Haberler

Iv. Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Toplulukları Medya Forumu"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Havadis gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Düzgün: "Anadolu Ajansı son dönemde büyük bir atılım gerçekleştirdi.

KKTC'de yayımlanan Havadis gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Başaran Düzgün, Anadolu Ajansı'nın son dönemde büyük atılım gerçekleştirdiğini belirterek Türk dünyasıyla ilgili haberleri Anadolu Ajansı sayesinde aldıklarını söyledi.

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü organizasyonunda, KKTC Dışişleri Bakanlığının katkılarıyla düzenlenen "IV. Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Topluluklar Medya Forumu" KKTC'deki Acapulco Otel'de gerçekleştirildi.

Formun ikinci gününde açılış oturumunda konuşan Başaran Düzgün, uluslararası kamuoyunun Kıbrıs Türkünü her zaman küçümsediğini ifade ederek "Biz büyük bir Turan'ın küçük bir parçasıyız" diye konuştu.

Dünyanın birçok yerinde Türklerin sorunları olduğunu belirten Düzgün, uluslararası kamuoyunun kendilerini anlamadığından yakındı. Bölgede Türkler olarak bir güç olunabilmesi için birlikte hareket edilmesi gerektiğine işaret eden Düzgün, "Türk dilini konuşan dostları gördüğümde hiç görmediğim akrabalarımla tanışmış gibi oluyorum. Birbirimize kardeş gibi davranmazsak dünya bizi anlamaz" dedi.

Düzgün, Anadolu Ajansı'nın son dönemde büyük bir atılım gerçekleştirdiğine işaret ederek "Türk dünyası haberlerini Anadolu Ajansı sayesinde alıyoruz ve dünya haberlerini Kıbrıs basınına Anadolu Ajansı sayesinde ulaştırabiliyoruz" dedi.

Yüksel: " Kırım'daki trajedi, biz Kırım Tatarları için çok acı bir olay"

Kırım Haber Ajansı Genel Koordinatörü İsmet Yüksel de Ukrayna'daki çatışma sürecinde "Kırım Tatarları ve Medya" konusunda değerlendirmelerde bulundu.

"Kırım'daki trajedi, biz Kırım Tatarları için çok acı bir olay" diyen Yüksel, Rusya'nın Kırım'ı işgal edeceğinin çok önceden belli olduğunu, Kırım Tatarları liderleri, siyasetçilerin ve gazetecilerin bunu yıllar önce her ortamda dile getirmeye çalıştığını söyledi.

Kırım işgal edildikten sonra tüm dünyanın gözünün içine baka baka 16 Mart 2014 tarihinde referandum tiyatrosunun sahneye konulduğunu anlatan Yüksel, şöyle devam etti:

"Sözde referandumu bir gazeteci olarak, başından sonuna kadar izledim. Gördüklerimizi elimizden geldiği kadar gazeteci arkadaşlarımızla duyurmaya, anlatmaya çalıştık. Ama yaşadıklarımız ve gördüklerimiz anlatılır gibi değildi. İnsanlar evlerinden silahlar gölgesinde çıkarıldı. Silahlı adamların beklediği, zarfsız açık oyları, şeffaf bir sandığa attılar. Gönüllü oy kullanıcıları sabahtan akşama kadar sandık sandık, bölge bölge dolaşıp oy kullandılar. ve bunun adına referandum dediler."

İsmet Yüksel, medya ve sosyal medya üzerinden Rusya'nın propagandasının yapıldığını belirterek "Gazetecilerin özgürlüğü kısıtlandı. Putin ve Rusya'yı eleştirmek, devlet karşıtı yazı yazmanın cezası önce para sonra da tutuklama oldu. Rusya, Kırım Tatarlarını hiç şaşırtmadı. Zaten bunun böyle olacağını bildiğimiz için Rusya'yı Kırım'da kabullenemezdik. Kabul de etmeyeceğiz" dedi.

"Anadolu Ajansı ve TRT haricinde Türk medyası Kırım Türklerini unuttu"

Rusya'nın Kırım'ı işgal ettiği ilk günlerde, Kırım'ın, bütün dünya ile Türk dünyası medyasında da geniş yer aldığını ifade eden Yüksel, daha sonra Anadolu Ajansı ve TRT haricinde Türk medyasının Kırım Türklerini unuttuğunu dile getirdi.

Avşar:  "Kendi medya platformumuzu kendimiz oluşturmalıyız"

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar da tarih, dil ve milliyet gibi unsurların ön yargıların temelini teşkil ettiğini vurguladı.

"Kendi medya platformumuzu kendimiz oluşturmalıyız. Kimseden bir şey bekleyemeyiz" diyen Avşar, Türk dünyasının sorunlarının medyada sanki sorun yokmuş gibi sunulduğunu kaydetti.

Kerkük, Irak, Suriye, Karabağ, Kırım gibi yerlerdeki sorunlara işaret eden Avşar, "Bu sorunları yok sayamayız. Sorunumuzu dile getirmek için kendi iletişim platformumuzu kuracağız" diye konuştu. - Lefkoşa

Kaynak: AA / Güncel
title
Close