Haberler

Hamile Kadınlara Sigara Uyarısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yeşilay Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr Yaşar Dursun Ay, sigara içen ya da dumanına maruz kalan annelerin bebeklerinin zeka geriliği ile doğdukları ve ileride kanser olma risklerinin 5 kat arttığını söyledi.
Yeşilay Bursa Şubesi, eğitim...

Yeşilay Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr Yaşar Dursun Ay, sigara içen ya da dumanına maruz kalan annelerin bebeklerinin zeka geriliği ile doğdukları ve ileride kanser olma risklerinin 5 kat arttığını söyledi.

Yeşilay Bursa Şubesi, eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Öğrencileri, sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan korumak için yapılan son eğitim Cem Sultan Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde yapıldı. Yeşilay Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yaşar Dursun Ay, sigara içen ya da dumanına maruz kalan annelerin bebeklerinin sağlık durumlarının tehlikede olduğunu bildirdi.

Hamile içen annelerin bebeklerinin yeterli oksijeni alamadığını, bu nedenle sigara dumanından etkilenen bebeklerin yüzde 10-15 oranında eksik veya zeka geriliğiyle doğduklarını belirten Dr. Ay, "Tiryaki erkeklerin genlerinden 'P54' geni yok olduğu için çocukların ileri yaşlarda kanser olma ihtimali de hiç sigara içmemiş bir babanın çocuklarına göre 5 kat fazla." dedi.

Annesi ve babası sigara içen çocukların yılda 30-80 adet sigarayı farkında olmadan içtiklerini, annesi hamilelik sırasında sigara içen bebeklerinin ani ölüm risklerinin de 2 kat fazla olduğunu dile getiren Dr. Ay, "Sigara dumanına maruz kalan bebeklerin lösemiye yakalanma riski, diğer bebeklere göre 10 kat fazladır. Yine aynı bebekler, astım hastalığına 1.5 kat, solunum hastalıklarına 2 kat, tolik tarzı karın ağrısına 2 kat, ortakulak iltihabına da 8 kat daha yüksek oranda yakalanıyorlar." diye konuştu.

Konferansta öğrencilere sigaranın nasıl bırakılması gerektiği konusunda da bilgiler veren Dr. Yaşar Dursun Ay, "Sigaranın bırakılmasında arkadaş faktörü çok önemli. Zararlı alışkanlıklarla ilk temas, sokak başında bilinmeyen satıcılar vasıtasıyla değil arkadaş çevresiyle olmaktadır." şeklinde konuştu.

Doktor Ay, sigarayı bırakanların vücutlarında görülen değişiklikleri ise şöyle sıraladı:

20 dakika sonra tansiyon ve nabız normal düzeye iner.

8 saat sonra kandaki oksijen düzeyi normale yaklaşır.

24 saat sonra kalp enfarktüsü tehlikesi azalmaya başlar.

48 saat sonra sinir uçları kendini yenilemeye başlar.

2 haftadan 3 aya kadar dolaşım dengesi düzelir, yürümek daha kolaylaşır. Akciğer fonksiyonu yüzde 30 oranında iyileşir.

1 aydan 9 aya kadar öksürük krizleri, yorgunluk bitkinlik ve kısa kısa nefes almalar azalır. Akciğer bir ölçüde temizlenir ve enfeksiyon tehlikesi de çok azalır.

1 yıl sonra koroner Kalp Hastalığı riski yüzde 30 azalır.

5 yıl sonra akciğer kanseri ve kalp enfarktüsü riski yüzde 30 azalır,nefes ve yemek borusu ile mesane kanseri riski yüzde 50 azalır.

10 yıl sonra akciğer kanseri yüzde 50-100 oranında azalır.

15 yıl sonra koroner kalp hastalığı riski, hemen hemen sigara içmeyenler kadar olur. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close