu konuda üniversite, özel sektör ve kamu işbirliğinde ele alırsak daha veremli neticeler elde edebileceğimizi düşünüyoruz. Türkiye zor şartlara rağmen girişim cesareti olan insanların yaşadığı bir ülke" dedi. Teknoloji ve enerjinin geleceğinin sektörü haline geldiğinin altını çizen Demet Sabancı Çetindoğan, söyleşiye katılanların sorularını da yanıtladı. Bir soruya yanıt veren Demet Sabancı Çetindoğan, "Gençlerin üniversite döneminde biraz şartlarını zorlayarak çalışma hayatının içine bir şekilde girmelerini öneriyorum. Sektörün hiç önemi yok. Artık dünya çok küçüldü ve bilgiye bir tuşla ulaşılabiliyor. Mümkünse ülkemizi gezsinler, çok farklı kültürel noktalarımız var. Yurt dışında mutlaka kültür alışverişi yapabilecekleri ortamlar yaratsınlar. En az birkaç yabancı arkadaşı olsun. İyi bir fizibilite ve farklı bir düşünceyle başarılı olunabilir" dedi. Konuşmaların ardından Demet Sabancı Çetindoğan'a teşekkür plaketi verildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close