Haberler

İbb Şehir Tiyatroları'nda Bu Hafta

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Nisan ayının 3. haftasında 16 oyunla seyirciyle buluşuyor.

17-21 Nisan 2013 tarihleri arasında sahnelenecek oyunlar şöyle; Kabare, Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım, Mutfak Söyleşileri, Vişne Bahçesi, Buluşma Yeri, Gönlümdeki Osman Hamdi Bey, Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye, Zengin Mutfağı ve çocuk oyunları; Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt, Pırtlatan Bal, Edi'nin Annesi Nerede?, Ali Baba ve Kırk Haramiler, Karagöz Tatlıcı, Kedi ile Palyaço, Boncuk, Karagöz Balıkçı…

Kabare (Cabaret), bir kabare aktristi ile Amerikalı bir yazarın kısa ömürlü aşkını ve onları kuşatan büyük toplumsal kaosu anlatıyor. Kült müzikaller sınıfında yer alan Kabare, 1972'de beyaz perdeye aktarıldığında 8 Oscar kazandı ve "Tüm Zamanların En İyi Yüz Filmi" listesine girdi. Joe Masteroff'un yazdığı Yücel Erten'in yönettiği oyunun unutulmaz müziği John Kander imzasını taşıyor. Oyunda; Mert Turak, Özge Borak, Can Başak, Ergun Üğlü, Selma Kutluğ, Hakan Arlı, Nurdan Kalınağa, Mehmet Soner Dinç, Eraslan Sağlam, Özge Midilli, Pınar Aygün, Ayşem Yağmur Ulusoy/Ceren Hacımuratoğlu, Deniz Evrenol, Arda Alpkıray, Doğan Şirin, Berk Samur rol alıyor. Müziğini John Kander'in yaptığı, şarkı sözlerini Fred Ebb'in yazdığı oyunun, çevirisini Aclan Büyüktürkoğlu, dramaturgluğunu Gökhan Aktemur, sahne-kostüm tasarımını Osman Şengezer, müzik direktörlüğünü Çiğdem Erken, koreografisini Selçuk Borak, ışık tasarımını Kemal Yiğitcan yaptı. Oyun, 17-21 Nisan 2013 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde bu sezon son kez sahnelenecek…

Mutfak Söyleşileri… "Gerçeküstü feminizm"in önde gelen eserlerini vermiş olan İzlandalı yazar Svava Jakobsdottir'ın beş kısa öyküsünden, Vala Thorsdottir tarafından oluşturulmuş oyun, beş kadının hikâyesini anlatıyor. Sıradan kadınların; sıradan saydıkları hayatlarının, aslında son derece sıra dışı olan öykülerini, kendine özgü bir mizahla dile getiren oyun, ana teması kadın olan absürd bir tiyatro klasiği… Vala Thorsdottir'in yazdığı Yeşim Koçak'ın yönettiği oyunda Aslıhan Kandemir, Buket Yanmaz Kubilay, Mert Tanık, Seda Fettahoğlu, Aslı Aybars, Yeşim Koçak rol alıyor. Çevirisini Ayşe Üner'in, dramaturgluğunu Sibel Arslan Yeşilay'ın, sahne tasarımını Taciser Sevinç'in, kostüm uygulamasını Onur Uğurlu'nun, ışık tasarımını Kemal Yiğitcan'ın, müziğini Cenk Durmazel'in, efekt uygulamasını Yusuf Tuncer'in, koreografisini Tuğçe Tuna'nın yaptığı oyun, 17-18 Nisan 2013 tarihlerinde Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde bu sezon son kez seyirciyle buluşuyor.

Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye'de Savaş Dinçel, Türk edebiyatının en önemli kalemlerinden Sait Faik'in öykülerinden, anılarından, yazılarından yola çıkarak bir İstanbul turu yaptırıyor seyircilere… Ergün Işıldar'ın yönettiği, Naşit Özcan'ın rol aldığı oyun, seyircileri, önce Burgazada, ardından Karaköy, Tünel, Beyoğlu, Hristaki Pasajı ve Taksim Parkı'na götürüyor. Müziğini Ömer Göktay'ın, sahne ve kostüm tasarımını Ergün Işıldar'ın, ışık tasarımını Özcan Çelik'in, efekt tasarımını Ergün Işıldar'ın yaptığı oyun, 19-20-21 Nisan 2013 tarihlerinde Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde seyredilebilir.

Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım adlı müzikal oyununda, 31 Mart Olayı ile başlayan ve 1960 yılının ortalarına kadar devam eden süreçte, ülkemizin siyasal ve toplumsal durumu tüm gerçekliğiyle yansıtılıyor. Beraber büyüyen Vicdani ile Efruz'un ilerleyen hayatları ve ilişkileri üzerinden, içindeki vatan sevgisini ve ülkesinin çıkarlarını kendi hayatından bile üstün tutan Vicdani Yurdakuler'in her zaman yenilmeye mahkûm, düzene ayak uyduramayan ve haksızlıklarla dolu hayatı gözler önüne seriliyor. Haldun Taner'in yazdığı Can Doğan'ın yönettiği oyunun müzikleri Selim Atakan'a ait. Dramaturgisini Özge Ökten'in, sahne tasarımını Ayhan Doğan'ın, kostüm tasarımını Gamze Kuş'un, koreografisini Eftal Gülbudak'ın, ışık tasarımını Fatih Mehmet Haroğlu'nun, ses düzenini Özgür Yaşar İşler ve Metin Küçükyılmaz'ın, video tasarımını Funda Köseoğlu'nun yaptığı oyun 17-21 Nisan 2013 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi'nde… Oyunda; Can Alibeyoğlu, Şeyda Arslan, Özgür Atkın, İrem Arslan Aydın, Mert Aykul, Barış Çağatay Çakıroğlu, Uğur Dilbaz, İrem Erkaya, Can Ertuğrul, Elyesa Çağlar Evkaya, Yasemin Gezgin, Eftal Gülbudak, Ümran İnceoğlu, Yılmaz Meydaneri, Neslihan Öztürk, Ersin Umulu, Derya Keykubat, Zeynep Göktay Dilbaz, Pınar Demiral rol alıyor.

Vişne Bahçesi, 19. yüzyıl sonu Rus aristokrasisinin çözülüşüne ve çöküşüne tanıklığa çağırıyor. Aristokrat bir ailenin son fertleri tüm servetlerini tüketmişlerdir. Ellerinde kalan son şey olan vişne bahçesiyle çevrili çiftlikleri ise borçlarından ötürü satılmak üzeredir. Üretmeye ve çalışmaya alışık olmayan bu insanlar; kapılarını sıkıca kapadıkları evlerinde servetlerinin son kırıntılarını tüketirken, dışarıda yaşanan büyük değişim sadece o ünlü vişne bahçelerini değil, eskiden olduğu gibi sürdürebileceklerini sandıkları yaşamlarını da tehdit etmektedir. Rus edebiyatının ve tiyatrosunun önemli ismi Anton Çehov'un yazdığı, Engin Alkan'ın yönettiği oyunda; Hümay Güldağ, Aslı Nimet Altaylar, Berna Adıgüzel, Zafer Kırşan, Engin Alkan, Emre Şen, Hüseyin Tuncel, Işıl Zeynep Tangör, Murat Üzen, Selin Türkmen, Erhan Abir, C. Ahhan Şener, Çağlar Polat, Samet Hafızoğlu, Başak Erzi, Zeynep Ceren Gedikali, Destan Batmaz rol alıyor. Dramaturgisini Sinem Özlek'in, sahne ve ışık tasarımını Cem Yılmazer'in, kostüm tasarımını Duygu Türkekul'un gerçekleştirdiği oyun, 17-21 Nisan 2013 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde…

Buluşma Yeri adlı oyundaki şehrin insanları, öldükten sonra gittikleri "Buluşma Yeri"nde, hayattaki yakınlarının küçük hesapların peşinden koştuklarını görürler. Yaşarken gerçekleştiremedikleri hayallerini, burada gerçekleştirmeye çalışırlar. Gerçeği ve hayatı anlamak için ölmek mi gerekir sorusunu sorduran bu oyun, Buluşma Yeri'ndekiler tarafından cevaplanır: "Burada her şeyi anladık, her şeyi ama çok geç…" Duşan Kovaçeviç'in yazdığı M. Nurullah Tuncer'in yönettiği oyunda; Rıdvan Çelebi, Zümrüt Erkin, İbrahim Can, Müge Akyamaç, Selçuk Soğukçay, Bennu Yıldırımlar, U. Arda Aydın, Volkan Ayhan, Çimen Baturalp, Gürol Güngör, Bora Seçkin, Tankut Yıldız, İlhan Kilimci, Nihat Alpteki, Hülya Arslan rol alıyor. Çevirisini Bilge Emin'in, sahne tasarımını M. Nurullah Tuncer'in, kostüm tasarımını M. Nurullah Tuncer ve Taciser Sevinç'in, müziğini Oliver Josifovski'nin, koreografisini Handan Ergiydiren'in, ışık tasarımını Fatih Mehmet Haroğlu'nun, efekt tasarımını Ersin Aşar'ın, canlandırmasını Aksel Zeydan Göz'ün, masklarını Hülya Genç'in yaptığı oyun, 17-21 Nisan 2013 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi'nde son kez sahneleniyor.

