Haberler

İklim Değişikliğine Karşı Çare Doğada

Güncelleme:

Ankara Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şükran Şahin, iklim değişikliğinin etkilerine karşı çarenin doğada olduğunu belirtti. Şahin, doğanın korunması ve yeşil alanların artırılması gerektiğini vurguladı.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Peyzaj Mimarlığı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şükran Şahin, iklim değişikliğinin etkilerine karşı çarenin doğada olduğunu belirterek, "Önce doğa, bundan taviz vermeyeceğiz. Ondan sonra binaların nereye, ne oranda yerleşmesi gerektiğine karar vermeliyiz." dedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Peyzaj Mimarları Odası Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görev yapan Şahin, 13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarih boyunca tüm toplumlarda doğaya verilen değere dikkati çekti.

İnsanların şehirleşmeyle doğadan uzaklaşmaya başladığını belirten Şahin, tabiatla zaman geçirmenin önemine ilişkin şöyle konuştu:

"20 dakika doğada zaman geçirirseniz stres hormonu azalıyor. Bunu ayda 5 saat yaptığımızda daha mutlu bir insana dönüşüyoruz. Yılda sadece 3 gün doğada vakit geçirdiğinizde bu hayati bir önem taşıyor. Her birey penceresinden baktığında en az 3 ağacı görmeli. Hatta kendi mahallesinin yüzde 30'u yeşil alan olmalı ve bunun yanı sıra yeşil alana 300 metre uzaklıkta olup, 10 dakika içerisinde ulaşmalı."

Başkentte bu konuda yapılan çalışmalara değinen Şahin, " Ankara'daki bazı ilçelerimizde gerçekten yeşil var gibi görünüyor ama erişilebilirlik, havayı temizleme, gürültüyü önleme, insanlara sunulan kullanım olanakları gibi konularda bir başarı ölçümüne gittiğinizde beklenenin çok altında. Biz de şunu istiyoruz, yeri seçelim, doğa tabanlı yapalım ve bunu insanların ihtiyaçlarına göre donatalım, doğada yeniden canlanma olsun." diye konuştu. Prof. Dr. Şahin, afet olduğunda yeşil alanların fazla olmasının, toplanma alanı olarak kullanılması açısından da önemli olduğunu vurguladı.

İklim değişikliğinin yeşil alanlara yönelik en büyük etkilerinden birinin, kuraklık yani "taban suyundaki azalma" olduğuna işaret eden Şahin, tarım alanlarında fazla su isteyen bitkilerin ekimine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

İklim değişikliğiyle artan küresel sıcaklığa ilişkin değerlendirmede bulunan Şahin, bir ağacın gölgesinde sıcaklığın 10 derece düşebildiğini anlattı. Şahin, "İklim değişiyor ama çare de doğada. Bitkilerin soğutucu etkileri hiç küçümsenecek gibi değil, hem de bedava. Ancak kentler için uygun bitkiyi seçmek gerekiyor. İklim değişiyor ama yeşil alanlar bize çok şey vaat ediyor. Doğayı dinlemek, doğanın bilgeliğine dayanmak zorundayız." değerlendirmesini yaptı.

"Yeşil ağırlıklı çalışmalıyız"

Prof. Dr. Şahin, Avrupa'da mevcut yeşil alanların azaltılmaması ve daha da artmasına yönelik yeni Doğa Onarımı Yasası çıktığını belirterek, şunları kaydetti:

"İnsanlarımız 'tek ağaç' deyip, arkasını dönebiliyor, çivi çakabiliyor bundan artık vazgeçmek gerekiyor. Bir de yeşil alanları tasarlarken yerel yöneticiler, halk, çok fazla sert zemin isteyebiliyor. Yani yeşil yerine yapı, bina, restoran gibi talepleri olduğunda tasarım da o yönde gelişiyor. Biz daha yeşil ağırlıklı çalışmalıyız, kurakçıl bitkiler ağırlıklı olmalı. Örneğin, Ankara'ya Akdeniz bitkileri getirilmemeli. Ankara'nın bitkileri zaten yaşıyorken neden ekstra su vereceğimiz, fazladan su harcayacağımız, böceklere karşı koruyacağımız bitkileri getirelim."

İmar planlarında önce binalardan kalan yerlerde yeşil alan yapıldığını belirten Şahin, "Bunun tersi olması gerekiyor. Önce doğa. Bundan taviz vermeyeceğiz. Ondan sonra binaların nereye, ne oranda yerleşmesi gerektiğine karar vermeliyiz. Açık ve yeşil alanlar, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğindeki 'sosyal alt yapı' başlığından çıkarılıp, ayrı bir mevzuata tabi tutulmalı. Orada da ekolojik taban, doğa tabanı korunmalı." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Ankara Üniversitesi Şükran Şahin Ankara Mimar Çevre Doğa Sağlık Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonda en zor dönem bitti, artık düşüş göreceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonda en zor dönem bitti, artık düşüş göreceğiz

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Gamze Özçelik'ten sürpriz evlilik! Reshad Strik ile nikah masasına oturdu

Gamze Özçelik'ten sürpriz evlilik! Reshad Strik ile nikah masasına oturdu

Bakmadan Geçme

Yarın ne sınavı var? 9 Haziran Yarın hangi sınavlar, hangi ÖSYM sınavı var? Ahmet Selim Kul kimdir? Ahmet Selim Kul kaç yaşında, nereli? Ahmet Selim Kul hayatı ve biyografisi! Haber Global Digiturk'de hangi kanalda? Haber Global Digiturk'de kaçıncı kanalda, sırada? Mehmet Akif Ersoy hangi takımlı? Sunucu Mehmet Akif Ersoy hangi takımı destekliyor? Ali Koç - Aziz Yıldırım CANLI İZLE! Ali Koç/Aziz Yıldırım canlı yayını hangi kanalda, nereden izlenir? Ali Koç/Aziz Yıldırım hangi kanalda? Ali Koç/Aziz Yıldırım canlı yayını nerde yayınlanıyor? Anadolu Efes - Fenerbahçe Beko maçı ne zaman? Anadolu Efes - Fenerbahçe Beko maçı saat kaçta, hangi kanalda? Babalar günü ne zaman 2025? Babalar günü 2025 yılında hangi güne, hangi tarihe denk geliyor? Demir 5 TL çıkacak mı? Madeni 5 TL piyasaya mı sürülüyor? Yeni demir 5 TL nasıl olacak? Portekiz Hırvatistan maçı CANLI izle! (HD) 8 Haziran Portekiz Hırvatistan maçını hangi kanal veriyor, nereden izlenir? Pazar günü kargolar açık mı 2024? Pazar günü kargolar saat kaça kadar açık, kaça kadar dağıtım yapıyor? Emekli maaşı bayramdan önce yatacak mı 2024? Emekli maaşı bayramdan önce ödenecek mi? Gamze Özçelik evli mi? Gamze Özçelik kiminle evli, eşinin adı ne? Muharrem Akkuş yaşıyor mu? Muharrem Akkuş öldü mü, neden öldü? Muharrem Akkuş ölüm sebebi ne? Hepsijet Pazar günü çalışıyor mu? Hepsijet Pazar günü kaça kadar çalışıyor?
Gazze'de 210 Filistinlinin öldürülmesine Biden ve Netanyahu'dan skandal yorumlar

Gazze'de 210 Filistinlinin öldürülmesine Biden ve Netanyahu'dan skandal yorumlar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title