Hülya Koçyiğit, Kahire Film Festivali'nde: Eşimin, Dostlarımın Uyarılarına Kulak Tıkadım
Hülya Koçyiğit, Kahire Sinema Festivali'ne katıldı.
Hülya Koçyiğit, Kahire Sinema Festivali'ne katıldı.
Mısır'da 35'inci Kahire Film Festivali, Muhaliflerin, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Anayasa yetkilerini artırılmasını protesto gösterileri gölgesinde sürerken, Türkiye'yi temsilen Hülya Koçyiğit katıldı.
'Muhteşem Yüzyıl' dizisi Kahire Sinema Film Festivali'nde tartışıldı. Festivale katılan Hülya Koçyiğit, "Muhteşem Yüzyıl filmi sadece ülkemizin değil gösterildiği bütün ülkelerde çok büyük ilgi görüyor" dedi. Festival kapsamında 'Türk Sineması ve Arap Seyircisi' başlığı altında, Türk dizilerinin başarısıyla ilgili panel düzenlendi. Panele Hülya Koçyiğit, Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, Kültür ve Turizm Müsteşarı Yahya Özen, Yunus Emre Kültür Vakfı Müdürü Süleyman Sezer, Mısırlı gazeteciler ve film şirketleri katıldı.
Mısırlı gazeteciler, Türkiye ile Mısır'ın çok konuda tarihi noktaları oldğunu, iki ülke arasında ortaklaşa dizi ve film çalışmaları yapılmasını isteyerek yapımcılara iş düştüğünü belirtti. Hülya Koçyiğit festivalle ilgili DHA muhabirine şunları söyledi:
"35'inci Kahire Film Festivali'ne ilk kez katılıyorum. Festivalde yarışan 2 filmimiz var. Festival nedeniyle katıldığım Kahire'de gezme imkanları buldum. Piramitleri gördüm son derece heyecanlandım. Türk filmlerinin uluslararası festivallerde yarışmış olması elbette bir sinema sanatçısı olarak beni son derece mutlu ediyor. Başarılar diliyorum."
Koçyiğit, "Panelde, Arap dünyasında vizyona giren Muhteşem Yüzyıl filmi de tartışıldı. Mısırlılar ne söylüyor?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Bir film ya da dizi hakkında düşünceler üretildiği zaman fikirler ortaya atıldığı, eleştiriler olduğu zaman o dizinin veya o filmin insanları ilgilendirdiğini etkilediğini ve çoğunluğun dikkatini çektiğini biliyoruz. Ne kadar çok konuşulursa onu üretenler çok memnun oluyorlar diye düşünüyorum. Eleştirilerden mutlaka kendilerine nasip alacaklardır. Ama şu bir gerçek ki 'Muhteşem Yüzyıl' sadece ülkemizin değil gösterildiği bütün ülkelerde çok büyük çok büyük ilgi görüyor."
Koçyiğit, İstanbul'dan Kahire'ye gelmeden önce televizyonda izlediği haberler nedeniyle eşi ve dostlarının ısrarla, "Sakın gitme orada olaylar oluyor. Halk her an ayaklanabilir" dediklerini bu sözlere kulaklarını tıkadığını anlatırken, "Çünkü sinema festivaline davet edilmiştim. Bu halk eğer böylesine çalkantılı günlerden geçtikten sonra ilk aklına gelen sinema festivalini yaşatmak ve onu hayata geçirmek ise o zaman barışa daha çok umut var demektir. Halkın taleplerini yerine getirdiği gösterileri ben de desteklerim" diye konuştu.
Türk sinemasını konu alan panel düzenlendiğini, 300 milyonluk Arap pazarını hem de daha geniş bölge pazarına dönük olarak Türk ve Mısır sinemalarının ortak yapımlar konusunda teşvik edilmeleri üzerinde durulduğunu ifade eden Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, "Suriye'deki sıkıntılar nedeni ile kesintiye uğrayan tercüme ve dublaj boşluğunu Mısırlı yapımcılar doldurmak istiyor. Mısır Arapçası bütün Arap camiasında popüler Arapça olarak rahat anlaşılmaktadır" dedi.
Film Temsilcisi Enes Muhammed de, Ömer Faruk Surak'a ait 'Aşk tesadüfleri Sever ve BKM'nin 'Çınar Ağacı' filminin gösterime girdiğini, 10 film ile ilgili görüşme yaptıklarını, bunlar arasında, 'New York'ta Beş Minare', 'Son Durak Var', 'Beni unutma'nın bulunduğunu söyledi.
Festival yetkilileri, Hülya Koçyiğit'e festivalinin madalyasını taktı. Festivale Türkiye'den 'Ateşin Düştüğü Yer' ve 'Saklı Bahçede Aşk' adlı iki filmin katıldığı belirtildi.
Kültür ve Turizm Müsteşarlığı ve Kahire büyükelçiliği, Hülya Koçyiğit ve film festival komitesini onuruna bir resepsiyon verdi. Resepsiyona yaklaşık 200 kişi katıldı.