Haberler

İstiklal Marşı'nın Kabulünün 97. Yılı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy, marşın kabulünün 97. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy, marşın kabulünün 97. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

Ersoy'un Edirnekapı Şehitliği'ndeki kabri başında yapılan anma, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törende konuşan İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Ersoy'u, bütün şehitleri ve Türk devletinin büyüklerini rahmetle anarak yad ettiklerini söyledi.

Yelkenci, "İstiklal Marşı bir destan ki yapılmış bir destanın yazılmış destanıdır, bir büyük milletin sahip olduğu temel dinamikleri en etkili şekilde haykıran bir manifesto, yüceliklerle dolu bir tarihin en güzel özetidir. Kahramanlıkla çarpan bir yüreğin en veciz ifadesi olan İstiklal Marşı, bu milletin en güzel şarkısıdır. Bir destan ki şerefle dolu bir geçmişi anlatır. Diğer taraftan umut dolu bir istikbalin müjdecisi, şehitlerin kanlarıyla kurulmuş cumhuriyetin İstiklal Marşı, büyük bir duruştur, 'Korkma!' diye başlayan bu şiir, büyük bir vizyondur." diye konuştu.

İstiklal Marşı'nın mesaj vermeye devam ettiğini vurgulayan Yelkenci, şu ifadeleri kullandı:

"12 Mart 1921'de kabul edilen bu destan, o günün şartlarına baktığımızda ve hatırladığımızda yok edilmeye çalışılan bir milletin büyük bir mücadelesinin ateşleyicisi olmakla beraber, aynı zamanda o dönemde bu mücadelenin neticesini yani bu millete hiçbir zaman zincir vurulamayacağını anlatan büyük bir metindir. Dolayısıyla bu özellikleri itibarıyla da İstiklal Marşı, bugün de yarın da söyleyeceklerini söylemeye devam edecektir. Etkili olmasının bir başka sebebi de İstiklal Marşı'nın şairinin yaptıklarını söylemesi, söylediklerini de yapmasıdır. Güzelliği, sözünde durması, ahde vefası, yardımseverliği, bu milleti ayağa kaldırması, milli mücadelede bizatihi görev alarak milli mücadelenin ne olduğunu anlatma hasletleriyle beraber bir numune olması, kendisiyle ve yaptıklarıyla tutarlı bir insan olmasındandır. Bu yönüyle de İstiklal Marşı'mız, büyük bir şaheserdir."

İstiklal Marşı'nın kabulünü tekrar kutladığını vurgulayan Yelkenci, "İstiklal Marşı'nın TBMM'de kabulünün 97. yılında, büyük mirası Türkiye Cumhuriyeti'ni ve İstiklal Marşı'mızı, kanları, canları ve sevdikleri her değerli şey pahasına bize bırakan atalarımızı, Cumhuriyetimizin kurucularını, bugünün münasebetiyle hususen istiklal ve istikbal şairi Mehmet Akif Ersoy'u rahmet, minnet ve şükranla yad ediyoruz." dedi.

Konuşmanın ardından Yelkenci, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ile Mehmet Akif Ersoy'un kabrine çiçek bıraktı.

Kabataş Erkek Lisesi öğrencisi Ömür Abay'ın Kur'an-ı Kerim tilavetinden sonra Eyüpsultan Kız İmam Hatip Lisesi Öğretmeni Mehmet Hoşgöz dua okudu.

Anma programına çok sayıda öğrenci ve eğitimci katıldı.

İstiklal Marşı'nın Kabulünün 97. Yılı
Kaynak: AA / Güncel
title
Close