Haberler

İranlı Yönetmen Kiarostami: Her Yeni Film Yeni Bir Tecrübedir

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Film Formu kapsamında 'ustalar sınıfı' çalışmasına katılan İran sinemasının önde gelen isimlerinden Abbas Kiarostami, "Benim için her film yeni bir tecrübedir.

Antalya Film Formu kapsamında 'ustalar sınıfı' çalışmasına katılan İran sinemasının önde gelen isimlerinden Abbas Kiarostami, "Benim için her film yeni bir tecrübedir. İran'da film yapmanın kendine özgü zorlukları vardır ama İran dışında daha fazla zorlukları var" dedi.

51'inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin cumartesi günü düzenlenecek ödül gecesinde 'Yaşam Boyu Onur Ödülü' takdim edilecek İranlı yönetmen Abbas Kiarostami, festivalde 'ustalar sınıfı' (masterclass) düzenledi.

Festivalde bu yıl ilk kez denenen, Türkiye ve bölge coğrafyasının ortak film yapım olanaklarını geliştirmeyi hedefleyen Antalya Film Forum kapsamında Hotel Su'da düzenlenen etkinliği Azra Akın, Janset Paçal, Nursel Köse gibi televizyon ve sinema yıldızlarıyla çok sayıda sinemacı takip etti.

Kiarostami'nin 'Yollar' adlı kısa filminin gösterimiyle başlayan etkinlikte, İran sineması tartışıldı. İranlı yönetmen Kiarostami, asla ideolog olmadığını belirterek, "Propagandist değil, sanatçıyız" dedi. Kiarostami, son iki filmini İtalya ve Japonya'da çektiğinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

"Benim için her film yeni bir tecrübedir. Karşılaştığım veya içinde bulunduğum arzu 'Yapmazsam olmaz' dediğimiz özellikte değilse bu tarz bir çalışma içerisine girmiyorum. Doğrudur, İran'da film yapmanın kendine özgü zorlukları vardır ama İran dışında daha fazla zorlukları var. Ben özellikle şunu tecrübe etmek istedim, dilini kültürü bilmediğim insanlarla çalışarak kendi derdimi dünyadaki diğer insanlara aktarabilir miyim? Dünyanın her yerinde insan aynı duygu ve çelişkilerle yaşıyor. Daha çok yeni bir tecrübe için böyle bir çalışma içine girdim."

İranlı yönetmen Kiarostami, bu noktada tartışılan kimlik kavramına ilişkin de "İran pasaportu sahibi olabilirim ama bir sanatçı olarak bu noktada kalamam. Kimlik ve sınırlar bu kadar etkili olsaydı bir araya gelip konuşamazdık" dedi. Abbas Kiorastimi, "Nasıl ki işçiler işlerini yapıp evlerine dönüyorsa her filmimi yaptıktan sonra İran'a, Tahran'a dönüyorum ve burası dışında bir yerde yaşayamam" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close