Haberler
Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat göndermişti: Müdür hakkında suç duyurusu

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat gönderen müdür için suç duyurusu

Isparta'da 'Demirel'i Anmak ve Anlamak' Paneli

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DOKUZUNCU Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, vefatının ikinci yıl dönümünde memleketi Isparta'da anılıyor.

DOKUZUNCU Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, vefatının ikinci yıl dönümünde memleketi Isparta'da anılıyor. Süleyman Demirel Üniversitesi'nde 'Demirel'i Anmak ve Anlamak' paneli düzenlendi.

17 Haziran 2015 tarihinde hayatını kaybeden 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için SDÜ Rektörlüğü tarafından düzenlenen  'Demirel'i Anmak ve Anlamak' paneline, SDÜ'den Doç. Dr. Hakan Mehmet Kiriş oturum başkanlığı yaptı. Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tanju Tosun 'Türk Siyasal Hareketinde Süleyman Demirel', Prof. Dr. Gülsün Erdoğan Tosun 'Süleyman Demirel'in İletişim Dili' ve gazeteci yazar Yavuz Donat ise 'Demirel'le Yaşayıp Gördüklerim' konularında konuşma yaptı.

ESKİ BAKANLAR İZLEDİ

Panele Isparta Valisi Şehmus Günaydın, Isparta Belediye Başkanı MHP'li Yusuf Ziya Günaydın, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı, Demirel'in siyaset arkadaşları ve eski bakanlar Esat Kıratlıoğlu ile Hamdi Üçpınarlar, Demirel'in doktoru Aylin Cesur, Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ehliman Emiraslanov, Azerbaycan Milletvekili Şemsettin Hacıyev, kardeşi Şevket Demirel'in eşi Sezen Demirel, kızı Nihan Atasagun Demirel katıldı. Törene çok sayıda eski milletvekili, akademisyenler, öğrenciler ve Ispartalılar da ilgi gösterdi.

FÖTR ŞAPKA DAĞITILDI

SDÜ Prof. Dr. Lütfi Çakmakçı Kültür Merkezi'ndeki panele CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Mehmet Haberal çelenk gönderdi. Panelin yapıldığı salonda katılımcılara Süleyman Demirel'in fotoğrafının bulunduğu rozet ile Türk siyasi tarihine damga vurduğu Demirel'le özdeşleşen fötr şapkasının seramikten yapılış küçük örneği dağıtıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Demirel'in mezarının da bulunduğu İslamköy'deki Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin tanıtım filminin gösterimi yapıldı. Gönen Meslek Yüksek Okulu öğrencileri tarafından hazırlanan kalem seti Demirel Vakfı Başkanı Nihal Atasagun Demirel'e SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı tarafından hediye edildi.

DEMOKRASİ BİLİNCİNİ KAZANDIRDI

Rektörlük görevine başladıktan bir ay sonra Demirel'in hayatını kaybettiğini ve kendisiyle çalışma fırsatı bulamadığını belirten SDÜ Rektörü Prof. Dr. Çarıkçı, "Bu konuda bahtsız bir rektör olarak beraber çalışma imkanımız olmadı. Ben bir Ispartalıyım ve burada büyüdüm. Dolayısıyla çocukluğumdan beri Süleyman Demirel'in siyasi hayatını takip ediyorum. Demokrasi bilincimizi kazanmamamızda çok büyük katkısı olan siyasetçilerden biriydi. Yıllar sonra ismini taşıyan üniversitede rektör olmak benim için ayrı bir gurur ama Süleyman Demirel'le çalışamamak ayrı bir üzüntü oldu" dedi.

MİLLİ İRADEYİ DİLLENDİRDİ

Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tanju Tosun 'Türk Siyasal Hareketinde Süleyman Demirel'i anlattı. Demirel'in sol geleneğin kuramadığı organik, hakiki bağı kuran bir siyaset çizgisi olduğunu belirten Prof. Dr. Tosun, "Türkiye siyasetinde milli iradeci siyaset anlayışının en önemli hususlarından bir tanesi Demirel'le birlikte milli iradenin dillendirilmesi ve topluma takdim edilmesidir" dedi.

Demirel'in darbelerde şapkasını alıp gitmesinin altında yatan gerçeğin onun devlete olan saygısı olduğunu belirten Prof. Tosun, "Biliyordu ki onu o parlamentodan götürenler bir gün o toplum sayesinde yeniden o parlamentoda yeniden göreceklerdi" diye konuştu.

