Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Kılıçkaya Açıklaması
"Meclis gündeminde bulunan HSYK'ya ilişkin kanun değişikliği, karşılaştığımız sorunları kalıcı şekilde çözemeyeceği gibi, ortaya çıkabilecek yeni sorunların da kaynağı olabilir"
Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya, "Meclis gündeminde bulunan HSYK'ya ilişkin kanun değişikliği, karşılaştığımız sorunları kalıcı şekilde çözemeyeceği gibi, ortaya çıkabilecek yeni sorunların da kaynağı olabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Kılıçkaya, yaptığı yazılı açıklamada, HSYK tartışmalarına bir katkı olması için Hukukçular Birliği Vakfı olarak yaptıkları çalışmayı kamuoyuyla paylaşmak istediklerini belirtti.
Yaptıkları çalışmada Kurul'un üye sayısının 22'den 28'e çıkartılmasını önerdiklerini ifade eden Kılıçkaya, şu bilgileri verdi:
"Adalet Bakanı, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, Adli yargı hakimlerinin kendi aralarından seçeceği 3 üye, Adli yargı savcılarının kendi aralarından seçeceği 3 üye, İdari yargı hakim ve savcılarının kendi aralarından seçeceği 2 üye Yargıtay üyeleri arasından belirlenen 9 aday içinden Cumhurbaşkanınca seçilecek 3 üye, Danıştay üyeleri arasından belirlenen 9 aday içinden Cumhurbaşkanınca seçilecek 3 üye, TBMM'nin yükseköğretim kurumlarının hukuk dalında görev yapan öğretim üyeleri ile kamuda hukukçu olarak çalışanlar arasından 3, avukatlar arasından 3 olmak üzere 6 üye, Cumhurbaşkanının, yükseköğretim kurumlarının hukuk dalında görev yapan öğretim üyeleri ile kamuda hukukçu olarak çalışanlar arasından 3, avukatlar arasından 3 olmak üzere 6 üye olmak üzere toplam 28 üye."
Adalet Bakanı, Adalet Bakanlığı Müsteşarı ayrı tutulmak üzere üyelerin dairelere göre dağılımının Hakimler Dairesine 9, Savcılar Dairesine 8 ve Disiplin dairesine 9 üye şeklinde düşünüldüğünü vurgulayan Kılıçkaya, çalışmalarındaki diğer hususlarla ilgili şunları kaydetti:
"Önerimizde Kurul; Hakimler Dairesi, Savcılar Dairesi ve Disiplin Dairesi olmak üzere 3 daireden oluşmaktadır. Her bir daire 9 üyeden oluşmakta, Adalet Bakanı, halen mevcut olduğu şekilde kurulun başkanı sıfatını korumaktadır. Adalet Bakanlığı Müsteşarı, kurulun üyesi olarak kalmakla birlikte sadece Savcılar Dairesinde görev yapacak. Yargıtay ve Danıştay tarafından seçilen 9'ar kişi arasından Cumhurbaşkanı 3'er kişi seçecek. Kurulun vereceği tüm disiplin cezalarına karşı yargı yolu açık olacak. Kurul genel sekreteri doğrudan başkan tarafından atanacak."
Kılıçkaya, daha demokratik ve daha çoğulcu bir HSYK için yapılacak düzenlemenin, Anayasa değişikliği ile olması gerektiğini savunarak, "Meclis gündeminde bulunan HSYK ya ilişkin kanun değişikliği, karşılaştığımız sorunları kalıcı şekilde çözemeyeceği gibi, ortaya çıkabilecek yeni sorunların da kaynağı olabilir" ifadelerini kullandı. - Ankara