Haberler

Habitat Sosyo-Ekonomik Kalkınma Programı"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Kalite, İş Sağlığı Güvenliği, Sosyal ve Çevre Direktörü Fatih Erdem, "İnşallah 2018 yılının haziran ayının sonunda Eskişehir'deki tesisimizden milli şebekeye ilk gazı vermiş olacağız.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Kalite, İş Sağlığı Güvenliği, Sosyal ve Çevre Direktörü Fatih Erdem, "İnşallah 2018 yılının haziran ayının sonunda Eskişehir'deki tesisimizden milli şebekeye ilk gazı vermiş olacağız. 2019 yılının Haziran ayı sonunda da yine gazımızı Avrupa'ya aktarmış olacağız. Bu maksatla gece gündüz çalışıyoruz." dedi.

Habitat Derneğinin, TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP) iş birliğinde gerçekleştireceği "Habitat Sosyo-Ekonomik Kalkınma Programı"nın tanıtımı Erzurum'da yapıldı.

Erdem, Palandöken ilçesindeki bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, TANAP'ın Azerbaycan'daki doğalgaz kaynaklarını öncelikle milli şebekeye, akabinde de Avrupa pazarına aktarmak için planlanmış bir proje olduğunu söyledi.

Projenin hayata geçirilmesi için gece gündüz demeden çalıştıklarını belirten Erdem, şöyle konuştu:

"İnşallah 2018 yılının haziran ayının sonunda Eskişehir'deki tesisimizden milli şebekeye ilk gazı vermiş olacağız. 2019 yılının Haziran ayı sonunda da yine gazımızı Avrupa'ya aktarmış olacağız. Bu maksatla gece gündüz çalışıyoruz. TANAP, çok büyük, yaklaşık 10 milyar dolarlık bütçesi olan bir proje. Bunu yaparken de insana, insan sağlığına, işçi sağlığı ve güvenliğine, çevre ve sosyal değerlere azami hassasiyet gösteriyoruz. Bunu göstermek adına başlattığımız programlardan birisi de TANAP sosyal ve çevresel iklim programları oldu. Bu programın en önemli projelerinden birisi de Habitat Derneği'nin yürüttüğü proje oldu. Bu projeyle inşallah Ardahan, Kars ve Erzurum'daki yaklaşık 122 köye hitap edeceğiz, 13 bin 500 vatandaşımıza ulaşacağız. Bunun yarısı kadınlar ve genç kızlar. Yüzde 5'i engelliler olacak. Gençleri topluma kazandırmak, yetişkinleri ekonomik hayata kazandırmak, mevcut kooperatifleri daha etkin hale getirmek gibi birçok güzel hedefi olan bir proje. Bu projenin etkilerini inşallah bir sene sonra daha yakından göreceğiz."

Hedef 25 bin kişi

Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır da Kars, Erzurum ve Ardahan'da boru hattının geçmiş olduğu bütün köy, ilçe ve merkezlerdeki kadın, genç, çocuk ve engellilerin yaşam kalitelerini geliştirmek maksadıyla yola çıktıklarını dile getirdi.

Programın insan ve çevre odaklı birçok bileşeni olduğunu söyleyen Hazır, "Çiftçilere öyle eğitim verelim ki o çiftçi bütçesini doğru yönetebilsin. Eşitsizliği ortadan kaldırmak için çocuklara teknolojiyle buluşturma eğitimleri vermeye çalışıyoruz. Sosyal medyayı artık herkesin kullandığı, e-devlet hizmetlerinin kamusal alanda artık kullanılmasının zorunlu olduğu bir dönemde bilgisayar okur-yazarlığını artık köylerde de geliştirelim, insanlar artık şehir merkezine gitmek zorunda kalmadan da kendi birtakım kamusal işlemlerini yapabilsinler diye bir yolculuğa başladık." ifadesini kullandı.

Hazır, hedefin 13 bin 500 kişiye ulaşmak olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bizim buradaki hedefimiz aslında 25 bin kişiye dokunmak. Bu 25 bin kişinin hayatına dokunup çekilmek değil. Proje bitse de yine o çalışmalarımızı onlarla birlikte devam ettirmek. Bunu bir proje olarak görmedik. Bunu bir başlangıç olarak gördük. Bu başlangıçta bir desteğe ihtiyacımız var. Bu desteği bize sağladılar ama burada bir başarı hikayesi çıkarmak ve bu başarı hikayesini iyi çıkarabilirsek Anadolu'nun diğer farklı bölgelerinde, kırsal kesimlerinde de uygulayabilmek için yola başladık."

Azerbaycan doğalgazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan TANAP'tan aldığı fon desteğiyle, Erzurum, Kars ve Ardahan'da "Habitat Sosyo-Ekonomik Kalkınma Programı"nı başlatan Habitat Derneği, hattın güzergahında bulunan bu illerde sosyal ve ekonomik kalkınmanın desteklenmesi hedefiyle yaklaşık 122 köy, kasaba ve mahallede eğitimler verecek.

Sosyal, finansal becerilerin geliştirilmesine yönelik bu eğitimler ve mentörlük hizmetlerinin yanı sıra teknik destek yoluyla da bölgedeki mevcut kooperatiflerin güçlendirilmesi sağlanacak. Aynı zamanda yeni kooperatiflerin kurulmasıyla bölge halkının sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunulması ve bu kapsamda 13 bin 500 kişiye ulaşılması hedefleniyor.

Habitat Sosyo-Ekonomik Kalkınma Programı
Kaynak: AA / Güncel
title
Close