Haberler

İlker Başbuğ Hakkındaki İhlal Kararı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbuğ'un avukatı Sezer: ''Eğer mahkeme henüz bir karar vermemişse derhal İstanbul nöbetçi ağır ceza mahkemesinin bir karar vermesi gerekir. Bu hak ihlalinin daha uzun süre sürüncemede bırakılmaması gerekir''

Anayasa Mahkemesi'nin, "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine karar verdiği eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, tahliye taleplerine ilişkin, "Eğer mahkeme henüz bir karar vermemişse derhal İstanbul nöbetçi ağır ceza mahkemesinin bir karar vermesi gerekir. Bu hak ihlalinin daha uzun süre sürüncemede bırakılmaması gerekir" dedi.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin önünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sezer, "Mahkeme kararı ne zaman görüşecek?" sorusuna, "Kanun içeriğine bakarsanız, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan koruma tedbiri niteliğinde olan bir tutukluluk incelemesi, yarından itibaren, aslında şu saatten itibaren derhal nöbetçi ağır ceza mahkemesince incelenmeli ve derhal karara bağlanmalı. Hak ihlali doğrultusunda da tahliye kararı verilmesi  gerekir" yanıtını verdi.

"İlker Başbuğ bu durumla ilgili ne söyledi?" sorusuna karşılık da avukat Sezer, "Ben müvekkilimle görüştüğümde mahkeme kararını değerlendirdik. Mahkeme kararı, emsal niteliğinde önemli bir karar. Bu kararın yansımalarını bekleyeceğiz ve ne gibi bir sonuç doğuracağını hepimiz göreceğiz" dedi.

Avukat Sezer, Resmi Gazete'de özel yetkili mahkemelerin ortadan kaldırılmasına ilişkin kanun yayımlanmadan önce bir karar vermesi halinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yetkili olacağını belirterek, "Eğer mahkeme henüz bir karar vermemişse derhal ama derhal İstanbul nöbetçi ağır ceza mahkemesinin bir karar vermesi gerekir. Bu hak ihlalinin daha uzun süre sürüncemede bırakılmaması gerekir" diye konuştu.

Kendilerine yarın bir gerekçeli karar tebliğ edilmesi halinde onu da değerlendireceklerini anlatan Sezer, bu durumun yine de hak ihlalini ortadan kaldırmayacağını, ilk günden itibaren hak ihlalinin herkese yapıldığını, masum insanların yıllardır esir vaziyette tutuklu olduğunu söyledi.

Avukat Sezer, gerekçeli kararın 15 gün sonra, yani artık yazıldığı kadarıyla Yargıtay'a gönderilmesi ve dosyaya konulması gerektiğini, kendilerine tebliğ edilecek gerekçeli kararın da hukuken kimseyi tatmin edecek nitelikte olduğunu düşünmediğini kaydetti. Sezer, şöyle devam etti:

"Ortada bir hak ihlali var. Bu hak ihlalini de yetkili mahkeme derhal kaldıracak. Kanun çok açık 'kaldırılan mahkemelerde dosyaların devir işlemleri yapılıncaya kadar, o yer mahkemeleri ve hakimleri yetkilidir' diyor. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Resmi Gazete'de bu kanunun yayımlanmasıyla yürürlükten kaldırıldı mı? Bir karar verilmemişse, o zaman İstanbul mahkemeleri ve hakimleri yetkilidir ve bu durum, İstanbul nöbetçi ağır ceza mahkemesini işaret eder. Onun derhal bir karar vermesini bekleriz. Çünkü ortada Anayasa Mahkemesi'nin tespit ettiği bir ihlal vardır. Bu ihlalin devam ettirilmesi mümkün değil. Şu an bu dosyanın İstanbul nöbetçi ağır ceza mahkemesi tarafından karara bağlanması gerekir. Eğer bu mahkeme yetkili olmadığına hükmediyorsa, o zaman derhal nöbetçi ağır ceza mahkemesine göndermeli ve nöbetçi ağır ceza mahkemesi bu ihlali daha fazla uzatmadan bugün kararını vermeli." - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
title
Close