Haberler

    İsveç: Türkiye ile görüşmelerde ilerleme var

    Güncelleme:

    İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasındaki NATO üyeliği görüşmelerinde ilerleme kaydedildiği duyuruldu.

    İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasındaki NATO üyeliği görüşmelerinde ilerleme kaydedildiği duyuruldu. Açıklama, İsveç Dışişleri Bakanı Billström'den geldi.İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Türkiye ile yürüttükleri NATO üyeliği görüşmeleri konusunda açıklamada bulundu. Billström, İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye ile anlaşma yolunda ilerleme kaydettiğini söyledi.

    Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları toplantısının ikinci gün oturumları öncesi gazetecilere konuşan Billström, "Dün İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında çok iyi bir karşılıklı görüşme gerçekleştirdik. ve bu görüşmeden sonra ilerleme olduğu hissine sahibim. İlerliyoruz" dedi.

    Billström dünkü oturumlar öncesi yaptığı açıklamada da "Türkiye'nin şartlarını karşılama yolunda ilerlediklerini" söylemişti.

    Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Bükreş'te İsveçli ve Fin mevkidaşlarıyla bir araya gelmişti. NATO Dışişleri Bakanları toplantısı öncesi yapılan bu görüşmeyle ilgili Twitter'dan paylaşımda bulunan Çavuşoğlu, üç ülke arasında 28 Haziran'da imzalanan memorandum çerçevesinde atılan adımları değerlendirdiklerini ve "beklentilerini vurguladıklarını" açıklamıştı.

    İsveç ve Finlandiya'nın üyelik sürecine NATO Dışişleri Bakanları toplantısı bildirisinde de değinildi. Bildiride, bu iki ülkenin katılımının Finlandiya ve İsveç'i daha güvenli, NATO'yu daha güçlü, Avrupa-Atlantik bölgesini de daha güvenli kılacağı" belirtildi. Bildiride, Finlandiya ve İsveç'in güvenliğinin, üyelik süreci dahil her zaman NATO için büyük önem taşıdığına vurgu yapıldı.

    Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'dan talepleri

    Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından askeri tarafsızlık ilkesinden vazgeçen İsveç ve Finlandiya, Mayıs ayında NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmuştu. Finlandiya ve İsveç'in üye olabilmesi için NATO'ya üye 30 ülkenin onayı gerekiyor. Türkiye ve Macaristan, İsveç ile Finlandiya'nın üyeliğine henüz meclis onayı vermemiş son iki ülke konumunda.

    İspanya'nın başkenti Madrid'de imzalanan üçlü memorandum, İsveç ve Finlandiya'nın başta PKK olmak üzere "terör örgütleriyle mücadelede daha somut adımlar atması ve Ankara'ya yönelik silah ambargolarını kaldırması karşılığında" Türkiye'nin de bu iki ülkenin NATO üyeliklerini veto etmemesini öngörüyor. Ankara'nın İsveç ve Finlandiya'dan talep ettiği adımların başında, onlarca "teröristin" Türkiye'ye iadesi geliyor.

    Ankara, mutabakat zaptındaki taahhütler İsveç ve Finlandiya tarafından yerine getirilmezse, bu iki ülkenin NATO'ya katılım protokolünün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde onaylanmayacağını duyurmuştu.

    İsveç'in yeni Başbakanı Ulf Kristersson 8 Kasım'da ilk yurt dışı ziyaretini Ankara'ya yapmış ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısında "Terör faaliyetleri ister İsveç'i ister Türkiye'yi hedefliyor olsun, eşit derecede ciddiye alarak mücadele edeceğiz" demişti. Kristersson'un ziyareti sonrası Kasım ortasında Türkiye'nin şartları arasında yer alan anayasa değişikliği İsveç parlamentosunda kabul edilmişti.

    Kaynak: Deutsche Welle / Güncel

    Togo Cumhuriyeti Finlandiya Türkiye İsveç Güncel Haberler

    Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

    Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

    İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

    İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

    1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

    1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

    Bakmadan Geçme

    Havalar ne zaman ısınacak? Havalar ne zaman, hangi tarihte ısınıyor? Meteoroloji tarih vererek uyardı! Prens 3. sezon ne zaman çıkacak? Prens 3. sezon var mı, nerede yayınlanacak? AÖF sınav sonuçları ne zaman açıklanır? AÖF sınav sonuçları nereden, hangi siteden öğrenilir? AÖF sonuç sorgulama ekranı 2024! 1 HAZİRAN TV YAYIN AKIŞI: Bugün hangi diziler var? KANAL D, SHOW TV, STAR TV, ATV, TV8, NOW LGS sınavı kaç dakika? LGS sınavı saat kaçta başlıyor, saat kaçta bitiyor? İşte 2024 LGS sınav süresi! WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 1 Haziran Cumartesi Whatsapp neden yüklenmiyor, kasıyor? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya ayrıldı mı? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya neden ayrıldı? Cumartesi günleri noter açık mı? Cumartesi günleri noterler saat kaça kadar açık, kaçta kapanıyor? 1 HAZİRAN BİM AKTÜEL YENİ GELEN ÜRÜNLER! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Özer Çiller öldü mü? Özer Çiller kimdir, nerden öldü? Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller öldü mü? Askerlik kaldırılacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılıyor mu, neden? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu! 1 Haziran hangi burç? 1 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 1 Haziran tarihi hangi burç olur? KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN 2024? Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, bitiyor? LGS hangi gün, ne zaman yapılacak? LGS sınavı hangi tarihte uygulanacak? İşte 2024 LGS sınavı tarihi! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 1 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
    Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

    Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title