Haberler

İnşaatlar Yarım Kalmasın Diye Çelik İhracatı %48 Azaldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnşaat sektörünün yarattığı tüm spekülasyonlara rağmen iç piyasanın ihtiyacını karşılamaya odaklanan inşaat çeliği üreticilerinin ihracatı neredeyse yarı yarıya düştü.

Bu düşüş 2017 yılı Ağustos ayı çelik ihracatının miktarda yüzde 21,2 azaltarak 1,2 milyon tona; değerde yüzde 2,8 azaltarak 855 milyon dolara gerilemesine neden oldu. Ocak-Ağustos döneminde ise çelik ihracatı miktarda yüzde 10 artışla 12,1 milyon tona, değerde yüzde 26 artışla 7,5 milyar dolara yükseldi.

Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2017 yılı Ocak-Ağustos dönemi verilerine göre; Türkiye'nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artışla 12,1 milyon tona ulaşırken, sektörün değer bazındaki ihracatı yüzde 26 artışla 7,5 milyar dolara yükseldi.

Çelik sektörünün direkt ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye'nin 2017 yılının 8 aylık dönemindeki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 12,6 milyon ton, değer bazında ise 8,8 milyar dolar oldu.

ÇELİK İHRACATÇILARI AB PAZARINDAKİ PAYINI ARTIRIYOR

2017 yılının Ocak-Ağustos dönemi rakamlarına göre; liderliğini sürdüren Avrupa Birliği'ne ihracat yüzde 62 artış ile 3,6 milyon tona ulaştı. Avrupa Birliği'ni 2,8 milyon tonla Ortadoğu, 1,8 milyon tonla Kuzey Amerika ülkeleri ve 940 bin tonla Kuzey Afrika ülkeleri izledi.

Sekiz aylık dönemde Şili, Kolombiya, Panama, Haiti gibi ülkelerin başı çektiği Orta ve Güney Amerika bölgesine ihracat yüzde 50 artış göstererek 903 bin tona ulaştı. Ayrıca son aylarda çelik ihracatının parlayan bölgesi olan Uzak Doğu ülkelerine de yine Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 525 artışla 800 bin tonluk ihracat gerçekleştirildi.

Çelik sektörünün Ocak-Ağustos dönemi 2016'nın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında miktar bazında ihracatta en büyük artışın yaşandığı ilk 5 ülke sırasıyla; İtalya, İspanya, Singapur, Hong Kong ve Belçika oldu.

Çelik ihracatının 8 aylık dönemi geçen senenin aynı dönemi ile kıyaslandığında miktar bazında ihracatta en fazla azalışın yaşandığı ilk 5 ülke ise Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Umman, Suudi Arabistan ve Kuveyt olarak sıralandı.

İNŞAAT ÇELİĞİ İHRACATI YÜZDE 21 DÜŞTÜ

Ocak-Ağustos döneminde miktar bazında en fazla ihraç edilen çelik ürünleri sıralamasında inşaat çeliği yüzde 21 düşüşe karşın 3,9 milyon tonluk ihracatla ilk sırada yer aldı. İnşaat çeliği ihracatını 1,7 milyon tonla yassı sıcak izlerken hemen ardından 1,3 milyon tonla dikişli boru, 963 bin tonla profil ve 893 bin tonla filmaşin geldi.

ÇELİK İHRACATI AĞUSTOS'TA GERİLEDİ…

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2017 yılı Ağustos ayı ihracatı geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla miktar bazında yüzde 21,2 azalışla 1,2 milyon tona; değerde ise yüzde 2,8 azalışla 855 milyon dolara geriledi. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 48 azalan inşaat çeliği ihracatı özellikle miktar bazındaki bu gerilemenin en önemli nedeni oldu.

Ocak-Ağustos dönemi ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, "Türkiye çelik ihracatımız 8 aylık dönemde miktar bazında 12,1 milyon ton olarak gerçekleşerek geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 10 artış gösterdi. Değer bazında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 26 artan ihracatımız 7,5 milyar dolara ulaştı. Ağustos ayında ise özellikle miktar bazındaki ihracatımızda yüzde 21'lik bir düşüş söz konusu. Bunun en önemli nedeni 2017 ağustos ayında inşaat çeliği ihracatımızın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 48 gerilemesidir. Bu rakam miktar olarak 306 bin ton azalışa tekamül ediyor. Ancak bu düşüşün önemli bir göstergesi var. Tüm spekülasyonlara rağmen inşaat çeliği üreticilerimiz iç piyasaya satış yapmayı tercih ediyorlar. Rakamlarımız da bunu kanıtlıyor" dedi.

Ton bazında en fazla ihracat artışı yaşanan ülkelerde AB ülkelerinin Türk çelik ihracatında aldıkları payın geçen seneye göre artış gösterdiğinin altını çizen Namık Ekinci, "Geçen sene 8 aylık dönemde AB'nin çelik ihracatımızdaki payı yüzde 20 seviyesindeyken bu yılın aynı döneminde payı yüzde 33,4'e ulaştı. Ayrıca söz konusu dönemde miktar bazında 175 bin ton artarak 242 bin tona ulaşan Kanada'ya ihracatımızda sevindirici bir gelişme oldu. Özellikle geçen sene Kanada'ya inşaat çeliği ihracatı gerçekleştirememişken bu sene 121 bin ton inşaat çeliği ihracatı gerçekleştirmeyi başardık. Tüm bu olumlu gelişmelerin yanı sıra Ortadoğu'da süren karışıklıklar maalesef o bölgeye ihracatımızı giderek düşürüyor. Bölgenin Türk çelik ihracatında aldığı pay 2016 yılı Ocak-Ağustos döneminde yüzde 34 seviyesinde iken 2017 yılının aynı döneminde yüzde 20'ye geriledi. Bölgenin en kısa zamanda toparlanma sürecine girmesi en büyük temennimiz" diyerek sözlerine son verdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Lideri Bahçeli'nin Beştepe'deki görüşmesi sona erdi

Beştepe'deki Erdoğan-Bahçeli zirvesi sona erdi

21 yaşındaki Rojin Kabaiş'in ölüm nedeni belli oldu

İşte üniversiteli Rojin Kabaiş'in ölüm nedeni

Özel: Bakanlıklara 'Gidin belediyelerde suç bulun, bulamıyorsanız uydurun' talimatı verildiğini biliyoruz

Belgelerle kürsüye çıkan Özel'den gündem yaratacak sözler

BBP lideri Mustafa Destici: Kobani'ye Peşmerge yerine Türk askeri girmeliydi

BBP lideri Mustafa Destici'den 'Kobani' çıkışı

title