HAFIZASI ÇOK GÜÇLÜYDÜ

Panelde ikinci olarak söz alan Ege Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Gülgün Erdoğan Tosun, 'Süleyman Demirel'in İletişim Dili' başlıklı bir konuşma yaptı. Prof.Dr. Tosun konuşmasında, Demirel'in kullandığı iletişim dilini örnekler vererek şöyle anlattı:

"Sayın Demirel hafızasında 150 bin kişiyi tanıyacak kadar kişi bilgisi olduğunu ifade etmiş ve gerçekten de otobüsün üzerinde geçerken ta uzaktan geçerken tanıyordu. Büyük bir hafızaya sahipti. Halkla elit arasındaki ayrımı vurguluyor ve her zaman kendisinin halkın içinden gelen köylü çocuğuyum köyden geldim derken vurgulamaya çalıştığı şey halkın adamı olduğudur. Halkla elit arasındaki iletişimsizliği giderme ve bunu iki grup arasındaki müzakereyi uzlaşmayı sağlama yolunda bir söylem inşa ettiğini görüyoruz. Söyleminin ikinci ana özelliği de milli irade. Milli irade ve sandıktan çıkan iradenin önüne geçecek herhangi bir mücadeleyi kabul etmezdi. Onu büyük lider yapan iki önemli başlık budur."

Demirel'in yazılan mektuplara mutlaka cevap verdiğini belirten Prof. Dr. Tosun, "Dinlemeyi iyi bilen bir liderdi. Dinlemeyi iyi bilmezseniz iletişim kuramazsınız. Altı kere gidip yedi kere gelmesi Türkiye'de demokratik kurumların ve mekanizmaların işlediğinin bir göstergesidir" diye konuştu.

ZİNCİRBOZAN'A GİDERKEN BİR ANI

Gazeteci yazar Yavuz Donat ise Süleyman Demirel ile yaşadıkları anıları paneli izleyen katılımcılarla paylaştı. Demirel'in büyük bir lider olduğuna vurgu yapan Donat 'En unutamadığım hatıra' dediği Zincirbozan hikayesini şöyle anlattı:

"Süleyman Demirel'e Zincirbozan'a gönderileceği haberini ilk ben verdim. Aradım 'Efendim bir şey var ama canınızı sıkacak. Sürgüne gideceksiniz' dedim. Beni çağırdı yanına gittim. Nereye diye sordu Çanakkale taraflarına dedim. İnanılmaz bir tepki vermişti. Sonra Zincirbozan'a sürgün tebliğ edildi. Gideceği günden bir gün evvel beni aradı 'Yarın sabah gel konuşalım' dedi. Sabah erkenden kalktım gittim. Önünde bir harita vardı. 'Şimdi haritaya şunun için baktım, Çanakkale Ankara'ya 650 km, İstanbul'a 350-400 km. Buradan İzmir'e gitmek mümkün değil. Vatandaş nasıl gidiyor. Biz burada bir hata yapmışız. Çanakkale'ye havaalanı yapmamışız' dedi. Biraz sonra sürgüne gidiyor Çanakkale'ye havaalanı yapmak istiyor. Şevket ağa dedi ki, 'Ağa ağa yaptın yaptın sürgüne gidiyorsun. Yapmaya devam et, yaptın da ne oldu' diye sordu. Şevket ağaya hemen cevap verdi, 'O ayrı bu ayrı. Geleceğim yeniden başbakan olacağım ve Çanakkale'ye havaalanını yapacağım. O iddianın ve inancın insanıdır."

RESMİ PROGRAM YARIN

Süleyman Demirel'in ölüm tarihi olan 17 Haziran'da mezarının bulunduğu İslamköy'deki Çalcatepe'de resmi tören gerçekleştirilecek.

Isparta Valiliği koordinesinde yapılacak resmi programda ilk olarak saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunacak. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı çelengi Demirel'in mezarına konulacak. Demirel'in özgeçmişi okunduktan sonra aile taziyeleri kabul edecek. Demirel Vakfı da aynı gün akşam İslamköy'de iftar yemeği verecek. Program Süleyman Demirel için okutulacak mevlidi şerif ile son bulacak.

- Isparta

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title