Haberler

İngiltere, Tahran Büyükelçiliği'ni Yeniden Açıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Hague: "Tahran'daki büyükelçiliğimizin yeniden açılması için şartların uygun olduğuna karar verdim. Bu, İran'la ikili ilişkilerimiz için önemli bir adımdır" "İran'a nükleer programıyla ilgili bir anlaşmaya varılması için ve mezhepçi gruplara desteğine son vererek bölgede istikrarı desteklemesi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ülkesinin Tahran'daki büyükelçiliğinin yeniden açılması için şartların uygun olduğuna karar verdiğini belirterek, "Bu, İran'la ikili ilişkilerimiz için önemli bir adımdır" dedi.

Hague yaptığı yazılı açıklamada, geçen dört ay boyunca ülkesi ile İran arasındaki ilişkileri geliştirmeye devam ettiklerini belirterek, "İngiliz ve İranlı yetkililer karşılıklı ziyaretlerde bulundular. Bu, büyükelçiliklerimizle ilgili bazı pratik konuları çözmemizi sağladı. Bu ziyaretler, ayrıca farklı görüşlerde olduğumuz konuları da görüşmemizi sağladı" dedi.

Tahran'daki İngiltere büyükelçiliğini yeniden açmayı değerlendirirken iki endişelerini olduğunu ifade eden İngiliz Bakan, bu endişelerin büyükelçilik personelinin güvenliğinin sağlanması ve personelin çalışmalarını hiçbir engel olmadan sürdürebilmesi ile ilgili olduğunu belirtti. Hague, şunları kaydetti:

"Şartlar müsaade ettiği sürece, Tahran'da bir büyükelçiliğimiz olması gerektiği konusunda hiçbir şüphem olmadı. İran değişken bir bölgede bulunan önemli bir ülke. Zor koşullarda bile büyükelçiliklerin açık kalmasını sağlamak, Birleşik Krallık'ın küresel diplomatik yaklaşımıdır."

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile geçen cumartesi günü ikili ilişkiler konusunda görüştüğünü dile getiren Hague, "Tahran'daki büyükelçiliğimizin yeniden açılması için şartların uygun olduğuna karar verdim. Öncelikle çözülmesi gereken bazı pratik konular var. Bu düzenlemeler yapılır yapılmaz Tahran'daki büyükelçiliğimizi açmak niyetindeyiz. İran hükümetinin de benzer adımlar atmayı tercih ederek Londra'daki büyükelçiliğini yeniden açmasını bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Tahran'daki büyükelçilikte ilk etapta az sayıda personel bulunduracaklarını belirten İngiliz Bakan, bu süre içinde İranlıların Abu Dabi ya da İstanbul'a giderek İngiltere vizesine başvurmaya devam etmeleri gerekeceğini kaydetti.

William Hague bugün İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda da milletvekillerinin İran'la ilişkiler konusundaki sorularını yanıtladı. İran'daki büyükelçiliğin "küçük bir diplomatik ekiple" açılacağını dile getiren Hague, "Bu, İran'la ikili ilişkilerimiz için önemli bir adımdır. İran'a nükleer programıyla ilgili bir anlaşmaya varılması için ve mezhepçi gruplara desteğine son vererek bölgede istikrarı desteklemesi için baskı yapmayı sürdüreceğiz" dedi.

İngiltere ile İran arasındaki ilişkiler, geçen yıl düzelmeye başlamıştı. Hasan Ruhani'nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin yumuşamaya başlaması üzerine Birleşik Krallık, geçen yıl Tahran'a yerleşik olmayan maslahatgüzar atama kararı almıştı.

İngiliz basını, Irak'taki çatışmaların ve mevcut durumun Batı ile İran arasındaki yakınlaşmanın hızlanmasına neden olduğunu bildiriyor.

İngiltere, Tahran'daki diplomatik temsilciliklerinin 2011 yılında bir grup öğrenci tarafından basılması ve altı elçilik görevlisinin rehin alınmasının ardından bu ülkedeki büyükelçiliğini kapatmıştı. İngiltere'nin, nükleer programı dolayısıyla İran'a yeni yaptırım kararı almasının ardından düzenlenen saldırı, 1979 yılındaki İran İslam Devrimi'nden sonra iki ülke arasında yaşanan en kötü kriz olarak nitelendirilmişti. - London, City of

Kaynak: AA / Güncel
title
Close