Hague Önerisine Bağış Tepkisi
İngiltere'nin saygın gazetelerinden Telegraph İngiltere ve Türkiye arasında gerçekleşen Tatlıdil Forumunun da yer aldığı güne denk getirerek bugünkü sayısında Hague önerisine tepkisini vurgulayan eski AB Bakanı Egemen Bağış'ın makalesini yayınladı.
İngiltere'nin saygın gazetelerinden Telegraph İngiltere ve Türkiye arasında gerçekleşen Tatlıdil Forumunun da yer aldığı güne denk getirerek bugünkü sayısında Hague önerisine tepkisini vurgulayan eski AB Bakanı Egemen Bağış'ın makalesini yayınladı.
İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı William Hague geçtiğimiz günlerde ülkesinin önde gelen Telegraph gazetesi için kaleme aldığı makalede Türkiye için yeni bir çeşit AB üyelik statüsü üretilmesini önermişti.
SARKOZY'İ ÇAĞRIŞTIRIYOR
İngiliz Telegraph gazetesi İngiltere ve Türkiye arasında gerçekleşen Tatlıdil Forumunun da yer aldığı güne denk getirerek bugünkü sayısında Hague önerisine tepkisini vurgulayan eski AB Bakanı Egemen Bağış'ın makalesini yayınladı.
Türkiye Cumhuriyeti eski AB Bakanı ve Başmüzakerecisi Egemen Bağış Hague yaklaşımını Sarkozy ve Merkel'in "ayrıcalıklı ortaklık" önerisine benzeterek Türkiye'nin tepkisini dile getirdi.
ÜLKEME HAKARET
Bağış'ın Telegraph gazetesinde yayımlanan makalesinde şu noktalar yer aldı:
"Bayım, Sayın Hague'in Türkiye için yeni bir tür AB üyeliği fikri, Fransa'nın Nicolas Sarkozy ve Almanya'nın Angela Merkel'inin daha önceleri yaptıkları önerileri çağrıştırıyor. Türkiye'nin eski AB Bakanı ve Başmüzakerecisi olarak bu (temeli olmayan) fikri ülkeme hakaret olarak değerlendiriyorum.
Kendi ülkesi Avrupa Ekonomik Topluluğu tarafından başlangıçta reddedilmiş olduğu için Sn. Hague'in böyle bir öneri yapması da ayrıca ironik. Fransız General de Gaulle İngiltere'yi Avrupa'nın inşasına "derin düşmanlık" beslemekle itham etmiş ve İngiltere'nin Avrupa Ekonomik Topluluğuna üye olmadan evvel "radikal transformasyon" yaşaması gerektiğini vurgulamıştı.
Bugün AB müktesebatına göre bir ülke AB'ye aday, müzakereci yada üye olabilir. AB üyeliğine en uzun süre aday ve müzakereci olma rekoruna da Türkiye sahip.
AB'ye yeni üye olmuş bazı ülkeler ile adil bir karşılaştırma yapıldığında Türkiye'nin AB üyeliğine çoktan hazır olduğunu göstermektedir. "
ABESLE İŞTİGAL
Görüşüne başvurduğumuz Egemen Bağış "AB müktesebatında yer almayan bir statünün Türkiye'ye önerilmesi zekamıza hakarettir. Kendi AB üyeliği hakkında kararsızlık yaşadığı için Haziran'da referanduma gidecek olan İngiltere'nin yöneticileri Türkiye için formül üreteceklerine İngiltere ve diğer kararsız ülkeler için müktesebat değişikliğini sağlar ve yeni statüye geçerlerse, Türkiye de önündeki yasal seçenekleri değerlendirebilir. Olmayan şeyi tartışmak doğmamış çocuğa don biçmeye benzer. O da büyüklerimizin tabiri ile abesle iştigaldir" dedi.