İş Dünyası Platformu kobilerin kalkınması için teşvik ediyor
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda hedef belirleme ve raporlamalarının başta Kobiler olmak üzere yerel şirketlere yaygınlaştırılması amacıyla raporlama alanında danışmanlık yapan şirketlerle bir araya geldi.
Hedefler için İş Dünyası Platformu (B4G), Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda hedef belirleme ve raporlamaların yerel şirketlere özellikle Kobilerde yaygınlaştırılmasına yönelik çevrimiçi bir toplantı düzenledi. Türkiye'de sürdürülebilirlik raporlaması konusunda danışmanlık veren şirketler ile yapılan buluşmada uzmanlar, başta Kobiler olmak üzere yerel şirketlerin sürdürülebilirlik raporlama faaliyetlerine teşvik edilmesi için neler yapılabileceğini değerlendirdi.
Hedefler için İş Dünyası Platformu Direktörü Pelin Kihtir, Anadolu Grubu Kurumsal İlişkiler ve İletişim Koordinatörü Kaan Ünver ve Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çele'nin açılış konuşmalarını yaptığı toplantıya katılımcılar tartışma gruplarına ayrılarak başta Kobiler olmak üzere yerel şirketlerin raporlama alanında daha fazla teşvik edilmesine ve bu alanda onlara verilebilecek desteklere yönelik değerlendirmelerde bulundular.
"Kobileri Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları için teşvik etmek görevimiz."
Toplantının amacının Kobilerde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları konusunda farkındalığın artması, hedef belirleme ve raporlama pratiklerini yaygınlaştırmak için yapılacakları ortaya çıkarmak amacıyla bir ön görüşme olduğunu belirten Hedefler için İş Dünyası Platformu Direktörü Pelin Kihtir konuşmasında, "Kobilerde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nın benimsenmesi, uygulanması ve raporlanması için teşvik edici çalışmalar yapıyoruz. Geçen sene yayınladıkları Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) raporu ile Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren Anadolu Grubu ile yakın zamanda ortak bir çalışma yaparak SKA raporlamalarında rehber niteliği taşıyacak ortak bir çalışmaya imza attık. Bu toplantıda da özellikle Kobilere Raporlamanın önemini anlatmak ve yaygınlığını arttırmak için yapılacak çalışmaları belirlemek üzere konunun uzmanları ile bir araya geldik. Raporlama konusunda danışmanlık yapan ülkemizin önde gelen isimleriyle Kobiler ile yaptıkları çalışmalardan bugüne kadar çıkarılan dersler neler, gelecek için neler yapılmalı konularında konuşup bir yol haritası çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.
"SKA konusunda farkındalığı arttırmak için çalışmaya devam edeceğiz."
Konuşmasında geçen yıl yayınladıkları Anadolu'dan Yarınlara Anadolu Grubu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Uyumluluk Raporu'nun uzman kuruluşlar tarafından örnek bir çalışma olarak gösterilmesinden son derece mutlu olduklarını belirten Anadolu Grubu Kurumsal İlişkiler ve İletişim Koordinatörü Kaan Ünver: "Bu süreçte Hedefler için İş Dünyası Platformu ile de yollarımız kesişti. Bu yıl gerçekleştirdiğimiz ortak çalışma ile ilk kez Türkçe literatüre kazandırdığımız 2 değerli dokümanın yanı sıra Anadolu Grubu olarak hazırladığımız Anadolu Grubu SKA Uyumluluk Raporu Raporlama ve İletişim Stratejisi Rehberinde teoriyle pratiği buluşturduk. Raporlamayı nasıl yaptığımızı ve süreçte öğrendiklerimizi anlattık. Bu çalışmamızın her ölçekte kuruluşa faydalı olmasını diliyoruz. Küresel Amaçlara uyumluluğumuzu Türk ve dünya kamuoyu ile paylaşmaya ve bu konudaki farkındalığı artırmak için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.
"SKA'ların KOBİ'lerde yaygınlaştırılması için faaliyetlerimize devam edeceğiz."
Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çele'de yaptığı konuşmada sürdürülebilirliği iş yapma şeklinin merkezine almak için raporlama yapmanın önemine dikkat çekti. Ekonominin bel kemiği olanKOBİ'lerde" raporlamanınyaygınlaşması için herkesin çaba göstermesi gerektiğine vurgu yaptı. "Dünyanın en kapsayıcı sürdürülebilirlik platformu olan UN Global Compact'in bir parçası olmak için şirketlerden beklenen iki taahhüt var. Birincisi faaliyetlerini UN Global Compact'in 10 ilkesine uyumlu hale getirmek, ikincisi ise her yıl bu alanda neler yaptıklarını hedefleri ile birlikteşeffaf bir şekilde raporlamak. Şu an 11.000'den fazla şirket UN Global Compact imzacısıKOBİ'ler bunların yarısını oluşturuyor. Fakat KOBİ'lerin çoğunun raporlama yapmadığı için aramızdan ayrıldığını görüyoruz. Bu diğer yerel ağlarda da yaşanan ve beraberce çözüm aradığımız küresel bir sorun. KOBİ'lerinraporlama süreçlerini zorlayan başlıca üç sebep, sürdürülebilirlik raporlamasının önemine dair farkındalığın yeterli olmaması, insan kaynağı ve teknolojik altyapı eksikliği olarak karşımıza çıkıyor. Kobilere yönelik raporlama sistemini kurarken zincirin diğer halkalarını da yanımıza alarak onları nasıl destekleyeceğimiz konusunda bu toplantı sonucunda çıkacak çıktılar bize yol gösterici olacak" dedi.