Haberler

Hakkari İl Genel Meclisi 2014'ü Değerlendirdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hakkari İl Genel Meclisi Başkanı Lokman Özdemir, Doğu ve Güneydoğu illerindeki ekonomik kalkınmanın tek yolunun Kürt sorununu çözmekten geçtiğini söyledi.

Hakkari İl Genel Meclisi Başkanı Lokman Özdemir, Doğu ve Güneydoğu illerindeki ekonomik kalkınmanın tek yolunun Kürt sorununu çözmekten geçtiğini söyledi. Özdemir, 1927 yılında Diyarbakır'ın toplam sanayi istihdamı açısından İstanbul ve Bursa'dan sonra Türkiye'nin 3'üncü büyük kentiyken, 2000 yılında 54'üncü sıraya gerilediğini belirtti.

Hakkari il Genel Meclisi, 2014 yılında İl Özel İdaresi bünyesinde yapılan hizmetleri ve projeleri yaptıkları basın açıklamasıyla duyurdu. İl Özel İdaresi binası önünde yapılan basın açıklamasına, DBP'li il Genel Meclisi üyelerinin yanı sıra AK Parti'den seçilen meclis üyeleri de katıldı. İl Genel Meclisi Başkanı Lokman Özdemir, Hakkari İl Özel İdaresi'nin gelirlerinin yetersiz olduğu için Hakkari merkez ve ilçelerinde köylerin içme suyu, sulama suyu, kanalizasyon, yol, köprü ve mezfez gibi zaruri ihtiyaçlarının çoğunun giderilmediğini söyledi. Özdemir, hükümetin köye dönüş projelerini bir an önce hayata geçirmesi gerektiğini, boşatılmış köylerin asfalt, içme suyu, sulama kanalı, cami, okul gibi zaruri ihtiyaçları karşılanmadan köye dönüşlerin sağlıklı olmayacağını belirterek şöyle konuştu:

"Hükümet Hakkari gibi ekonomik olarak geri kalmış illere daha fazla destek vermedir. Osmanlı dönemde, Diyarbakır bölgenin önemli ekonomik ve kültürel merkezleri arasında bulunuyor. 1927 yılında yapılan cumhuriyet il genel nüfus sayımı verilerine göre de Diyarbakır toplam sanayi istihdamı açısında İstanbul ve Bursa'dan sonra Türkiye'nin 3 büyük kenti. 1972'de Devlet Planlama Teşkilatı verilerine göre, Cumhuriyetin ilk 50 yılı sonunda sanayi üretimi açısında 27 sıraya gerileyen Diyarbakır 2000 yılı itibarıyla Türkiye'nin 81 ili içerisinde 54. sıraya kadar gerilemiştir. Diyarbakır ve Doğu ve Güneydoğudaki tüm illerin gerileme sebeplerin en önemlisi Kürt surunudur. DPT'nın sosyo ekonomik sıralamasına güre de Diyarbakır 1996 da gelişmişlik sırasına göre 57'inci iken, 6 basamak gerileyerek 2003'te 63'üncü sıraya gerilemiştir. Batman 65'ten 70'e, Mardin 66'dan, 72'nci sıraya, Siirt 68'den 73'e, Şırnak 75'ten 78'e, Bitlis 71' den 79'a, Muş 76'dan 81'e, Hakkari 70' ten 77'inci sıraya gerilemiştir. Kürt sorunu çözülmeden ekonominin düzeltilmesi de mümkün değildir."

2014 yılında İl Genel Meclisi'nin çabalarıyla köylerde yapılan hizmet ve projeleri de tek tek anlatan Özdemir, hükümetin Köy-Des için ayırdığı bütçenin de arttırılması gerektiğini belirtti ve mevcut bütçe ile tüm sorunların çözülemeyeceğini söyledi. - Hakkari

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close