Haberler

Hollanda'daki Türklerin Türkçe Mücadelesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Lahey Mahkemesi Türklerin açtığı davada kararını açıkladı Mahkeme, uluslararası anlaşmalara göre ana dil derslerinin önemini kabul etmekle birlikte bu konuda uygulama özgürlüğünün devlete ait ...

Hollanda'da, 2004 yılında tasarruf tedbirleri gerekçesiyle eğitim müfredatından çıkartılan Türkçe derslerinin ilkokullarda yeniden verilebilmesi amacıyla Türkler tarafından açılan davada mahkeme kararını verdi.

Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği'nin (HTİB) öncülüğünde açılan davaya bakan Lahey Mahkemesi, uluslararası anlaşmalara göre ana dil derslerinin önemini kabul etmekle birlikte bu konuda uygulama özgürlüğünün devlete ait olduğuna karar verdi. Mahkemenin verdiği kararın ret anlamına gelmediğini belirten avukatlar, üst mahkemede itiraz edeceklerini dile getirdiler.

Amsterdam'da düzenlenen basın toplantısında kararı değerlendiren avukatlar Nazmi Türkkol ve Fadime Kılıç ile HTİB Başkanı Mustafa Ayrancı, Lahey Mahkemesi'nin verdiği kararın olumlu veya olumsuz değerlendiremeyeceğini belirterek, "Üst mahkemede bu davayı kazanacağımızı düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.

Türk avukatlar, başta BM'nin Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi olmak üzere birçok uluslararası anlaşmanın azınlıklara ait ana dil derslerine imkan tanıdığını savunmuştu.

Hakimin devletin idari özgürlüğü olduğu gerekçesiyle davayı kabul etmediğini kaydeden Kılıç, "Dava bizim açımızdan olumlu sonuçlanmadı ama hakimlerin, çocukların gelişimi konusunda ana dilin önemli olduğunu vurgulamaları elimizi güçlendiriyor. Bu noktayı da dikkate alarak üst mahkemeye başvuracağız" diye konuştu.

Uluslararası anlaşmaların devletin idari özgürlüğü üzerinde etkisi olması gerektiği düşüncesinde olduklarını aktaran Kılıç, mahkeme sonucunun alınmasında ekonomik kriz, siyasi atmosfer gibi etkenlerin rol almış olabileceğini söyledi.

Hollanda'da bir sonuç alamamaları durumunda konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götüreceklerine vurgu yapan Türkkol ise şu değerlendirmede bulundu:

"Bunu Lahey'deki mahkemeye başvururken de dile getirdik. Biz bunun yanı sıra konunun Avrupa Adalet Divanı'na da (ABAD) taşınmasını istiyoruz. Birey olarak bizler başvuru yapamıyoruz ABAD'a, mahkemenin bu konuda görüş istemesi lazım. Temyiz mahkemesinden ABAD'dan görüş almasını isteyeceğiz."

-Türkçe dersleri 2004 yılında müfredattan çıkarılmıştı-

Hollanda'da 1970'li yıllardan beri okullarda verilen Türkçe dersleri 2004'te dönemin koalisyon hükümeti tarafından ekonomik gerekçelerle müfredattan çıkarılmıştı.

Bu konuda farklı alanlarda mücadele veren Türk toplumu, son olarak mahkemeye paralel olarak bir imza kampanyası başlattı.

Toplanan 52 bin imzanın yakın zamanda meclise sunulacağını belirten HTİB Başkanı Ayrancı, "Konunun mecliste görüşülmesini bekliyoruz. Yasalara göre mecliste bir konunun görüşülmesi için 40 bin imza yetiyor. Biz bu sınırı aştık" diye konuştu. - Noord-Holland

Kaynak: AA / Güncel
AK Parti'den muhalefetin erken seçim çağrılarına yanıt: Bugün olsa yine yenilgiyi tadacaklar

Erken seçim çağrılarına verdiği yanıt muhalefeti küplere bindirecek

Saadet Partisi kongresinde AK Parti protestosu

Sloganların yükselmesiyle AK Partili 2 isim salonu terk etti

3 adayın yarıştığı Saadet Partisi kongresinde büyük arbede

3 adayın yarıştığı kongrede "Saadet" maadet kalmadı

Ankara-İstanbul yolunda yoğun kar nedeniyle trafik durdu, vatandaşlar dakikalarca yolda bekledi

Kar etkisini artırdı, onlarca araç karayolunda mahsur kaldı

title