Gönlümdeki Osman Hamdi Bey, müzeci, arkeolog ve Sanayi-i Nefise Mektebi'nin kurucusu Osman Hamdi Bey'in hayatını sahneye taşıyor. Ünlü ressamın hayatından önemli kesitler sunarken, onun hiç bilinmeyen yönlerini, sanatçı kişiliğini, aile yaşantısını, arkadaşlık ilişkilerini ve aşklarını anlatıyor. Gülsün Siren Kınal'ın yazdığı, Engin Gürmen'in yönettiği oyun, 17-21 Nisan 2013 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde son kez seyirciyle buluşuyor. Dramaturgluğunu Özge Ökten'in, sahne tasarımını Nilgün Gürkan'ın, kostüm tasarımını Feyza Zeybek'in, müziğini Selim Can Yalçın'ın ve Barış Manisa'nın, ışık tasarımını Kemal Yiğitcan'ın, efekt tasarımını Nesin Coşkuner'in yaptığı oyunda; Aslı Narcı, Ayşen Sezerel, Tolga Yeter, Engin Gürmen, Vildan Gürelman, Emre Narcı, Enes Mazak, Nurseli Tırışkan, Cem Uras, Ceysu Aygen, Özgür Dağ, Yağız Pala rol alıyor.

Zengin Mutfağı'nda 1970'ler Türkiyesi'nde zengin köşkündeki hizmetlilerin, o yıllardaki toplumsal kavga içinde taraf olup olmama konusunda yaşadıkları olaylar trajikomik bir anlatımla sunuluyor. Ayrıca Epik Tiyatro'nun ülkemizdeki önemli örneklerinden olan oyun, alt sınıf insanlarının yaşamsal ve düşünsel seçimlerini sorguluyor. Oyunda; Murat Garibağaoğlu, Ozan Gözel, Ali Mert Yavuzcan, Selçuk Yüksel, Irmak Örnek rol alıyor. Dramaturgisini ekip çalışmasının, sahne tasarımını Aysel Doğan'ın, kostüm tasarımını Nihal Kaplangı'nın, müziğini Çiğdem Erken'in, ışık tasarımını Kemal Yiğitcan'ın, efekt tasarımını Gökçe Selim'in yaptığı oyun, 17-21 Nisan 2013 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi'nde bu sezon son defa sahneleniyor.

Nisan Ayının 3. Haftasında Çocuk Oyunları

Okan Karaca'nın yazıp yönettiği Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt, 20-21 Nisan 2013 tarihlerinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde; 20-21 Nisan 2013 tarihlerinde Ümraniye Sahnesi'nde; 18-19 Nisan 2013 tarihlerinde Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi'nde;

Aziz Nesin'in yazdığı Haşmet Zeybek'in yönettiği Pırtlatan Bal, 20-21 Nisan 2013 Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde;

Pınar Yaygel ve Raşel Meseri'nin yazdığı Emre Narcı'nın yönettiği Edi'nin Annesi Nerede?

20-21 Nisan 2013 Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi'nde;

Can Doğan'ın yazıp yönettiği Ali Baba ve Kırk Haramiler, 20-21 Nisan 2013 tarihlerinde Kağıthane Sadabad Sahnesi'nde;

Caner Bilginer'in yazıp yönettiği Karagöz Tatlıcı, 20-21 Nisan 2013 tarihlerinde Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde;

Erhan Özçelik'in yazıp yönettiği Kedi ile Palyaço, 18-19 Nisan 2013 tarihlerinde Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde;

Güneş Han'ın yazdığı Sibel Topaloğlu'nun yönettiği Boncuk, 18-19 Nisan 2013 tarihlerinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi'nde;

Özgür Atkın ve Ceren Hacımuratoğlu'nun birlikte yazdığı Özgür Atkın'ın yönettiği Karagöz Balıkçı, 20-21 Nisan 2013 tarihlerinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi'nde seyredilebilir.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close