Haberler

İran'daki Mahsa Amini protestolarında bilanço gittikçe ağırlaşıyor! Ölü sayısı 35'e yükseldi

Güncelleme:

İran'da 22 yaşındaki bir kadının gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından başlayan gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısı 35'e yükseldi. Ülkenin birçok şehri yangın yerine dönerken olaylar nedeniyle 30 kişi gözaltına alındı. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi halkın sesine her zaman kulak verdiklerini belirterek, "Düşmanlar ülkemizde kaos çıkarmak istiyorlar. Halkımızın taleplerini ve protestoları işitiyoruz ancak kimsenin kaos yükünün altına girmesine izin vermeyiz." dedi.

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi üzerine başlayan gösteriler, sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre ülkenin birçok il, ilçe ve kasabasına yayıldı.

İsyanın adı Mahsa Amini: Can kaybı 35'e yükseldi

CAN KAYBI 35'E YÜKSELDİ

İranlı yetkililer gösteriler sırasında yaşanan can kayıplarıyla ilgili net bir bilgi vermese de devlet televizyonunun haberinde, resmi olmayan rakamlara göre şu ana kadar olaylar sırasında aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu 35 kişinin yaşamını yitirdiği aktarıldı. Haberde kesin ölü sayısının resmi makamlar tarafından açıklanacağı kaydedildi.

İsyanın adı Mahsa Amini: Can kaybı 35'e yükseldi

30 KİŞİ GÖZALTINDA

Sosyal medya paylaşımlarına göre, ülkenin pek çok kentinde 2 gündür onlarca üniversite öğrenci temsilcisi ve öğrencinin evlerinden gözaltına alındığı belirtildi. İran Öğrenci Konseylerinin Telegram kanalına göre, Tahran Üniversitesi'ndeki gözaltına alınan öğrenci sayısı 30'a ulaştı. Öte yandan bugün de akşam saatleri itibariyle internete kısıtlama getirilerek sosyal mecralara erişim tamamen engellendi.

MUSK, STARLINK'IN İRAN'DA AKTİF HALE GETİRİLECEĞİNİ AÇIKLADI

Öte yandan internete ve sosyal medyaya erişimin kesilmesi üzerine ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da İran hükümetinin sansürüne karşı harekete geçildiğini açıkladı. Tesla ve SpaceX kurucusu milyarder Elon Musk ise, uydu internet hizmeti Starlink'in İran'da aktif hale getirileceğini duyurdu.

İran'daki Mahsa Amini protestolarında bilanço gittikçe ağırlaşıyor! Ölü sayısı 35'e yükseldi

CUMHURBAŞKANI REİSİ: DÜŞMANLAR KAOS ÇIKARTMAK İSTİYOR

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, New York dönüşü Tahran'daki Mehrabad Havalimanı'nda ülke geneline yayılan protestolara ilişkin açıklamalarda bulundu. Reisi, halkın sesine her zaman kulak verdiklerini belirterek, "Düşmanlar ülkemizde kaos çıkarmak istiyorlar. Halkımızın taleplerini ve protestoları işitiyoruz ancak kimsenin kaos yükünün altına girmesine izin vermeyiz. Hiçbir alanda ve hiçbir koşulda halkın güvenlik ve huzurunun tehlikeye atılmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

İsyanın adı Mahsa Amini: Can kaybı 35'e yükseldi

GÖSTERİLER ÜLKENİN DÖRT BİR YANINA YAYILDI

Şu ana kadar Tahran, Senendec, Kerec, Tebriz, Meşhed, Kiş, Kirman, Yezd, Reşt, Bender Abbas, Abadan, Kirmanşah, Erdebil, İsfahan, Urumiye, Kazvin, Zencan, İlam, Mazenderan, Hemedan başta olmak üzere birçok şehirde gösteriler düzenlendi. Birçok noktada eylemciler ile güvenlik güçleri arasında şiddetli arbede yaşandı.

İsyanın adı Mahsa Amini: Can kaybı 35'e yükseldi

NE OLMUŞTU?

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı. Tepkiler üzerine Tahran polisinden yapılan açıklamada, İrşad devriyesinin Amini'yi bir saatlik "brifing" için karakola götürdüğü, genç kadının burada aniden bilincini kaybetmesi ve kalp rahatsızlığı yaşaması üzerine hastaneye sevk edildiği belirtilmişti.

