Haberler

İvanov'dan Liderlere "Arnavut Platformu" Mektubu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, ülkesindeki siyasi kriz ve erken genel seçimin ardından kurulan Arnavut platformuna ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve konsey üyelerine mektup gönderdi.

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, ülkesindeki siyasi kriz ve erken genel seçimin ardından kurulan Arnavut platformuna ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve konsey üyelerine mektup gönderdi.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, AB Konseyi toplantısı öncesinde gönderilen mektupta, Makedonya'daki son duruma ilişkin açıklamaların yer aldığı kaydedildi.

Mektubunda, iki yıldan daha uzun süren krizin ardından 11 Aralık 2016'da özgür ve demokratik seçim gerçekleştiğini anımsatan İvanov, seçimin ardından mecliste temsil hakkı elde eden üç Arnavut siyasi partinin temsilcilerinin Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın himayesinde Makedonyalı Arnavutlar için platform kurduklarını ifade etti.

"Tiran Platformu" olarak nitelendirdiği bu oluşumun, Makedonya'da yeni hükümeti kurmak için bir ön koşul haline geldiğine işaret eden İvanov, "Bu platform, yabancı bir ülkenin kabinesinde ve yabancı başbakanın arabuluculuğunda onaylanmış seçim sonrası bir belgedir." ifadelerini kullandı.

İvanov, söz konusu platformun Makedonya'nın egemenliğini ve bağımsızlığını tehlikeye attığını ve böylelikle Makedonya'yı boyun eğmeye veya bir başka ülkeye bağımlılığa götürdüğünü savunarak, "Platformun onaylanması, anayasa değişikliği anlamına geliyor. Bu da ülkenin üniter devlet yapısını tehlikeye atıyor. Makedonya'daki etnik topluluklar arasındaki ilişkileri düzenleyen Ohri Çerçeve Anlaşması ihlal ediliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Platformun onaylanma şeklinin ve Arnavutluk ile Kosovalı yetkililerin yaptığı açıklamaların komşuluk ilişkilerini olumsuz etkilediğini kaydeden İvanov, bununla Batı Balkanlar'ın istikrarsızlaştırıldığını ve bu platformun "şantajcı" bir karaktere sahip olduğunu ileri sürdü.

İvanov, Tiran'dan gelen platformun uluslararası otoriteler tarafından kınanmamasının bölgede benzer girişimleri teşvik edeceğini aktararak, mektubun ekinde platformun bir kopyasını ve Arnavutluk ile Kosovalı yetkililerin açıklamalarını da gönderdiğini ifade etti.

AB ve NATO yolunda ilerleyen ülkesi için yardım talep eden İvanov, Makedonya'nın perspektifinin ciddi bir zorlukla karşı karşıya kaldığını ifade etti.

Makedonya'daki "Arnavut" platformu

11 Aralık'ta yapılan erken genel seçimde İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliği (VMRO-DPMNE) 51, SDSM 49, Demokratik Bütünleşme Birliği (BDI) 10, BESA 5, Arnavutlar İçin İttifak 3 ve Arnavut Demokratik Partisi (PDSH) 2 milletvekili elde etmişti.

Makedonya'daki Arnavut partilerinin liderleri, geçen ocak ayında Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın arabuluculuğunda başkent Tiran'da bir araya gelerek ortak bir platform kurma kararı almıştı.

Söz konusu siyasi partiler, Arnavutça'nın devletin her kademesinde kullanılması, bunun anayasal ve temel bir hak olarak garanti altına alınması, Makedonca'nın yanı sıra Arnavutça'nın da ülkenin resmi dili olarak belirlenmesi ve diğer benzeri talepleri kabul edilmedikçe kurulacak yeni hükümette yer almayacaklarını bildirmişti.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close