İskoçya Bağımsızlık İstemedi
İskoçya'da, Birleşik Krallık'tan bağımsızlık için yapılan referandumunda sandıktan 'hayır' kararı çıktı.
İskoçya, referandumla Birleşik Krallık'tan ayrılmamaya karar verdi. Perşembe günü yapılan oylamada özerk statüdeki ülkenin bağımsızlığa hayır diyenlerin oranı yüzde 55'e ulaşırken, Birleşik Krallık'tan bağımsızlık isteyenler yüzde 45'te kaldı.
Clackmannanshire, Comhairle nan Eilean Siar, Inverc lyde, Orkney Islands, Shetland Islands, Dumfries and Galloway, East Renfrewshire, Midlothian, East Lothian ve Stirling gibi bölgelerden bağımsızlığa "Hayır", ülkenin en büyük şehri Glasgow ile Dundee, West Dunbartonshire ve North Lanarkshire bölgelerinden ise "evet" kararı çıktı.
Başkent Edinburgh da 'hayır' diyen bölgeler arasında.
Bağımsızlık yanlısı kampanyayı yürüten İskoçya Başbakanı Alex Salmond, yenilgiyi kabul etti ancak İskoçya'nın yetkilerinin artırılması konusunda Londra hükümetinden verdiği sözleri bir an önce hayata geçirmesini istedi.
Cameron: Sözümüzü tutacağız
Referandum sonucunu değerlendiren İngiltere Başbakanı David Cameron, İskoç halkının sesini duyduklarını ancak milyonlarca İngiliz'in sesini de duymak gerektiğini söyledi. Camreon, İskoç halkı sözünü söyledi, dört uluslu ülkemizin birliğini korudu, artık önümüzde bakma zamanı, İskoçya'ya verdiğimiz daha fazla özerklik sözünü tutacağız" dedi. Cameron bununla ilgili yasanın ocak ayında yürürlüğe gireceğini söyledi.
Cameron soncun belli olmasının ardından Twitter üzerinden yapıtğı ilk açıklamada 'hayır' kampanyasını yürüten Alistair Darling ile konuştuğunu ve kampanyadaki mücadelesinden dolayı tebrik ettiğini söyledi.
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in öğleden sonra referandumla ilgili yazılı bir açıklama yapması bekleniyor.
Kararsızlar belirledi
Yapılan son kamuoyu anketleri, bağımsızlık yanlıları ve karşıtlarının oy oranlarının birbirine yakın olduğunu gösteriyordu. Ülkenin kaderini yüzde 8 civarında olduğu tahmin edilen kararsız seçmen belirledi.
5 milyon 300 bin nüfuslu İskoçya'da referandumda, ülkede yaşayan 16 yaş ve üzerindeki tüm İskoçlar oy kullanabildi.
Katılım oranının yüksek olduğu referandumda sayılan oylar arasında mektup yolu ile kullanılan 789 binden fazla oy da bulunuyor.
307 yıllık birliktelik
İskoçya; İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda ile birlikte Birleşik Krallık'ı oluşturan 4 ülkeden biri; 5,5 milyonluk nüfusuyla İngiltere'den sonra en kalabalık ikinci Birleşik Krallık ülkesi.
İskoçya, 1707 yılında İskoç ve İngiliz parlamentoları tarafından kabul edilen Birleşme Yasası ile Birleşik Krallık altında yönetilmeye başlamıştı.