İsyanın adı Mahsa Amini: Can kaybı 35'e yükseldi

DÜŞME ANI KAMERALARA YANSIDI

İran devlet televizyonunda yayınlanan görüntülerde de Amini'nin polis merkezine getirildikten ve bir görevliyle konuştuktan sonra aniden fenalaşarak yere düştüğü görülüyor. Sosyal medya kullanıcıları ise polisin, genç kadının "aniden" bilincini kaybettiği yönündeki açıklamasını reddederek, Amini'nin polis merkezine getirilmeden önce darbedildiğini öne sürüyor. Amini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentinde düzenlenen cenaze töreni sonrasında Tahran ve ülkenin batısındaki kentlerde protestolar başlamıştı.

İsyanın adı Mahsa Amini: Can kaybı 35'e yükseldi

Kaynak: AA / Güncel

Mahsa Emini Tahran Eylül İran Haberler

Zorunlu askerlik devam edecek mi? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu

Zorunlu askerlik devam edecek mi? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu

Beklenen açıklama geldi! Jose Mourinho resmen Fenerbahçe'de

Beklenen açıklama geldi! Jose Mourinho resmen Fenerbahçe'de

Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller hayatını kaybetti

Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller hayatını kaybetti

Ekmek bıçaklı vahşet! Eve köpek getirdiği için kavga ettiği oğlunu öldürdü

Ekmek bıçaklı vahşet! Eve köpek getirdiği için kavga ettiği oğlunu öldürdü

500

Yorumlar (13)

Arda Sezen :

Bir İran’ın gösterdiği cesaret kadar yapamadık; adaletsizliğe, torpille, insanların halikopterden atılmasına, yolsuzluklara ve dahası , ne yaptık ses çıkarmadan oturduk, çocuklarımız hepsinin acısını çekecek

120
72
yanıtYanıtla
Nurullah Ak:

Çarşafa karşı gelmek ALLAH a karşı gelmektir. İran bu gavurlara kesinlikle taviz vermemeli

15
167
yanıtYanıtla
Batman Malatya:

İşiniz yaş çünkü, nerde amerikanın eli varsa orda karışıklık vardır

62
114
yanıtYanıtla
HAYRETTİN ŞÖLEN:

İRAN halkı artık dur diyor rejime insan gibi yaşamak özgür olmak istiyor dış güçler ler le ne alakası var temel hak özgürlüktür

116
16
yanıtYanıtla
Hek Tor:

Helal olsun İranlı kadınlara, ülkemizdeki erkeklerden bile daha delikanlı çıktılar...

86
12
yanıtYanıtla
Serdar sert :

Ve Suriyeden sonra sıra mollalara geldi.

68
15
yanıtYanıtla
Adi Soyadi:

Nurullah gitsene kardeşim İran'a orada yaşa madem bu kadar seviyorsun.

53
5
yanıtYanıtla
bekir yapici:

sürekli dis mihraklar dis gücler lafi adeta bizim cografyamizda moda senin ikdidarin güclüyse yönetenler bürokratlar bilgili tecrübeli liyakatli ve dürüstse halkin mutlu ülkede adalet refah ve huzur varsa egitim sistemin okumus cahil degil aydin bilgili insan yetistiriyorsa dis mihraklar veya gücler taraf bulamaz.

48
5
yanıtYanıtla
Zırtapoz:

Atatürk’ ten sonra yan gelip devletin parasını çalmasalardı sizinkiler olurdu. Avrupa kalkınırken seninkiler birbirini yemekle uğraşmış. Şimdi o boşluğu reis kapatmaya uğraşıyor ama sen ve senin gibiler halen köstek oluyor. Önce kendinde ara hatayı.

yanıt9
yanıt8
Hamit Gündoğdu:

İran sen nasıl yakın coğrafyada sinsi ve karıştırıcı politikalar izliyorsan karşılığını görüyorsun. Önce kendini düzelt ve gerçekçi ol. Hazıra konup İran'ın başına çöktünuz bunun bir karşılığı olacaktı. Ve ilahi adaletle tanisiyorsunuz.

48
3
yanıtYanıtla
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title