İspanya Siyasetinde Taşlar Yerinden Oynuyor
İspanya'da ekonomik krizin etkisiyle 8 ay önce kurulan siyasi parti Podemos, ülkedeki 40 yıllık siyasi geleneği bozdu Podemos, olası bir seçimde birinci parti görünüyor.
İspanya'da "öfkeliler" olarak ismini duyuran, ülkedeki ekonomik ve siyasi düzene karşı kendiliğinden ortaya çıkan halk hareketi sonucunda sekiz ay önce kurulan "Podemos" (Yapabiliriz) adlı siyasi parti, olası bir genel seçimde birinci parti konumunda gösteriliyor.
İspanya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden El Pais'in geçen ay "Metroscopia" şirketine yaptırıp bugün yayımladığı ankette, olası bir genel seçimde Podemos'un oyların yüzde 27,7'sini alarak birinci parti çıkacağı belirtildi. Anket sonucunda, mevcut durumda ana muhalefette olan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) yüzde 26,2 ile ikinci siyasi güç, iktidardaki Halk Partisi (PP) ise yüzde 20,7 ile üçüncü siyasi parti olarak gösterildi.
Anket sonucu ile ilgili yapılan analizde, İspanya'da diktatör Francisco Franco sonrası yaklaşık 40 yıllık demokraside bu zamana kadar PP ve PSOE'nin liderliğinde iki partili bir siyasi gelenek olduğu hatırlatıldı ve Podemos'un bu hegemonyayı yıkacağına vurgu yapıldı. Ayrıca, İspanya'da ekim ayında arka arkaya patlayan yolsuzluk skandallarının iktidar partisinde çok ciddi oy kaybına yol açtığına dikkat çekildi.
Siyasi partilerin geleneksel yapısından farklı olan, her üyesine eşit oy ve konuşma hakkı verip liderliği reddeden Podemos, ekonomik krizin aşılmasına ilişkin bu zamana kadar ortaya attığı önerilerde "gerçekçi olmamakla" suçlandı. Podemos'un önerileri arasında, haftalık çalışma saatinin 35 saate düşürülmesi, emeklilik yaşının 60'a indirilmesi ve kar eden işletmelerin işçi çıkarmasının yasaklanması dikkat çekiyor.
İspanya'da 2011 yılında yapılan son genel seçimlerde PP yüzde 44,6, PSOE yüzde 28,7 oranında oy alırken, 2015 yılı sonunda genel seçimlerin yapılması öngörülüyor. - Madrid